Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 12. 01

Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdés g) pontja szerint a települési önkormányzat rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait. Az Szt. által szabott kötelezettség az, hogy a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, hasonlóan az ilyen helyzetekben nyújtandó támogatás összegének meghatározásához.
Vizsgálatok és felmérések, valamint a joggyakorlat alapján a támogatási jogcímek a kötelező támogatási típusokon túl a településen szükségessé váló, a szociálisan rászoruló rétegek alapszükségletei biztosításában leginkább szerepet játszó jogcímek kerültek a rendeletbe.
A támogatás összegének meghatározása az Szt. alapján a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodik. Azzal, hogy a megélhetési költségek az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, a támogatási összegek olyan mértékben kerültek meghatározásra, amely támogatási összegekkel a minimális szükségletek biztosítása megoldott.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját rögzítő szakasz
A 2. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazó rendelkezés
A 3. §-hoz
A települési és rendkívüli települési támogatási formák, amelyek a rendelet alapján igényelhetők.
A 4. §-hoz
A képviselő-testület által átruházott hatásköröket tartalmazó szakasz.
Az 5–9. §-hoz
A rendelet-tervezet ezen szakaszai tartalmazzák az általános eljárási szabályokat.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A lakhatáshoz kapcsolódóan a közüzemi díjak viseléséhez nyújtható támogatás részleteit meghatározó rendelkezések. A támogatás igénybe vehető a villanyáram- és a vízfogyasztás díjára.
A 12. §-hoz
Az életkörülmények javítását és komfortfokozat növelését segítő támogatási formának szabályait tartalmazza ezen szakasz. A vezetékes ivóvízellátás és a szennyvízcsatorna bekötés megvalósulásához nyújtható támogatás, és annak részletszabályai.
A 13. §-hoz és a 14. §-hoz
A gyógyszertámogatás igénylésének szabályait tartalmazó szakaszok. Elsősorban, de nem feltétlenül idősebb korban előfordul, hogy nagyobb mennyiségű gyógyszer szedése szükséges az egészség fenntartásához. A rendszeresen szedett gyógyszerek összege jelentős mértékű lehet, ennek viseléséhez nyújt segítséget ez a támogatási forma.
A 15. §-hoz
A karácsonyi ünnepek alkalmával a 0-14 éves korú gyermekek, valamint a 70 év feletti lakosok megajándékozására ad lehetőséget a rendelkezés, támogatásként, elismerésként.
A 16. §-hoz
Azon személyek részére, akik valamely, a rendelkezésben felsorolt okok folytán nem, vagy csökkent mértékben képesek munkavállalásból jövedelemre szert tenni, és emiatt akár a megélhetésük is veszélybe kerülhet, a rendelet élelmiszercsomag összeállítását és részükre történő átadását teszi lehetővé. A gyakorlati tapasztalat szerint ez a támogatási forma sok rászoruló családnak nyújt segítséget.
A 17. §-hoz
a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek részére biztosítható nyári szünetben egyszeri főétkezés.
A 18. §-hoz
A gyermekek nevelésével, taníttatásával kapcsolatos költségek fedezésével összefüggő támogatási forma. Mivel a településnek még saját bölcsődéje nincs, így ez a támogatási forma részben ezt a hiányt hivatott pótolni.
A sajátos nevelési igényű, vagy speciális igényű gyermekek ellátására speciális intézmények adnak lehetőséget, az ezekhez utaztatás költsége viszont jelentős anyagi megterhelést ró a családokra. Ennek enyhítésére vehető igénybe támogatás.
Fontos a gyermekek nyelvtudásának fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok folyamatos fejlődése miatt szint elengedhetetlen, hogy a felnövő gyermek egy idegen nyelven legalább beszéljen. Az idegen nyelv oktatás költsége jelentős, a felnövő nemzedék versenyképességének biztosítása érdekében rászorultságtól függően igénybe vehető támogatás.
A gyermekek egy része olyan rászoruló családban nő fel, ahol a nyaralást a család nem tudja megoldani. A gyermek megfelelő fejlődéséhez szükséges az ilyen típusú kikapcsolódás biztosítása. A támogatási forma ebben kíván segítséget nyújtani.
A 19. §-hoz
Az iskolakezdési költségek enyhítésére vonatkozó támogatási forma, annak részletszabályai.
A 20. §-hoz
A testi-lelki fejlődésben elmaradt, testi, érzékszervi vagy pszichés fejlődés zavaraiban szenvedő gyermekek ellátását segítő támogatás, illetve ennek részletszabályai.
A 21. §-hoz
Idősebb korban az egészség megőrzéséhez jelentős mértékben járul hozzá a fizikális adottságoknak megfelelő testmozgás. az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező személyek ilyenfajta lehetőséggel önerőből nem tudnak élni. Ebben nyújt segítséget ez a támogatás. A rendelkezés a részletszabályokat is tartalmazza.
A 24. §-hoz
Az iskoláztatási támogatás feltételeit és mértékét szabályozó szakasz.
A 25. §-hoz
A temetkezés költsége jelentős terhet ró a családokra. Ennek enyhítésére szolgáló támogatási forma.
A 26. §-hoz
Az életben előfordulhatnak előre nem látható események. Ezek esetlegesen olyan mértékű többletköltséget róhatnak az adott személyre, hogy a megélhetése veszélybe kerül. A támogatás erre az esetre nyújt segítséget.
A 27. §-hoz
A gyermek születéséhez és gondozásához nyújtott támogatás az önkormányzat részéről.
A 28. §-hoz
A téli tüzelőanyaghoz kapcsolódó támogatás, amely a rászoruló családoknak biztosítja a téli tüzelőjüknek egy részét, amellyel az illegális hulladékok elégetésének mennyisége is visszaszorítható. A támogatási feltételeket és a támogatás mértékét meghatározó rendelkezések.
A 29. §-hoz és a 30. §-hoz
Hatályba léptető, és az eddigi szabályozást hatályon kívül helyező rendelkezések