Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a macskaivartalanítási programban való részvétel feltételeiről

Hatályos: 2024. 03. 01

Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

a macskaivartalanítási programban való részvétel feltételeiről

2024.03.01.

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Állatorvos: Taksony Nagyközség közigazgatási területén tevékenységet folytató azon állatorvos, akivel az Önkormányzat a kedvtelésből tartott macskaivartalanításra szerződést kötött.

2. Állattartó: az állat tulajdonosa, vagy aki az állatot gondozza, felügyeli.

3. Ivartalanítás: olyan műtéti beavatkozás, melynek következtében az állat szaporodásra, az egyedek kihordására képtelenné válik.

4. Szociálisan rászorult: azon állattartó, aki a macskaivartalanítási programban részt kíván venni és jelen rendelet 3. § (2) bekezdésben felsorolt feltételek egyikének megfelel.

5. Szociális vetítési alap: Magyarország költségvetéséről szóló - az igénylés benyújtásának évében hatályos - törvényben ezen jogcímen meghatározott összeg

A programban való részvétel feltételei, az érintettek köre

2. § (1) Az önkormányzat biztosítja a helyi ivartalanítási programban történő részvételt a Taksony Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a lakcímén tartózkodó, szociálisan rászoruló magyar állampolgárok részére.

(2) Szociálisan rászorultnak tekinthető az igénylő, aki:

a) egyedülálló, egyedül élő nyugdíjas és jövedelme a szociális vetítési alap legkisebb összegének 500%-át nem haladja meg;

b) a Taksony Önkormányzat Szociális és Gyermekjóléti Szolgálata által biztosított szolgáltatást vesz igénybe;

c) családjában az 1 főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 300%-át nem haladja meg.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, igénylő egyedi körülményeit figyelembe véve a programban történő részvétel egyéb esetben is engedélyezhető.

(4) A helyi ivartalanítási programban történő részvételre igénylőnként, évente legfeljebb három - elsősorban nőstény - macska ivartalanítására van lehetőség.

Az eljárás menete

3. § (1) Az ivartalanításra vonatkozó igénybejelentést az erre rendszeresített nyomtatványon, illetékmentes kérelem formájában lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalnál, a jogosultsági feltételek egyidejű igazolása mellett.

(2) Az ivartalanítási programban részt venni kívánó állattartók kérelmeinek teljesítése a beérkezés sorrendjében, folyamatosan történik, és a mindenkori éves költségvetési rendeletben meghatározott keret kimerüléséig tart.

(3) Az igénylés elbírálására átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

(4) Az ivartalanítási programban történő részvételi jogosultság más jogosultra nem ruházható át.

(5) Az ivartalanítási műtét kizárólag az állattartó részére kiállított igazolás alapján, annál a kijelölt állatorvosnál vehető igénybe, mely orvossal az Önkormányzat erre külön megállapodást kötött.

(6) Az ivartalanítási programban részt vevő jogosult részére az ivartalanítás térítésmentes, a műtét költségét az állatorvossal kötött megállapodás értelmében az Önkormányzat fizeti meg.

(7) Az Önkormányzat kizárólag az ivartalanítás és a műtét utáni varratszedés költségét vállalja, a védőruha, gallér és az esetleges további kezelések, beavatkozások díja az állattartót terhelik.

(8) A kóbor, gazdátlan macskák befogásáról és ivartalanításáról az Önkormányzat gondoskodik, majd az állatorvos által alkalmazott „fülcsipke” jelölést követően visszaengedi a korábbi élőhelyére.

Adatkezelés és ellenőrzés

4. § A jogosult kérelmező állattartó nyilatkozni köteles arról, hogy hozzájárul a programban történő részvételhez szükséges mértékben személyes adatainak Önkormányzat általi kezeléséhez.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.