Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017 (V.26.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályozásáról

Hatályos: 2017. 05. 27

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 48/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintett lakosok érdekeinek érvényesülését, egyúttal biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét, valamint jogai gyakorlását ne veszélyeztesse.

(2) A rendelet területi hatálya – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – kiterjed Csobánka község közigazgatási területén mindazon állattartóra, aki kedvtelésből tartott állatot tart, felügyel vagy gondoz.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) az állatok forgalmazásával, kereskedésével és feldolgozásával foglalkozó szervezetekre,

b) a fegyveres erők és testületek telephelyeire,

c) az állatkiállításokra,

d) a veszélyes ebekre.

2. Értelmező rendelkezések


2. §


Jelen rendelet alkalmazásában:

  1. állattartó: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) 3. § 1. pontja szerinti személy,
  2. ebtartó: az Ávt. 24/B. § (1) bekezdés b) pontja szerinti személy,
  3. kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti állat,
  4. segítő kutya: a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet 1. § b) pontja szerinti kutya.
  5. társasház: minden olyan ingatlan, vagy lakóépület, melyen legalább 2 darab önálló rendeltetési egység (házrész, lakás) található.

3. A kedvtelésből folytatott állattartás általános szabályai


3. §


(1) Csobánka község közigazgatási területén kedvtelésből tartott állatokat kizárólag az állatvédelmi, közegészségügyi, állategészségügyi környezetvédelmi és építésügyi előírások, valamint Csobánka Község Önkormányzat Helyi Építési Szabályzata betartásával e rendeletben meghatározott módon lehet.

(2) Az állattartó köteles a kedvtelésből tartott állatát az állatvédelmi, állatjóléti, állategészségügyi és közegészségügyi előírások, továbbá a társasházakról szóló törvény szabályainak betartásával tartani.

(3) Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy kedvtelésből tartott állata a közterületet, a társasházak közös használatú helyiségeit, a szomszédos ingatlant ne szennyezze. Az állattartó az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani. A közterületen az eb által, vagy más állat által okozott szilárd hulladékot (ebürülék vagy egyéb) az ebtartó, vagy az állat tulajdonosa köteles eltávolítani. Erre nem veheti igénybe a közterületen felállított szemétgyűjtő edényeket.

(4) Tilos a kedvtelésből tartott állatok közterületen történő futtatása, ilyen célra Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete nem jelöl ki területet.

(5) A vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével tilos állatot beengedni, bevinni, vagy ott tartani:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, kivéve, ha a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség birtokosa ehhez hozzájárul,

b) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

c) oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére,

d) bölcsődébe, óvodába, iskolába, kivéve oktatási és terápiás célzattal,

e) élelmiszer elárusító üzletbe, piac területére,

f) temetőbe, kegyeleti helyre,

g) parkba vagy játszótérre.

4. A kedvtelésből folytatott állattartás kiegészítő szabályai


4. §


(1) Nagytestű ebek tartása esetén a lakás, ház, udvar, telep bejáratán jól látható módon a harapós kutyára, egyéb kutya tartása esetén, kutyatartásra utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

(2) Bekerített ingatlanon, az eb szabadon csak úgy tartható, hogy onnan az eb sem szomszédos ingatlanra, sem a közterületre ne juthasson át, oda kinyúlni, kiharapni ne tudjon.

(3) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.

5. Az állattartók közreműködési kötelezettsége


5. §


(1) Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, és ennek érdekében az állat számára új állattartó felkutatásában lehetőségeihez mérten közreműködni, továbbá mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat, a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön.

(2) Az eb és a macska tulajdonosa – amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségei teljesítése során eredménnyel nem jár – köteles felajánlani az állatot az arra jogosult egyesületnek, állatvédő alapítványnak.

6. Átmeneti rendelkezések


6. §


A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 26/2013. (IX.17.) önkormányzati rendelet a következő 10/A. §-al egészül ki.


„10/A. §


(1) Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

(2) A rendelet szabályainak megsértése esetén – amennyiben az intézkedésre jogszabály nem más szervet jogosít fel – a jegyző a közigazgatási bírság kiszabásának lehetősége mellett az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartás korlátozhatja, vagy megtilthatja.”

Záró rendelkezések


7. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendeletben foglaltakat a hatálybelépést követően elkövetett cselekményekre kell alkalmazni.