Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 02. 12- 2022. 02. 12

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2022.02.12.

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói feladatkörében, a közterület- felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamit a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településközigazgatási Önkormányzat illetékességi területén közterületi térfigyelő kamerarendszert telepített és működtet, melyet időszakonként továbbfejleszt.

(2) A jelen rendelet területi hatálya Halásztelek Város térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

(3) A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, tárolását, elemzését és továbbítását.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja:

a) az általános közbiztonság növelése,

b) a lakosság és a településre látogatók biztonságérzetének növelése, testi épségének és életének védelme, valamint a jogsértések visszaszorítása,

c) a felderíthetőség miatt a jogellenes magatartás visszaszorítása,

d) a közterület önkormányzati rendeletben meghatározott rendjének biztosítása,

e) a közterület általános rendje megtartásának elősegítése,

f) a közterületen található vagyon megóvása és felügyelete,

g) a közterületen megfelelő magatartásra ösztönzés,

h) a közterület-felügyelet tevékenységének és a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése,

i) a bűnmegelőzés.

3. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására a Halásztelki Polgármesteri Hivatal által alkalmazott közterület-felügyelőt jelöli ki.

4. § A közterületi térfigyelő kamera rendszer keretén belül kihelyezett kamerák elhelyezkedését, valamint a megfigyelt közterületek jegyzékét a jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetésében a közterület-felügyeleti feladatokhoz kapcsolódóan tervezi a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetéséhez, kezeléséhez és karbantartásához szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a közterület-felügyelet számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamera rendszer működtetéséhez, és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § (1) A Halászteleki Polgármesteri Hivatal adatkezelői minőségében a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel rögzített adatok kezelésére és védelmére vonatkozó részletes szabályokat önálló adatkezelési szabályzatban állapítja meg.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére vonatkozó részletes szabályait a helyi közterületi térfigyelő kamerarendszer adatkezelési szabályzata tartalmazza.

7. § (1) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek jegyzéke, valamint a jelen rendelet 6. § szerinti adatkezelési tájékoztató közzétételre kerüljenek.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közterületi térfigyelő kamerák környezetében azok elhelyezésének tényére utaló jelzések kerüljenek kihelyezésre.

8. § A Közterület-felügyelő a közterületi térfigyelő kamerarendszerhez kapcsolódó 6. § szerinti adatkezelést köteles

a) az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben,

b) a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben,

c) az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 rendeletében, valamint

d) a helyi térfigyelő kamerarendszer adatkezelési szabályzatában meghatározott adatkezelési szabályok szerint végezni.

9. § Hatályát veszti a közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló 21/2018(XII.14.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett rögzítő eszközök elhelyezkedése és a megfigyelt közterületek jegyzéke
A közterületek megfigyelése MOBOTIX 15 típusú fix (mozdulatlan) kamerákkal történik, melyek az előttük lévő közterületet 30 fokos szögben fogják be. Kamerák elhelyezkedése és a megfigyelt közterület:

Cím

Megfigyelt terület

1

II. Rákóczi Ferenc út 2.

II. Rákóczi F. út Lakihegy irányában

2

II. Rákóczi Ferenc út 128.

II. Rákóczi F. út Reptér-kanyar

3

Piac tér

Kukatároló

4

Kisgyár utca

Gát átjáró

5

Szent László tér 1.

Szent László tér

6

Somogyi Béla u. -Erkel F. u. sarok

Hunyadi M. Általános Iskola előtti közterület

7

Piac tér

Műfüves futballpálya

8

Ady Endre utca

Játszótér

9

Diófasor utca

Gát átjáró

10

Ősz utca 2.

Sportcentrum (Hulladéktároló konténer környéke)