Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017 (XI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati közútkezelői feladatok ellátásáról és hatásköreinek átruházásáról

Hatályos: 2017. 12. 01

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 9. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Csobánka Község Önkormányzata tulajdonában, kezelésében lévő, Csobánka község közigazgatási területén elhelyezkedő az ingatlan-nyilvántartásban ilyen művelési ágban nyilvántartott közterületekre, közutakra, ezek műtárgyaira és tartozékaira.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik az (1) bekezdésben meghatározott területet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdésében meghatározott nem közlekedési célra igénybe veszik.

2. §


Jelen rendelet alkalmazásában:

a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban állóföldterület, amelyet a rendeletetésének megfelelően bárki használhat, burkolt és burkolatlan utcák, utak, parkolók, kerékpárutak, járdák, terek, továbbá parkok, ligetek, sétányok, általában mindazok a területek, amelyek a közhasználat célját szolgálják és a lakosság rendelkezésére állnak,

b) közút: az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő a járművek és gyalogosok közlekedésére, vagy csak a járművek, illetve csak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, e célra létesített vagy kijelölt közterület (helyi közúthálózatba tartozó gépjármű közlekedést szolgáló közutak, parkok, kerékpárutak, gyalogutak és járdák).

3. §


A közterület, közút és ezek műtárgyai, tartozékai nem közlekedési célú igénybevételére a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, a közutak igazgatatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet rendelkezései az irányadóak.

4. §


Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 46. § (1) bekezdés a) pontja alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (2) bekezdésében, 7. § (3) bekezdésében, 9/D. § (1) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 14. § (1) bekezdés a) pontjában, 15. § (1) bekezdésében, 29. § (4) és (9) bekezdésében, 29/B. § (2) bekezdésének a) pontjában, 33. § (2) bekezdésében, 34-35. §-ban, 36. § (1), (3) és (4) bekezdésében, 37. § (2) és (3) bekezdésében, 41. §-ban, 42. § (3) bekezdésében, 42/A. § (1) és (2) bekezdésében, 43. § (1) bekezdésében és a 45. § (1) bekezdésében meghatározott közútkezelői hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

5. §


(1) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez közútkezelői hozzájárulás szükséges. A közút kezelője a közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 6-7/A. §-ai szerint jár el.

(2) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 3. számú melléklete szerinti adattartalommal a Csobánkai Polgármesteri Hivatalhoz (2014 Csobánka, Fő út 1.) kell benyújtani.

(3) A közút nem közlekedési célú szilárd útburkolat megbontásával járó igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértéke 100,- Ft/m2/nap, de minimum 5.000,- Ft/nap.

(4) A díjat az igénybevételt megelőzően, előre kell befizetni az önkormányzat költségvetési számlájára történő átutalással vagy az önkormányzat nevére szóló befizetési csekken. A befizetést igazoló bizonylatot vagy banki átutalási igazolást a kezelői hozzájárulással együtt az igénybevétel ideje alatt az igénybevétel helyszínén kell tartani, hogy esetleges ellenőrzés esetén megtekinthető legyen. A díj megfizetéséig a közutat érintő munkavégzés vagy egyéb nem közlekedési célú igénybevétel nem kezdhető meg.

(5) Rendkívüli igénybevétel miatt végzett bontást a Csobánkai Polgármesteri Hivatalba 24 órán belül be kell jelenteni. A bejelentéshez mellékelni kell helyszínrajzot és közölni kell az ideiglenes és a végleges helyreállítás várható időpontját. A hibaelhárítási munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről a közmű fenntartója köteles gondoskodni.

6. §


Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2014. (XII.1.) önkormányzati rendelet I. melléklet I.1. pontja a következő 15. ponttal egészül ki:

„15. Döntés a közútkezelői feladatok tekintetében.”

7. §

             

Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.