Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2021. (VIII.19.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 32/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 20- 2021. 08. 20

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 32/2017.(XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2017(XII.14.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) módosításáról a következőket rendeli el.

1. § Az Ör. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A rendelet hatálya az adóhatáskör címzettjére, valamint a hatáskör ellátásában közreműködő köztisztviselőkre (a továbbiakban együtt: az adóügyi dolgozó) terjed ki.”

2. § (1) Az Ör. 3. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az alap terhére történő kifizetés után járó, munkaadót terhelő közterheket az alapból kell fedezni.

(3) Az érdekeltségi alap forrásai:

  • a) a végrehajtási tevékenység keretében beszedett pótlék és bírság 10%-a
  • b) az ellenőrzéssel feltárt, jogerősen megállapított és beszedett adó, adóhiány 30%-a
  • c) a tárgyévre vonatkozóan előírt kötelezettség elmulasztásából származó, végrehajtási tevékenység következtében befolyt tárgyévben befizetésre került adóhátralék 10%-a
  • d) az előző évről áthozott, az adóhatóság valamely végrehajtási cselekményének következtében befolyt adóhátralék 20%-a.”

(2) Az Ör. 3. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az érdekeltségi alap mértéke a (3) bekezdés alapján befolyt összeg, de évente legfeljebb 8 millió Ft.”

(3) Az Ör. 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az érdekeltségi alap évente egyszer képezhető az éves zárási munkát követően. Az érdekeltségi alapot megillető összeget minden év március 31-ig kell átutalni az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.”

(4) Az Ör. 3. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Érdekeltségi alap akkor képezhető, ha folyó évben az önkormányzati helyi adókból- Építményadó, Telekadó, Iparűzési adó- és Talajterhelési díjból nyilvántartott adóhátralék nem haladja meg az előző évi ezen adókból nyilvántartott adóhátralék összegét, és a Zárási összesítő adatai alapján a fent felsorolt adónemek vonatkozásában a folyó évre elszámolt folyó évi befizetés a helyesbített folyó évi terheléshez ( korrigálva a nem esedékes hátralékkal) viszonyítva Önkormányzati szinten eléri a 87,5%-ot.”

3. § Az Ör. 4. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Jutalék abban az esetben fizethető, ha érdekeltségi alap a 3. § (6) bekezdése alapján képezhető.

(2) A jutalék kifizetésére évente egy alkalommal kerül sor, a feltételek teljesülése esetén, a 3. § (4) bekezdésében megállapított határidőt követően.

(3) A jutalék összegét a munkáltatói jogkör gyakorlója határozza meg és engedélyezi a kifizetését.

(4) Az adóügyi dolgozók jutalékának megállapításakor figyelembe kell venni a dolgozó, az adott időszakban munkából való távollétének időtartamát, legutolsó teljesítményértékelését. A jutalékból azok részesülhetnek, akik ellenőrzési munkájukkal, önadózáson kívüli, többletadó bevételt eredményeznek, hiányt tárnak fel, vagy akik az így felderített, megállapított adó, bírság, késedelmi pótlék és az előző évi adóhátralék beszedésében részt vettek. A munkák nyilvátartását és értékelési szempontjait szabályzatban kell rögzíteni.

(5) Fegyelmi eljárás alatt álló, illetőleg fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére jutalék nem fizethető ki. Nem jogosult a jutalék kifizetésére továbbá az sem, akinek a közszolgálati jogviszonya megszűnik.”

4. § Az Ör. 5. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) E rendelet alkalmazásában végrehajtási cselekménynek, végrehajtási tevékenységnek minősül a felhívás, felderítés, idézés, hatósági átutalás (inkasszó), jövedelem letiltás, gépjármű forgalomból történő kivonása, ingóságok foglalása, követelés foglalása, ingatlanra történő jelzálogjog bejegyeztetés. ”

5. § E rendelet rendelkezéseit a 2021. január 1. napjától befolyt adóbevételekre kell alkalmazni.

6. § Hatályát veszti az Ör.

  • a) 3. § (5) bekezdése,
  • b) 4. § (6) bekezdése.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.