Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2022. 05. 28

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2022.05.28.

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, valamint az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés 1. pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva Csobánka Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege az 3,5 tonnát meghaladja, kivéve a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott

a) katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

b) műszaki és baleseti mentést ellátó,

c) kommunális közfeladatot ellátó,

d) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út-, vasút- vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

e) külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást, valamint

f) a hulladékelszállítást végző

gépkocsikra.

(2) A rendelet területi hatálya Csobánka község közigazgatási területén Csobánka Község Önkormányzata tulajdonában lévő belterületi közutakra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

2. Súlykorlátozási tilalom

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Csobánka község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

(2)1

3. A behajtási engedély kiadása

3. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester a kérelmet a beérkezésétől számított 8 napon belül bírálja el.

(3)2 A behajtási engedély ügyében hozott döntésnek az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben meghatározottakon kívül tartalmaznia kell:

a) a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) a jogszabály azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.

4. Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) Az engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon egy járműre vonatkozóan a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója nyújthatja be a Csobánkai Polgármesteri Hivatalnál.

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

a) a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be- és kirakodása másként nem oldható meg,

b) a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található,

c) a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

(3)3 A polgármester az engedély kiadását megtagadhatja, ha:

a) 32 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműre kérnek engedélyt,

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedettnél nagyobb össztömegű tehergépjármű azon közlekedjék.

5. Az engedély érvényességi ideje

5. § (1) A behajtási engedély kiadható:

a) meghatározott napon történő egyszeri be- és kihajtásra (eseti behajtási engedély),

b) 7 napra,

c) 30 napra,

d)4

(2)5

(3)6 Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik és az engedélyt vissza kell vonni:

a) ha az engedély kiadásának az 4. §-ban meghatározott feltételei már nem állnak fenn,

b) ha az engedélyes a 7 napra és 30 napra kiadott behajtási engedély esetén a tényleges behajtást legalább 24 órával előtte a polgármesteri hivatal felé írásban nem jelzi.

6.

6. §7

7. Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

7. § (1)8 Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, közterület-felügyelő) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben az e rendeletben foglaltak nem felel meg,visszavonhatja.

(2) Az engedély visszavonását követő időszakra befizetett útfenntartási hozzájárulás időarányos részét az Önkormányzat nem téríti meg.

8. Az engedély használata

8. § (1)9 A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel, az engedélyben meghatározott útvonalon és feltételekkel.

(2) Az engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

(3) Az engedélyről tilos másolatot készíteni.

9. § (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt - annak leadásával egyidejűleg - az önkormányzat díjmentesen kicseréli.

(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és az engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.

10. § (1)10 A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállításáért az engedély jogosultja felel.

(2)11 Az okozott kár helyreállítását az önkormányzat a behajtási engedély jogosultja - károkozó - költségére elvégezteti.

(3)12 Az okozott kár helyreállításának költségét a károkozó felé az önkormányzat külön megállapodás alapján továbbszámlázza.

9. Átmeneti rendelkezések

11. § (1)13 Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrzi.

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg, aki az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 26/2013. (IX.17.) önkormányzati rendelet a következő 13. résszel egészül ki.

„13. A helyi közutakon történő súlykorlátozási szabályok megsértése

19/A. § Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki Csobánka község közigazgatási területén a súlykorlátozott önkormányzati tulajdonú közterületekre behajtási engedély nélkül 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt és ezzel a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályokat megszegi.”

(4) Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2014. (XII.1.) önkormányzati rendelet 1. Melléklet I. pontja a következő 15. alponttal egészül ki:

„15. Behajtási engedélyek kiadása, a használat jogosultságának felülvizsgálata, az engedélyek visszavonása.”

10. Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet14

1

A 2. § (2) bekezdését a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 3. § (3) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdését a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

Az 5. § (1) bekezdés d) pontját a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A rendelkezést megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsa Köf.5.057/2021/6. határozata 2022.04.15. napjával.

6

Az 5. § (3) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A rendelkezést megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsa Köf.5.057/2021/6. határozata 2022.04.15. napjával.

8

A 7. § (1) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § (1) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (1) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (2) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 10. § (3) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

13

A 11. § (1) bekezdése a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

14

A rendelkezést megsemmisítette a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.057/2021/6. határozata 2022.04.15. napjával.