Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22- 2021. 10. 22

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. § szakaszában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § szakaszában, 48. § (4) bekezdésében. 58/B § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő g) ponttal egészül ki:

(Rendkívüli települési támogatás állapítható meg elsősorban:)

  • „g) szilárd tüzelőanyag biztosításának támogatására.”

2. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Évente további egy alkalommal szilárd tüzelőanyag biztosításának támogatására maximum 28.500,- Forint rendkívüli települési támogatás adható az (1) bekezdés szerinti jogosultnak ha kérelme erre irányul és nyilatkozata alapján csak szilárd tüzelőanyaggal biztosítja háztartása fűtését.

(2b) Az erre vonatkozó kérelmet a fűtési szezon kezdetét megelőző hónap első napjától (szeptember 1.), a fűtési szezon végét megelőző hónap utolsó napjáig (február 28.) lehet benyújtani.

(2c) A kérelmező köteles minden év március 31. napjáig számlával igazolni, hogy a támogatást szilárd tüzelőanyag vásárlásra használta fel. Amennyiben ilyen számlát nem mutat be, úgy neki a jövőben ilyen típusú támogatás nem adható.”

3. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A települési támogatás egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való hozzájárulás igényléséhez, a rendkívüli települési támogatás igényléséhez a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani.”

4. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendeletben szabályozott támogatások közül a települési támogatások, a rendkívüli települési támogatások esetében a támogatásra nem jogosult az, akinek

  • a) családja egynél több lakóingatlannal rendelkezik vagy
  • b) családja a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értéknél nagyobb értékű vagyonnal rendelkezik.”

5. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet

lép.

7. § Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklet VI. rész szövege helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához, telefonszámom, illetve adataim közléséhez a közmű szolgáltatók felé.

A megállapított támogatást bankszámlára utalással vagy postai kifizetés, illetve házipénztár formájában kérem folyósítani. (A megfelelőt kérjük kitölteni!)”

2. A szociális ellátásokról szóló 20/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ................................. város/község...................... út/ut............ hsz. alapterülete: ...... m2, tulajdoni hányad: ......, a szerzés ideje: ........... év
Becsült forgalmi érték: * .......................................... Ft
4.Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték: * .......................................... Ft
Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű: '
személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................
Becsült forgalmi érték: ** .......................................... Ft
tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: .............................. típus .................. rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................
Becsült forgalmi érték: ** .......................................... Ft
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
................................................
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

*Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

A KÉRELEMHEZ MINDEN ESETBEN MELLÉKELNI KELL!
Kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelem igazolását (munkabér, nyugdíj, Gyes, Gyed, családi pótlék, tartásdíj, árvaellátás, alkalmi munka nyilatkozat, tanulói jogviszony igazolása, munkanélküli esetén a munkaügyi központ regisztrációs igazolása, aktív korúak ellátására vonatkozó határozat, egyéb /pl.: bérleti díj/)
A lakás fenntartásával kapcsolatos rezsiszámlákat (gáz, víz, csatorna, villany, szemétdíj, telefondíj, lakbér stb., valamint bérleti szerződés), lakástulajdonnal nem rendelkező ügyfél esetén lakáshasználati vagy lakásbérleti szerződés.
Gyermekét egyedül nevelő szülő, mint kérelmező esetén a gyermek elhelyezését bizonyító jogerős bírósági ítélet, illetve, ha a szülők házasságban, de külön háztartásban vagy élettársi kapcsolatban élte, amely már megszakadt, a gyermek(ek) szülői felügyeletének gyakorlása, illetve a gyermektartásdíj megfizetésére vállalt kötelezettség tekintetében gyámhatósági határozat, jogerős bírósági ítélet vagy közokiratba foglalt kötelezettségvállaló nyilatkozat.
Egészségügyi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való hozzájárulást igénylő esetén a rendszeresen szedett gyógyszerekről összeállított orvosi igazolás, vagy a gyógyászati segédeszköz használatára vonatkozó orvosi javaslat.
Minden egyéb olyan igazolás fénymásolata, mely megalapozhatja az ellátásra jogosultságot (pl. orvosi igazolás, 3 hónapnál nem régebbi kórházi zárójelentés, kifizetetlen közüzemi számla, vagy közüzemi szolgáltató kikapcsolási értesítője stb.)
Amennyiben a segélyt elhunyt személy eltemettetésére kívánják felvenni, a kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről szóló, a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított eredeti számlákat.
Amennyiben a rendkívüli települési támogatás szilárd tüzelőanyag biztosítására szolgál, úgy az előző évben adott támogatás felhasználását igazoló számlát is csatolni kell, mely igazolja, hogy a támogatást szilárd tüzelőanyag vásárlására fordították. ”