Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2022. 12. 09

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2022.12.09.

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Halásztelek város közigazgatási területén a helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő telekhez kapcsolódó, vagy a beépített területen kialakult, emberi tartózkodáshoz kötött ingatlanok ivóvíz- vagy szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos, a víziközmű beruházás befejezését követő közműcsatlakozására.

(2) E rendelet kiterjed az (1) bekezdés szerinti területen lévő érdekeltségi egységben tulajdonjoggal rendelkező vagy azt egyéb jogcímen használó érdekeltekre.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Egy érdekeltségi egység: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számon vagy külön tulajdoni lapon nyilvántartott ingatlan és minden olyan önálló rendeltetési egység, mely a szolgáltató felé elkülönített elszámolású vízvételi, vagy szennyvízelvezetési hely, függetlenül attól, hogy az ingatlan már rendelkezik leágazással.

b) Érdekelt: az 1. § (1) bekezdésében az érdekeltségi egységben tulajdonjoggal rendelkező vagy azt egyéb jogcímen használó természetes és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

c) Önerős beruházás: az ellátásban érintett ingatlanok tulajdonosai által végzett beruházás, melynek befejezését követően a megépített víziközmű önkormányzati tulajdonba átadásra kerül.

d) Társulat: azon víziközmű társulat, amely Halásztelek város közigazgatási területén érdekeltségi területtel rendelkezett, az érdekeltségi területen az ivóvízellátó vagy szennyvízelvezető rendszert kiépítette és átadta Halásztelek Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat), vagy a kiépítéshez anyagi forrásokkal az Önkormányzattal való megállapodás szerint hozzájárult.

e) Társulati érdekeltségi hozzájárulás: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 35. § (3) bekezdésében meghatározott fizetési kötelezettség.

f) Utólagos csatlakozási hozzájárulás: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlanok esetében az ivóvíz- vagy szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos, a víziközmű beruházás befejezését követő közműcsatlakozás díja.

g) Utólagos fogyasztó: aki az elosztó vezeték létesítésekor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá, az együttműködésből bármely oknál fogva kimaradt, vagy szándékát késve jelezte, vagy bármely egyéb okból befizetésével és számára a leágazó kiépítésével a beruházás során nem lehetett kalkulálni. Utólagos fogyasztó továbbá, aki a és szerinti önerős beruházás bekerülési költségeihez utólag járul hozzá, vagy önerős beruházást hajtott végre.

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló viziközmű hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a viziközmű-szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

(2) Az érdekeltségi egységek víziközmű-hálózatba történő bekötését az érdekelt a viziközmű-szolgáltatónál kezdeményezheti.

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló viziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek utólagos csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül.

(3) A bekötővezeték utólagos kiépítését az utólagos fogyasztónak kell megvalósítania.

5. § (1) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege az egy érdekeltségi egységre eső összeg és a bekötéssel érintett érdekeltségi egységek számának szorzata.

(2) Az egy érdekeltségi egységre eső utólagos csatlakozási hozzájárulás Halásztelek város területén

a) ivóvíz víziközmű esetében 150.000,- forint

b) csatorna víziközmű esetében 250.000,- forint

(3) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről – Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben – a polgármester határozatban dönt az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak alapján.

(4) Az önerős beruházásban megvalósult víziközművek esetében, amennyiben a megépített víziközműveket az Önkormányzat térítés ellenében veszi tulajdonba, az utólagos csatlakozási hozzájárulás mértékét beruházásonként, a beruházás bekerülési költségének az érintett érdekeltségi egységek közötti egyenlő arányban történő szétosztásával a Képviselő-testület határozatban állapítja meg.

(5) A Képviselő-testület által az (4) bekezdés szerint megállapított utólagos csatlakozási hozzájáruláson felül minden érdekeltségi egység után az 5. § (2) bekezdése szerinti utólagos csatlakozási hozzájárulás díjának felét is meg kell fizetni.

6. § Az önerős beruházásban megvalósult víziközművek esetében, amennyiben a megépített víziközműveket az Önkormányzat térítésmentesen veszi tulajdonba, minden érdekeltségi egység után az 5. § (2) bekezdése szerinti utólagos csatlakozási hozzájárulás díjának felét kell megfizetni.

7. § (1) A hozzájárulást Halásztelek Város Önkormányzata részére átutalással, egy összegben kell megfizetni.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről a Halásztelki Polgármesteri Hivatal a hozzájárulás beérkezését követő 10 munkanapon belül igazolást állít ki.

8. § (1) Nem kell utólagos csatlakozási hozzájárulást fizetni, amennyiben

a) az érintett érdekeltségi egységre az utólagos csatlakozási hozzájárulást az érdekelt korábban igazoltan megfizette, vagy

b) az érintett érdekeltségi egység után már megállapításra került társulati érdekeltségi hozzájárulás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a Halásztelki Polgármesteri Hivatal a mentességről kérelemre, a mentességre jogosító állapot fennállásának igazolását követő 10 munkanapon belül igazolást állít ki.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.