Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 28- 2022. 05. 28

Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.28.

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, valamint az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés 1. pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva Csobánka Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendeletét a következőképpen módosítja:

1. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A behajtási engedély ügyében hozott döntésnek az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben meghatározottakon kívül tartalmaznia kell:

a) a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) a jogszabály azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.”

2. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A polgármester az engedély kiadását megtagadhatja, ha:

a) 32 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműre kérnek engedélyt,

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedettnél nagyobb össztömegű tehergépjármű azon közlekedjék.”

3. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik és az engedélyt vissza kell vonni:

a) ha az engedély kiadásának az 4. §-ban meghatározott feltételei már nem állnak fenn,

b) ha az engedélyes a 7 napra és 30 napra kiadott behajtási engedély esetén a tényleges behajtást legalább 24 órával előtte a polgármesteri hivatal felé írásban nem jelzi.”

4. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, közterület-felügyelő) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben az e rendeletben foglaltak nem felel meg,visszavonhatja.”

5. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel, az engedélyben meghatározott útvonalon és feltételekkel.”

6. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 10. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállításáért az engedély jogosultja felel.

(2) Az okozott kár helyreállítását az önkormányzat a behajtási engedély jogosultja - károkozó - költségére elvégezteti.

(3) Az okozott kár helyreállításának költségét a károkozó felé az önkormányzat külön megállapodás alapján továbbszámlázza.”

7. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrzi.”

8. § Hatályát veszti a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelet

9. § Ez a rendelet 2022. május 28-án lép hatályba, és 2022. május 29-én hatályát veszti.