Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014 (XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014 (XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014.(XII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról a következő rendeletet alkotja.

1. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet 16. § (8) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A munkaterv összeállításához a jegyző javaslatot kér)

„g) a közbiztonsági tanácsnoktól”

2. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A képviselő-testületi ülésre előterjesztésre jogosultak:)

„g) a közbiztonsági tanácsnok”

3. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési képviselő a képviselő-testületi ülésen a polgármesterhez, az alpolgármesterhez, a jegyzőhöz, a bizottság elnökéhez és a közbiztonsági tanácsnokhoz önkormányzati ügyekben interpellálhat. Az interpellációra az ülésen legfeljebb 5 percben - vagy legkésőbb harminc napon belül írásban - érdemi választ kell adni, melyet a következő ülés anyagával a képviselőknek is meg kell küldeni.”

4. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselők és a nemzetiségi önkormányzat elnöke a polgármesterhez, alpolgármesterhez, jegyzőhöz, valamint a bizottsági elnökökhöz és a közbiztonsági tanácsnokhoz a feladatkörükbe tartozó közérdekű ügyekben kérdést intézhetnek.”

5. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester, alpolgármester, a bizottságok, a közbiztonsági tanácsnok feladatkörében, a képviselők és a jegyző javasolhatják a képviselő-testületnek valamely előterjesztés sürgős javaslatként történő kivételes tárgyalását.”

6. § A Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének című Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014(XII.01.) számú önkormányzati rendelet VI. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„40/A. A Közbiztonsági tanácsnok

61/A. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati képviselők közül a közbiztonsági feladatok ellátásának felügyeletére közbiztonsági tanácsnokot választhat.

(2) A közbiztonsági tanácsnok megválasztása szólhat az önkormányzati ciklus időtartamára vagy meghatározott időre.

(3) A közbiztonsági tanácsnok szükség szerint, de évente legalább egyszer beszámol a Képviselő-testületnek feladatának ellátásról.

(4) A Képviselő-testület a közbiztonsági tanácsnokot bármikor, indokolás nélkül, minősített többséggel visszahívhatja.

(5) A közbiztonsági tanácsnoknak a feladatok ellátásáért külön díjazás nem állapítható meg.

61/B. § A tanácsnok feladatkörében

a) véleményezi a szakterületét érintő rendelettervezeteket,

b) véleményt nyújthat be más személy által benyújtott egyéb előterjesztéshez kapcsolódóan

c) részt vesz a polgármester védekezési feladatának tervezésében, szervezésében

d) javaslatot tesz a település közbiztonságának javítására

e) kapcsolatot tart a katasztrófavédelemmel, rendvédelmi szervekkel”

7. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.