Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2012 (IX.14.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak és elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2021. 01. 29

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2012 (IX.14.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak és elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Csobánka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi kitüntetések adományozásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. Díszpolgári cím

1. § (1) Csobánka Község Önkormányzata község érdekében végzett munka elismerésére 1992. évben „Csobánka Község Díszpolgára” címet (a továbbiakban: díszpolgári cím) alapított. A díszpolgári cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, akik

  • a) Csobánka község fejlődéséért kiemelkedően dolgoztak, társadalmi, gazdasági, tudományos és művészeti területen maradandó alkotásaikkal különösképpen segítették a község lakosságának előrehaladását,
  • b) kimagasló munkásságukkal közvetetten járultak hozzá Csobánka fejlődéséhez, tekintélyének növeléséhez,
  • c) életművükkel hazánk és más népek társadalmi, gazdasági életét, szellemi művelődését, a nemzetközi békét, a kultúrát, a sportot, az emberiség egyetemes értékeit tiszteletre méltóan szolgálták.

(2) Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

(3) A díszpolgári címmel kitüntetett személynek a polgármester - külön erre a célra készített - díszpolgári oklevelet és plakettet ad át.

(4) A díszpolgári plakett 8 cm átmérőjű, kör alakú sárgaréz érme, melyen gravírozással az előlap felső körívében „CSOBÁNKA”felirat, a középső részében borostyán fűzérével körülövezve Csobánka község címere, a körív alsó részében „DÍSZPOLGÁRA” felirat látható.

(5) A díszpolgári oklevél A/4-es méretű a község címerével díszített, bőrkötésben elhelyezett, papíranyagú oklevél, amely tartalmazza:

  • a) a kitüntetett nevét,
  • b) az adományozó testületi határozat számát és keltét,
  • c) a polgármester aláírását és Csobánka község díszpecsétjét.

(6) A díszpolgári cím elhunyt személy részére történő adományozásakor, a plakettet és az oklevelet az elhunyt közeli hozzátartozójának kell átadni.

2. § (1) A díszpolgári cím adományozását „Csobánka Község Díszpolgárainak névkönyve” című albumba kell bejegyezni. A bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.

(2) A Csobánka Község Díszpolgárainak névkönyvébe történő bejegyzést elrendelő határozatot, a díszpolgár életrajzát és fényképét a Könyvtárnak át kell adni megőrzésre.

3. § (1) Csobánka község díszpolgára a Képviselő-testület és a község lakossága megkülönböztetett tiszteletét és megbecsülését élvezi, a cím adományázásától kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint megilletik a (2) bekezdésben meghatározott kiváltságok.

(2) A díszpolgárt megillető kiváltságok:

  • a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,
  • b) hivatalos minden Csobánka Község Önkormányzat által rendezett ünnepségre,
  • c) elhalálozásakor – az eltemettető kívánsága szerint - az önkormányzat ingyenes díszsírhelyet biztosít számára,
  • d) külön döntés alapján felkérhető a községet képviselő delegáció tagjának.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogosultságok gyakorlásának biztosításáért a polgármester felelős.

2. „Csobánkáért Díj” helyi kitüntetés

4. § (1) Csobánka Község Önkormányzat a település közössége számára hasznos munkát végző, a közösség érdeke szemszögéből elismerésre méltó teljesítményt nyújtó természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és önszerveződő közösség részére 2003-ban „Csobánkáért Díj” kitüntetést alapított.”

(2) A Csobánkáért Díj elnyerésének feltételei:

  • a) a község fejlesztésében, szépítésében, gazdasági, kulturális, közéleti tevékenységében több éven át végzett kiemelkedő tevékenység,
  • b) a tudomány, a művészet és irodalom, az egészségügy, oktatás, közművelődés területén végzett kiemelkedően eredményes és maradandó munkavégzés,
  • c) a lakosság érdekében hosszú időn át kifejtett kereskedelmi és szolgáltató tevékenység.

(3) Évente egy darab Csobánkáért Díj adományozható.

(4) A Csobánkáért Díjjal kitüntetett adományozott számára a díszoklevél és dísztárgy kerül átadásra.

(5) A (4) bekezdés szerinti dísztárgy 17x8 centiméteres, gravírozott sárgaréz plakett, rajta Csobánka község látképe, bal felső sarkában Csobánka címere, jobb felső sarkában az adományozott arcképe, a kettő ábrát összekötő ívben pedig a Csobánkáért-díj felirat az adományozás évszámával együtt.

(6) 1A Csobánkáért Díj helyi kitüntetés elhunyt személy részére történő adományozásakor a díszoklevelet és a dísztárgyat az elhunyt közeli hozzátartozójának kell átadni.

3. A díszpolgári cím, a „Csobánkáért Díj” helyi kitüntetés adományozására és visszavonására vonatkozó közös szabályok

5. § (1) A díszpolgári cím és a „Csobánkáért Díj” adományozásáról Csobánka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt, zárt ülésen minősített többséggel elfogadott határozatával. A kitüntetésekről szóló javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

  • a) a Képviselő-testület tagjai,
  • b) a Képviselő-testület bizottsága,
  • c) Csobánka község polgárai,
  • d) Csobánka Nemzetiségi Önkormányzata,
  • e) a községben működő önszerveződő közösségek.

(3) Az írásos javaslatot a polgármesternek kell írásban benyújtani minden év május 31. napjáig. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy nevét, a részletes indokolást, valamint a javaslattevő(k) nevét. Az adományozásnál csak a megadott határidőig és írásban leadott javaslatokat lehet figyelembe venni.

(4) A kitüntetést a Képviselő-testület által meghatározott időpontban, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.“

(5) A kitüntetés tényét és a kitüntetett nevét a polgármester a helyi médiában és Csobánka község honlapján nyilvánosságra hozza.

6. § (1) A képviselő-testület az általa adományozott kitüntetéseket visszavonathatja, ha a kitüntettet arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság jogerősen közügyektől vagy a foglalkozás gyakorlásától eltiltott.

(2) A visszavonásra vonatkozó indítvány megtételére és az eljárás lefolytatására az adományozás szabályait kell megfelelően alkalmazni.

7. § (1) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos előkészítő, szervező, nyilvántartási valamint pénzügyi feladatokat a jegyző látja el.”

(2) A nyilvántartásnak tartalmazni kell:

  • a) a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét,
  • b) a kitüntetés típusának megnevezését,
  • c) az adományozás időpontját, indokait, az adományozásról szóló határozatot,
  • d) az esetleges visszavonás tényét és dátumát.

8. § (1) E rendeletben szabályozott kitüntetések költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(2) Mindazon személyek, akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el az e rendeletben foglalt elismeréseket, az esetleges visszavonásig az elismerést korlátozás nélkül viselhetik.

4. Záró rendelkezés

9. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi kitüntetések adományozásának rendjéről szóló 3/2011.(I.28.) önkormányzati rendelete.