Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a macskaivartalanítási programban való részvétel feltételeiről

Hatályos: 2024. 03. 01

Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a macskaivartalanítási programban való részvétel feltételeiről
Általános indokolás
Állattartó szervezetek kezdeményezésére az önkormányzat ivartalanítási programot indít a településen lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló macskatartók részére. A rendelet megalkotásával az Önkormányzat célja, hogy az illetékességi területén a sokszor egyedülálló, idős, vagy családos, de szociálisan rászoruló személyek számára társat jelentő, olykor elburjánzó macskapopuláció és egyúttal a kóbor macskaállomány humánus módon csökkenjen, továbbá a polgárokat ösztönözze a felelős állattartásra és
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendeletben használt lényeges fogalmak pontos meghatározását tartalmazzák az értelmező rendelkezések, melyek szükségesek ahhoz, hogy a kérelmezők és a rendeletet alkalmazók számára is egyértelmű legyenek a kifejezések tartalma.
A 2. §-hoz
A kérelmezők azon körét szabályozza, akik az ivartalanítási programban részt vehetnek.
A 3. §-hoz
Szabályozza, hogy az igénybejelentés hol, milyen módon történik majd, hogyan jut a programban részt vevő tudomására, hogy mely állatorvos lesz, aki a műtétet jogosult elvégezni.
A rendelet ezen §-a szabályozza azt is, hogy az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetési rendeletében fogadja el azon összeget, mely a programra felhasználható. A keretösszeg az év folyamán nem léphető túl.
A 4. §-hoz
Az igénybejelentés során közölt és felhasznált személyes adatok kezelésére vonatkozó nyilatkozatokról, a közölt adatok valódiságának ellenőrzéséről rendelkező szabályozás. Az Önkormányzat célja felhívni a kérelmezők figyelmét arra a tényre, hogy az ügyintézés során személyes adataikat kezelni fogja, valamint azt (lakcímet, bérleti jogviszonyt) jogosult ellenőrizni.
Az 5. §-hoz
A Rendelet hatályba lépésének időpontját határozza meg.