Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A telken belüli gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a Parkoló Alap képzéséről és felhasználásáról

Hatályos: 2011. 06. 15

Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (V. 26.) önkormányzati rendelete

A telken belüli gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a Parkoló Alap képzéséről és felhasználásáról

2011.06.15.

Csobánka Község Önkormányzatának Képviselő-testület az eredeti jogalkotási hatáskörben az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény l6. §.(1) bekezdésében, valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. Rendelet 42. §. (10)-(11) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Csobánka község közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendeletben foglaltakat alkalmazni kell új építmények építése, meglévő építmények bővítése, átalakítása, valamint rendeltetés módosítása esetén, továbbá úszótelken kialakított építmények esetén, függetlenül attól, hogy az engedélyez, vagy bejelentéshez kötött, vagy engedély és bejelentés nélkül végezhető tevékenység.

(3) Kérelemre a (2) bekezdésbe nem tatozó esetekben, az e rendeletben foglaltak alkalmazhatóak, amennyiben az adott építmény használatához, üzemeltetéséhez, működtetéséhez a jogszabályban meghatározottakon túl közterületen parkolóhely létesítése, megváltása iránti igény merül fel.

(4) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű várakozóhelyek (parkolók) számát a mindenkori hatályos Országos Településrendezési és Építési Követelmények (továbbiakban:.OTÉK) 42. § (2)-(4) bekezdésében és annak 4.számú mellékeltében foglalt mennyiségű és fajtájú gépjármű-várakozóhelyet kell létesíteni, az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(5) Vásárló- és vendégforgalom, illetve ügyfelek számára szolgáló építmények használatához kötött, telken belül létesített parkolókat az építményt használatba vevő vagy üzemeltető személy vagy szervezet köteles az intézmény nyitvatartási ideje alatt a közhasználat számára hozzáférhetővé tenni.

II. Fejezet

1. Gépjármű-várakozóhelyek kialakítására vonatkozó előírások

2. § (1) Az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű-várakozóhelyek kialakíthatóak:

a) elsősorban az építéssel érintett telken belül,

b) és/vagy közterületen.

(2) Új építmények építése estén, valamint lakó- és üdülőépületek bővítése, átalakítása, valamint rendeltetés módosítása és úszótelken elhelyezett lakóépületek esetén az OTÉK 42. § (2)-(4) bekezdése és 4. számú melléklete szerinti mennyiségű gépjármű-várakozóhelyet kell kialakítani.

(3) Meglévő építmények bővítése, átalakítása, valamint rendeltetés módosítása esetén, továbbá úszótelken kialakított építmények esetén – lakó és üdülőépületek kivételéve. – az OTÉK 42. § (2)-(4) bekezdésében és 4. számú mellékletében meghatározott mennyiségű gépjármű várakozó hely 50 %-át kell kialakítani.

(4) A gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő létesítése történhet:

a) önkormányzat képviselő-testülete által határozatban kijelölt helyen, meglévő közterületi parkoló hely megváltásával,

b) önkormányzat képviselő-testülete által határozatban kijelölt helyen, építtető által megépített új parkoló hely kialakításával.

(5) A (4) bekezdés szerinti gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő kialakításához az illetékes közlekedési hatóság engedélyének beszerzése az építtető feladata, melyet az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolni kell.

(6) Amennyiben építtető a telkén belül a szükséges várakozóhelyet részben vagy egészben elhelyezni nem tudj, úgy a fennmaradó várakozóhelyeket az építéssel érintett ingatlannal közvetlenül határos közterületen kell megvalósítani, legfeljebb az építéssel érintett ingatlantól számított 500 m-en belül, annak érdekében, hogy a parkolóhelyek létesítése ténylegesen az építmény rendeltetésszerű használatát szolgálja.

2. Gépjármű-várakozóhelyek megváltása

3. § (1) Építtető kérelmére a várakozóhelyek kialakítására és/vagy megváltására vonatkozóan az önkormányzat képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A várakozóhelyek megváltásáról szóló képviselő-testületi határozat 1 példányát és a parkoló-megváltásra vonatkozó szerződés 1 példányát, valamint megváltás összegének befizetésének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési, bejelentési, rendeltetés módosítási kérelméhez csatolnia kell. Amennyiben a tevékenység engedély és bejelentés nélkül végezhető, úgy szükség esetén hatósági ellenőrzés során be kell mutatnia. Az építésügyi hatóság szükség esetén szakhatósági állásfoglalásában a várakozó-helyek létesítését előírja.

(3) Az építéshatósági engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon végzett építkezéskor is köteles az építtető meghatározott számú parkoló elhelyezésére vagy megváltására.

(4) A parkoló létesítése vagy megváltására vonatkozó kötelezettséget az illetékes építési hatóság építési és fennmaradási engedélyezése eljárásban határozattal állapítja meg.

3. Gépjármű Várakozóhelyek megváltásának költsége

4. § (1) A 2. § (4) bekezdés estén a megváltás össze az egyes létesítményekhez kötelezően előírt várakozóhelyek számának és az egyes közterületen kialakított várakozóhelyekre meghatározott összeg szorzata.

(2) A parkoló-megváltás össze járművenként 300.000.-Ft.

(3) Az építtetőnek a parkoló-megváltási összeget a szerződés megkötését követő 15 banki napon belül kell megfizetni, és a befizetés igazolását az építési, fennmaradási engedély kérelemhez kell csatolnia.

(4) Meghiúsult építkezés estén a szerződés hatályát eszi és az építtető az igazolt kezelési költség levonásával a befizetett összeget visszaigényelheti, amelyet az önkormányzat 15 banki napon belül köteles visszafizetni.

(5) Az önkormányzat az egyes építtetőket terhelő gépjármű-elhelyezési kötelezettség szerezett formában történő teljesítése érdekében költségvetésében Parkoló Alapot hoz létre. A parkoló-megváltásra befizetett összegeket az önkormányzat elkülönítetten kezeli

(6) A Parkoló Alap csak parkolóhely létrehozásával kapcsolatos területek tulajdonjogának megszerzésére, közművesítésére, fenntartására és parkolóhely létesítését célzó beruházásokra használható fel.

III. Fejezet

Záró rendelkezés

5. § (1) Ezen rendelet 2011. június 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit az ezen időpont után indított kérelmek esetén kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti A telken belüli gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a Parkoló Alap képzéséről és felhasználásáról szóló 12/2006.(IV.28.) Ktr. számú rendelet, valamint az azt módosító14/2009.(VI.26.) KTr.számú rendelet hatályát veszti. (3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.