Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I. 24.) önkormányzati rendelete

Az adóigazgatási érdekeltségi rendszerről

Hatályos: 2021. 04. 01

Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I. 24.) önkormányzati rendelete

Az adóigazgatási érdekeltségi rendszerről

2021.04.01.

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 112. § (1) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján - az ügykörébe tartozó adórendeletek hatékony végrehajtásának, illetőleg alkalmazásának elősegítése érdekében - az adóigazgatási feladatot ellátók anyagi érdekeltségéről az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet célja

1. § Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CLIII. törvény alapján az adótartozás behajtása önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozik. A behajtás eredményességének ösztönzése céljával az adóigazgatási feladatot végző és a feladatok ellátásában közreműködő vezetők, érdemi ügyintézők számára az önkormányzat érdekeltségi alapot képez.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a hatáskör címzettjeire, valamint az önkormányzat ügykörébe tartozó adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőkre.

3. Érdekeltségi alap képzése

3. § (1) Az érdekeltségi alap forrása:

a) az esedékesség időpontjáig be nem fizetett, és az adóügyi köztisztviselők eredményes közreműködése révén befolyt adóhátralék 10 %-a.

b) b.) az adószámlára teljesített befizetésekből késedelmi pótlékra elszámolt összeg,

c) az adóalanyok terhére jogerősen megállapított és befolyt adóhiány, továbbá adóbírság 10 %-a.

(2) Az érdekeltségi alap képzésénél a gépjárműadó vonatkozásában az önkormányzatot megillető bevételi hányad vehető figyelembe.

(3) A talajterhelési díj – mint adók módjára behajtandó tartozás – vonatkozásában az esedékesség időpontjáig be nem fizetett összeg eredményes behajtása esetén a teljesített befizetés összegének 10 %-a.

4. Az érdekeltségi alap felhasználása

4. § (1) A személyenként kifizetendő jutalék felső határa a köztisztviselő éves bruttó illetményének 33% / év.

(2) A jutalékalapból kifizetésre kerülő összeget az adóügyi feladatokkal összefüggő munkakört ellátó köztisztviselők vonatkozásában a jegyző állapítja meg a polgármester jóváhagyásával, a köztisztviselő munkakörére, feladatkörére és teljesítményére figyelemmel.

(3) A jegyző jutalékát a polgármester állapítja meg, esetében e rendelet célkitűzéseinek elérése érdekében kifejtett döntéshozó, irányító, szervező és ellenőrző tevékenysége értékelhető.

(4) A jutalék kifizetésére évente két alkalommal kerülhet sor: az I. félévit július 31-, a II. félévit a tárgyévet követő január 31-ig kell kifizetni, ha a végleges adatok (zárási adatok) a fenti időpontokban már ismertek.

(5) Nem részesülhet a jutalékból a köztisztviselő, ha a kifizetés időpontjában

- ellene fegyelmi vagy kártérítési eljárás van folyamatban;

- fegyelmi büntetés hatálya alatt áll;

- ellene büntető eljárás folyik hivatali, illetve azzal összefüggő tevékenysége miatt.

(6) A kifizetést követően a jutalékalapban maradt összeg az adóellenőrzési- és behajtási feladatok működését biztosító informatikai fejlesztésekre és tárgyi eszközök beszerzésére fordítható.

(7)1 Amennyiben a befolyt adóhátralékból képzett adóérdekeltségi alap tárgyévi összege a 200.000,- forintot nem éri el, úgy az összeg a következő évi jutalékalapba átkerül.

5. Az érdekeltségi alap kezelése és nyilvántartása

5. § (1) A jutalékalap forrását képező - jelen rendelet 3. §-ának megfelelő - befolyt adóbevételekről az Önkormányzat analitikus nyilvántartást vezet.

(2) A munkáltatót terhelő társadalombiztosítási és egyéb járulékokat a jutalékalapból kell fedezni.

(3) A jutalékalapból történő kifizetéseknél a munkabérre, illetve a bérjellegű juttatásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4) A jutalékalap felhasználásáról a jegyző minden év március 31-éig írásban tájékoztatást ad a Képviselő-testület számára.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az adóigazgatási érdekeltségi rendszerről szóló 8/2011.(II.25.) önkormányzati rendelet.

1

Megállapította 6/2021 (III. 31.) önkormányzati rendelet 1. § Hatályos: 2021. április 1.