Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020(VII.9.) önkormányzati rendelete

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020.(VII.09.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és a hozzájuk kapcsolódó többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 10- 2020. 07. 10


Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének

 10/2020.(VII.09.) önkormányzati rendelete

 a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és a hozzájuk kapcsolódó többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról



Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ának a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és a hozzájuk kapcsolódó többletszolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló 16/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosításáról a következőket rendeli el:


  1. §

Az Ör. 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) hivatali helyiség: a hivatali munkaidőben és munkaidőn kívül a Kastély épület díszterme (címe: 2314 Halásztelek, Kastély park 1.)


  1. §


Az Ör. 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított. Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli helyszín az valamely épület szabadtéri területe, rossz idő esetére az esketésnek az épületben is megtarthatónak kell lennie.


  1. §


Az Ör. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


2) Amennyiben az anyakönyvvezető az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatában úgy nyilatkozik, hogy a szabadidő helyett pénzbeli díjazásra tart igényt, úgy az anyakönyvvezetőt házasságkötés – a (3) bekezdésben foglalt esetet kivéve – bruttó 10000 forint összegű díjazás illeti meg.


  1. §


Az Ör. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) E rendelet alapján fizetendő szolgáltatási díjak – melyeket a rendelet 1. sz. melléklete tartalmaz – megfizetése az erre rendszeresített postautalványon történik, melyet az anyakönyvvezető a házasságkötés bejelentésekor ad át, és melyet a házasságkötést engedélyező határozatban szereplő határidőben kell megfizetnie a szolgáltatást igénybe venni kívánóknak.


  1. §


Az Ör. 4. §-a az alábbi új (2a) bekezdéssel egészül ki:


(2a) A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén, amennyiben arra a házasulandók igényt tartanak, lehetőség van hangtechnikai, hangosítási szolgáltatás igénybevételére, melynek díját az 1. számú melléklet tartalmazza. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén az 1. számú mellékletben foglalt díj magában foglalja a hangtechnikai szolgáltatás díját is.



  1. §


Az Ör. 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


Záró rendelkezések


  1. §

E a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házasságkötés iránti szándék bejelentése alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


Halásztelek, 2020. július 8.




dr. Mészáros Zoltán s.k.

jegyző


Szabó Tibor s.k.

polgármester



A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2020. július 9.



dr. Mészáros Zoltán s.k.

jegyző