Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének és az ingatlanok házszámozásának szabályairól

Hatályos: 2022. 05. 28

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének és az ingatlanok házszámozásának szabályairól

2022.05.28.

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya és célja

1. § (1) A rendelet hatálya Halásztelek város közigazgatási területére terjed ki.

(2) Halásztelek közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során

a) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései szerint megállapított közterület név, továbbá az elnevezett magánút neve és a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: KCR rendelet) 13. § (3) bekezdésében foglalt ingatlan neve a közterületjelleggel együtt.

b) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

c) Házszám: az ingatlannak (beépítetlen földrészletnek, teleknek, épületnek), a vele határos közterület(ek)re megállapított azonosító jele, sorszáma.

d) Környezetrendezési terv: egy adott ingatlanon (földrészleten) elhelyezhető vagy elhelyezett épületek elrendezését és közvetlen környezetét ábrázoló műszaki terv, melyen a megközelítését szolgáló utakat (köz-, illetve magánút, és gyalogút), továbbá a kertépítészeti elemeket (pl. játszótér, utcabútor) kell legalább feltüntetni, M=1:500 léptékben.

3. Általános szabályok

3. § (1) A közterület nevének megváltoztatását bárki kezdeményezheti.

(2) A közterület nevének megállapítása vagy megváltoztatása előtt – az előkészítés során – az érintett terület lakosságának, civil szerveződésnek vagy a nemzetiségi önkormányzatnak a véleményét meg kell ismerni.

(3) A közterület - a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlanok kivételével - nevének megállapítása vagy megváltoztatása előtt az előkészítés során az érintett terület lakosságának a véleményét meg kell ismerni.

4. § (1) A név megállapításakor és megváltoztatásakor figyelembe kell venni a történelmi hagyományokat, a földrajzi környezetet, a természet- és társadalomtudományi eredményeket és a nyelvhelyességi követelményeket.

(2) Figyelemmel kell lenni még a helytörténeti kutatásokra, a természeti környezetre, nemzetiségi- és etnikai viszonyokra, valamint arra, hogy az elnevezés valóban betöltse a tájékozódást segítő szerepét.

(3) Az idegen eredetű, a nehezen kiejthető és mesterkélt elnevezéseket mellőzni kell.

(4) Élő személyről közterület nem nevezhető el.

(5) Helytörténeti, várostörténeti szempontból jelentős földrajzi neveket a képviselő-testület védetté nyilváníthat. A védetté nyilvánított földrajzi neveket sem elő-, sem utótagjában megváltoztatni vagy átalakítani nem szabad.

4. A közterület-elnevezés szabályai

5. § (1) A közterület nevének megállapítása, vagy megváltoztatása Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az új elnevezéseknél betűk, vagy számjegyek nem helyettesíthetik az utcaneveket, a közterület elnevezése szóközöket beleszámítva 50 betűhelynél hosszabb nem lehet.

(3) Nem lehet dátumot tartalmazó elnevezést utcanévnek felhasználni.

(4) Az utca elnevezése a jó erkölcsbe nem ütközhet.

(5) Az utca elnevezéskor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket.

(6) A javasolt személynév elnevezés lehet magyar vagy külföldi állampolgár, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város, vagy az ország jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(7) A személy nevét a személy által használt eredeti formában kell feltüntetni.

6. § (1) Az utca elnevezéseknél – általában – a következő utcanévi utótagok használhatók:

a) út: jelentősebb közlekedési út;

b) utca: a legáltalánosabb közterületi név, közlekedési útvonal;

c) köz: kis keresztutca;

d) tér: épületekkel, utakkal, utcákkal körülvett közterület;

e) park: bokros, virágos, pázsitos, fásított nagyobb közterület, melyet helyenként szobrok és szökőkutak is díszítenek;

f) sétány: szélesebb, rendszerint fákkal, gyeppel, virágágyakkal szegett, padokkal ellátott közterület;

g) sor: csak az egyik oldalán beépített utca.

(2) Nem szükséges elnevezni a lakótelepek épületei közötti szerviz-, és kiszolgálóutakat, továbbá a mezőgazdasági célú dűlőutakat.

(3) Meglévő utca nevével új utcát elnevezni nem szabad. Kivételt jelent, ha az utótagja különböző (pl. utca-köz).

(4) Ha városrendezés során olyan területet építenek be, ahol korábbi utcanév nem volt, a helyi építési szabályzat jóváhagyását követően a főépítész vagy a településfejlesztési-, területrendezési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység, illetőleg új telek alakításánál a településfejlesztési-, területrendezési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kezdeményezése alapján a kialakított közterületeket utcanévvel kell ellátni.

(5) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel (meghosszabbítás).

5. Nevek megváltoztatása, megszüntetése

7. § (1) Az elnevezéstől számított tíz éven belül nem lehet földrajzi nevet megváltoztatni.

(2) Ha egy utca a városrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik és emiatt már a megfelelő tájékozódás nem biztosított, az elkülönült utcarész/ek/nek más nevet kell adni.

(3) Az utca – városrendezés, beépítés, vagy más módon történő – megszűnésével, külön döntés nélkül, az utca neve is megszűnik.

6. Utcanévtáblák

8. § (1) Az utca nevét a tájékozódást jól segítő utcanévtáblákon kell feltüntetni.

(2) Az utcanévtáblát a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott minta szerint kell elkészíteni.

(3) Az utcanévtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az Önkormányzat városüzemeltetési csoportjának feladata.

(4) Az utcanévtáblán fel kell tüntetni az utcanév elő- és utótagját rövidítés nélkül.

(5) A városban minden elnevezett közterületet és a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerint elnevezett ingatlant névtáblával kell jelölni. Az utcanévtáblát az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél, minden sarokingatlanon, jól látható helyen, lehetőleg az épület falán, vagy az ingatlan kerítésén kell elhelyezni.

(6) Az ingatlan kezelője vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(7) Az utcanévtáblán és annak szélétől 100 cm-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(8) Az utcák elnevezéséről a 2. számú melléklet szerint felsorolt illetékes igazgatási szerveket haladéktalanul értesíteni, a lakosságot pedig a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

(9) A tér, park, sétány, külterületi lakott hely utcanévtáblájának elhelyezése az (1) - (8) bekezdésben előírtaktól eltérhet.

(10) A városban a közterület elnevezésekhez tájékoztatás céljából névmagyarázó táblát lehet elhelyezni. Az elhelyezés szükségességéről és tartalmáról a képviselő-testület dönt. A névmagyarázó tábla méretére, anyagára, külső megjelenésére vonatkozóan a Képviselő-testület döntése előtt ki kell kérni a főépítész véleményét. A névmagyarázó táblát az utca 1. számú épületén az utcanévtábla alá kell elhelyezni.

(11) Megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új utcanévtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi utcanévtáblát két év múltán el kell távolítania.

(12) Tilos utcanévtáblát, ismertetőtáblát

a) megrongálni, beszennyezni,

b) eltakarni, vagy bármely más módon tájékoztató jellegét megszüntetni,

c) jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

7. Házszám megállapítás és megváltoztatás szabályai

9. § (1) A II. Rákóczi Ferenc útra merőleges utcák esetében a házszámozás növekvő sorrendben a II. Rákóczi Ferenc út irányából kezdődik a (3) és a (4) bekezdésben foglaltak kivételével.

(2) A II. Rákóczi Ferenc úttal párhuzamosan haladó utcák esetében a házszámozás déli irányból kezdődik a (3) és a (4) bekezdésben foglaltak kivételével.

(3) Zsákutca esetében a házszámozást abból az irányból kell megkezdeni, amelyik utcáról a zsákutca lecsatlakozik.

(4) Kialakuló utcák esetében a házszámozást abból az irányból kell megkezdeni, amelyik utcáról a kialakuló, bővülő utca lecsatlakozik.

(5) Utcánál a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni a (6) bekezdésben foglaltak kivételével.

(6) Az ellentétes irányba fejlődő, egymásból eredő utcák esetében a páros, illetve a páratlan oldalak azonos oldalra esnek.

(7) Az új terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor az észak felől betorkolló utca jobb oldalán kezdődik, és a baloldalon ér véget.

(8) A kialakult számozás után megosztott ingatlan eredeti sorszáma nem szűnik meg; az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában kiegészül egy vagy több nem ékezetes, egytagú nagybetűvel A-tól Z-ig, közvetlenül a házszám mögé írva, "/" jellel elválasztva (pl. 15/A)

(9) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat megtartják. /pld.: 13-17./

(10) Ha a házszámozást olyan telekhez kapcsolódva kell végrehajtani, amely közvetlenül több közterülethez is kapcsolódik (saroktelek, hátsó szomszéd nélküli telek), és a házszámozás az érintett közterületen már kialakult, akkor a (8) bekezdés szerinti megosztás szabályainak megfelelő alkalmazásával kell az új házszámot képezni.

(11) Amennyiben telekalakítás következtében olyan telekállapot alakul ki, hogy az előzőekben megállapított szabályok valamelyikének alkalmazásával a telek nem számozható be megfelelően, a folyamatosság és áttekinthetőség érdekében, kivételesen meglévő házszám is megváltoztatható az érintett telkek körében.

10. § (1) Az építménnyel, épülettel rendelkező ingatlanokat a közterületről, utcáról jól látható táblán feltüntetett házszámmal kell ellátni. Ennek ellenőrzéséről a közterület-felügyelő gondoskodik.

(2) A házszámtáblát - hacsak fizikai akadálya nincs - a bejárat közelébe, a házfalra, vagy az kerítéskapura kell elhelyezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa köteles az építménnyel, épülettel rendelkező ingatlant házszámmal ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni.

(4) Házszámváltozás esetén a 8. § (11) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

8. Záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

UTCANÉVTÁBLÁK - MŰSZAKI LEÍRÁS

1. A táblák felirata: A táblák felirata kisbetűs, nagy kezdőbetűvel.A közterület elnevezése (nagy kezdőbetűvel, szabályos helyesírással, illetve történelmileg indokolt vagy a tulajdonneveknél előforduló eltérő írásmóddal). Az elnevezés végén írásjel nem szerepel, kivétel a sorszámra végződő elnevezéseknél kötelező pont. Rövidíteni nem szabad, írásjel nem szerepelhet. A közterület megnevezése: út, tér, tere, utca, köz, lépcső, rakpart, sor, fasor stb., kis kezdőbetűvel.

2. Az utcatáblák mérete: A tábla mérete: 25x60cm, a szövegmező hosszát a karakterek száma határozza meg. A szélső karakterek és a tábla széle között min. 15 mm kell, hogy maradjon. Amennyiben a szövegmező a fenti támpontok alapján a táblán nem fér el, arányosan el lehet térni a tábla méretétől.

3. Tipográfia: Az alkalmazandó betűtípus: Times New Roman, Tipográfiai elrendezés: Középtengelyes, minden sor középre zárva.

4. A táblák festése: A táblák (utcanévtábla, házszámtábla) két színben - fehér alapon fekete színben készülnek

2. melléklet

AZ UTCÁK ELNEVEZÉSÉRŐL AZ ALÁBBI SZERVEKET SZÜKSÉGES TÁJÉKOZTATNI

1. Katasztrófavédelem területileg illetékes szerve

2. Rendőrség területileg illetékes szerve

3. Közműszolgáltatók területileg illetékes szerve

4. Halásztelki Postahivatal

5. Területileg illetékes ingatlan-nyilvántartási szerv

6. Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.