Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésének és a házszámok megállapításának szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 15- 2016. 05. 27

I. Fejezet: Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya, célja


1. §


(1) A rendelet célja, hogy Csobánka községben meghatározza a közterületek elnevezésének megállapítására, megváltoztatására vonatozó szabályokat, az utcanév táblák elhelyezésére és a házszámozásra vonatkozó rendet.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Csobánka község közigazgatási területén lévő közterületekre és az elnevezésükkel kapcsolatos eljárási szabályokra.

(3) Az elnevezett közterületekhez csatlakozó, önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott beépítetlen, valamint beépített ingatlanok főépülete házszámának megállapítására, a házszám feltüntetési módjára.

2. Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott terület.

2. közterületnév: magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendeletben meghatározott név, mely a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgáló megjelölés, és emléket állít, helytörténeti, néprajzi, nyelvi hagyományt őriz, és a közterület elnevezéséből és a közterület jellegére utaló, közlekedési vonatkozású tagból áll.

3. út: közlekedési szempontból több utca forgalmát levezető, városszerkezeti szempontból olyan jelentősebb utca, amely az alacsonyabb rendű utcákat gyűjti össze, vagy közelebbi-távolabbi határrészekhez, településekre vezet. Jelölése a közterületnév nyilvántartásban: út.

4. utca: a település belterületi ingatlanjait a települési közlekedés hálózatába bekapcsoló - két oldalán folyamatosan beépített, vagy beépíthető - közterület, ha az csak lakóutca céljára szolgál. Jelölése a közterületnév nyilvántartásban: u.

5. körút: valamely településrészt ív alakban körülvevő szélesebb útvonal, vagy ilyen útnak egy-egy külön névvel megkülönböztetett része. jelölése a közterületnév nyilvántartásban: krt.

6. tér: utak, utcák kereszteződésében, csomópontjában településrendezési, földrajzi sajátosságok alapján kialakított, elsősorban közösségi, vagy városképi célokat szolgáló nagyobb közterület, amelynek minden oldala körülépített vagy körülépíthető.

7. park: a természeti táj sajátos elemei alapján kialakított és gondozott közhasználatú nagyobb terjedelmű kert, főként fákkal, cserjékkel, gyepfelülettel, tereptárgyakkal.

8. dűlő(út): a település határában lévő földút, amely a település története során hagyományosan kialakult mezőgazdasági rendeltetésű ingatlanokat, és az azon kialakított tanyákat köti össze a magasabb rendű utakkal.

9. liget: nagyobb kiterjedésű park, összefüggő zöldterület.

10. házszám: olyan számmal, vagy számmal és betűjellel meghatározott azonosító jel, ami a földrészletnek, épületnek és beépítetlen teleknek a vele érintkező közterületre megállapított sorszáma.

II. Fejezet: A közterületek elnevezésének szabályai


3. A közterület elnevezésének általános szabályai


3. §


(1) A településrészek és közterületek elnevezése, illetve megváltoztatása az egyértelmű tájékozódást szolgálja.

(2) Minden útként nyilvántartott közterületet el kell nevezni.

(3) Az erdőterületeken lévő közterületeket, a mezőgazdasági célú és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(4) A közterületnév megállapítása során törekedni kell a tömörségre és közérthetőségre és kerülni kell az idegen, vagy nehezen kiejthető elnevezéseket. A közterület nevének tartalmaznia kell előtagként az azonosító tulajdonnevet, utótagként a közterület jellegére utaló elnevezést. (pld. tér, út, utca stb.)

(5) Hiányos szerkezetű közterületnév nem adható.

4. §


A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni:

  1. annak településen belüli elhelyezkedésére,
  2. az érintett közterületen vagy környékén lévő intézmények jellegére,
  3.  a helyi hagyományokra és a történelmi tényekre, a lakosság élő névhasználatára,
  4. a földrajzi környezetre,
  5. a magyar nyelvhelyességi követelményekre,
  6. és arra, hogy a név a többi közterület nevétől írásban és hangzásban is jól megkülönböztethető legyen.

5. §


(1) Meglévő közterületnevet új elnevezésnél nem szabad felhasználni, kivéve, ha a közterület korábbi nevének visszaállítása történik. A már elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új közterületszakasz külön elnevezési eljárás nélkül az elnevezett közterület nevét veszi fel. (meghosszabbítás)

(2) Az új elnevezéseknél betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik a közterületneveket.

(3) Új közterület nevét - magánutak kivételével - közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.

4. Közterület személyről történő elnevezése


6. §


(1) Személyről közterületet elnevezni halálát követően 10 évvel lehet.

(2) A közterületnév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség így is, vagy így ismert, vagy ha az elnevezés egy családról történik.

(4) A (2) és (3) bekezdésben foglaltaktól eltérni csak akkor lehet, ha a személy felvett nevén vált ismertté.

(5) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez a közterületnévben is feltüntethető.

(6) Közterület elnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet:

  1. akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,
  2.  aki a tudomány, művelődés, sport, vagy társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének az emléke megőrzésre méltó,
  3. akinek a község életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Csobánka egészének vagy egy részének fejlődéséhez,
  4.  közterületet elnevezni olyan nem magyar személyről is lehet, akinek élete, munkássága a település vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt.

5. Közterületnevek megváltoztatása és megszűnése


7. §


(1) A közterületnév megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) A közterület név megváltoztatására akkor kerülhet sor, ha:

  1. az azonos hangázású nevek zavart keltők,
  2. a névhasználatban kimutatható változás következett be,
  3. a névvel jelölt terület vagy létesítmény megszűnt, vagy megváltozott,
  4. a névhasználat, illetve az elnevezés a közérdek szempontjából, illetve jogszabályváltozás miatt nem megfelelő,
  5. az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

(3) Az elnevezéstől számított 10 éven belül közterületnevet megváltoztatni csak különösen indokolt esetben lehet, ha a közterületnév tartalmának, jelentésének más névvel történő helyettesítése társadalmi és erkölcsi szempontból mindenképpen szükséges.

6. Közterület elnevezésével kapcsolatos hatásköri és eljárásjogi rendelkezések


8. §


(1) Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének kizárólagos hatáskörébe tartozik a közterületek nevének megállapítása.

(2) Közterület elnevezésére irányuló eljárást kérelemre vagy hivatalból lehet indítani.

(3) Közterület elnevezésére kérelmet nyújthat be:

  1. a közterület tulajdonosa,
  2. Csobánkán bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy,
  3. Csobánkán működő civil szervezet,
  4. a Képviselő-testület tagja, illetve bizottsága.

(4) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(5) A közterült elnevezéséről értesíteni kell az ingatlan-nyilvántartó szervet, járási hivatalt, postát, illetékes rendőrkapitányságot, katasztrófavédelmi hatóságot, mentőszolgálatot, valamint a közüzemi szolgáltatókat.

III. Fejezet: Az ingatlanok házszámozásának szabályai


7. Az ingatlanok házszámozásának általános szabályai


9. §


(1) A házszámokat külön jogszabályban meghatározottak szerint a jegyző állapítja meg.

(2) Az e rendelet 1. § (3) bekezdésben meghatározott ingatlanokat házszámmal kell ellátni (a továbbiakban: házszámozás).

(3) Egy ingatlan egy házszámot kaphat.

(4) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan határos.

(5) Ha az ingatlan több közterülettel érintkezik, a házszámozást az ingatlan közlekedési csatlakozása határozza meg. A közlekedési csatlakozás szempontjából meghatározó az a közterület, amelyről az ingatlan főépülete használóinak többsége gyalogosan beközlekedik. Ilyen esetben az ingatlan tulajdonosainak a rájuk irányadó szabályok szerinti többségi nyilatkozatát kell alapul venni a meghatározó közterület kijelölése kérdésében. A nyilatkozat megtételére az erről szóló felhívás kézhezvételétől számított harminc nap áll rendelkezésre.

10. §


(1) A házszámot arab egész számmal kell jelölni az alábbiak szerint:

  1. a közterület jobb oldalán lévő ingatlanok 1. sorszámmal kezdődően folyamatos (páratlan) számozást, a bal oldalán fekvő ingatlanok 2. sorszámmal kezdődően folyamatos (páros) számozást kapnak,
  2.  a közterületek számozást úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától kifelé haladva növekedjenek, amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell megkezdeni,
  3. a körszerű számozást igénylő közterületen az ingatlanok számozását folyamatosan haladva az óramutató járásával megegyező irányba kell meghatározni.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti jelölésre a számkeret felhasználása miatt nincs lehetőség - különösen a házszámozott telkek hatósági felosztásával kialakult önálló ingatlanok esetében - az ingatlan házszámát az arab számhoz alátöréssel betűjelet alkalmazva kell kifejezni. Ilyen esetben - a hosszú magán, és kétjegyű mássalhangzók kivételével - az abc nagy betűit kell „A” betűvel kezdődő sorrendben alkalmazni.

(3) Amennyiben a házszámozási eljárás során - különösen a telekegyesítés, községrendezés, új építészeti, illetőleg műszaki megoldás vagy a közterület elnevezésének változása miatt - a meglévő házszámok összevonása válik szükségessé, az eredeti házszámok szélső értékeinek kötőjellel történő jelölésével összevont házszámot kell megállapítani.

(4) A már megállapított házszámok megváltoztatására, átszámozására a (2)-(3) bekezdésekben foglalt eseteken túl csak olyan rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza, különös tekintettel, ha:

  1. több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,
  2. az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
  3.  az ingatlan megosztására került sor,
  4.  ingatlanok egyesítésére került sor.

(5) A házszámok megváltoztatását oly módon kell végrehajtani, hogy a közterület vagy annak egy része a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kerüljön átszámozásra.

8. A házszámozásra vonatkozó hatásköri és eljárásjogi rendelkezések


11. §


(1) A házszámozási eljárás hivatalból vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszámozáshoz, vagy a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik. A kérelemben meg kell jelölni az ingatlan fekvését, helyrajzi számát, tulajdonosát, a házszámozási kérelem okát, és valószínűsíteni kell a kérelemhez fűződő jogát, jogos érdekét.

(2) Új közterület, vagy új építési telek kialakításakor az eljárást hivatalból kell megindítani, amely eljárás a telekalakítás ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséről rendelkező jogerős határozat hivatali átvételével veszi kezdetét.

(3) A házszámozásról szóló határozatot kézbesíteni kell az érintett tulajdonosoknak. A jogerős határozatot közölni kell a személyi adat- és lakcímnyilvántartó, valamint az ingatlan-nyilvántartó szervekkel.

(4) A házszámozásról szóló jogerős határozat közlésével egyidejűleg tájékoztatni kell az érintett ingatlan tulajdonosait az ehhez kapcsolódó személyi adat- és lakcím nyilvántartási, valamint ingatlan-nyilvántartási eljárásról.

(5) A házszámozási eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény mindenkor hatályos rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

IV. Fejezet: A közterületi névtábla, valamint a házszámtábla kihelyezésének szabályai


9. Közterületi névtáblák kihelyezése


12. §


(1) A közterület nevét (elő és utótagját rövidítés nélkül) a tájékozódást jól segítő névtáblákon kell feltüntetni.

(2) Közterületi névtábla kihelyezésének, karbantartásának és pótlásának elrendelése az Önkormányzat feladata.

(3) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni. A névtáblákat a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni. Növényzetre közterületnév tábla nem helyezhető el.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(5) Megváltozott közterületnevek esetében a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított 1 évig eredeti helyükön kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

(6) Reklám céljára szolgáló felirat vagy egyéb reklámcélú berendezés csak úgy helyezhető el, hogy az ne takarja el a közterületi név- és ismertetőtáblát, valamint ne akadályozza a megfelelő tájékozódást. Amennyiben a közterületnév táblát eltulajdonítják, megsérül vagy ideiglenes levétele szükséges, ezt az ingatlan tulajdonosa köteles írásban jelezni a jegyzőnek.

10. A házszámtáblák kihelyezése


13. §


(1) Az ingatlantulajdonos a határozattal megállapított házszámot vagy helyrajzi számot köteles az ingatlanán elhelyezett házszámtáblán, illetőleg helyrajzi szám-táblán (a továbbiakban együtt: házszámtábla) kifüggeszteni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszámtáblát a beépített ingatlan közterületről jól látható főépülete, vagy egyéb épülete homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetében a kerítésen kell elhelyezni.

V. Fejezet: Záró rendelkezések


14. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egy időben a település Helyi Építési Szabályzatáról szóló 8/2001. (IV.26.) ÖK. rendelet 9. melléklete hatályát veszti.

(3) E rendelet rendelkezései a hatálybalépését megelőzően megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érintik.