Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 28
a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Csobánka település jellegzetes domborzati viszonyokkal rendelkezik, a terepadottságokra és az altalaj minőségére az utak kialakításakor, fenntartásakor különös figyelemmel kell lenni. Jelentős mennyiségű duzzadó agyagot tartalmaz az altalaj, amely miatt a csapadékos időszakban csökkenhet a közutak terhelhetősége, akár az utak állapotának romlását is előidézheti. Emiatt a Csobánka Község Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutakat védeni kell. A közutakon áthaladó nehézgépjárművek a körülmények fennállása esetén jelentős károsodást is képesek okozni. A rendelet a Csobánka Község Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutakra való behajtás engedélyezésének feltételeit, az engedély kiadása megtagadásának feltételeit, és az engedély nélkül történő behajtás jogkövetkezményeit határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés pontosítása, a hatályos jogszabály beillesztése.
A 2. §-hoz
A rendelkezés a település jellemző talajszerkezetére tekintettel a behajtási engedély megtagadására biztosít lehetőség azzal, hogy ha a az aktuális viszonyok miatt a nehézgépjárművel történő behajtás a közút állapotát veszélyeztetné, az engedély kiadása megtagadható.
A 3. §-hoz
a) a rendelkezés pontosítja a feltételekre vonatkozó hivatkozást.
b) hosszabb időre kiadott behajtási engedély esetén a tényleges behajtás idejének jelzését írja elő annak érdekében, hogy a közútkezelő tudomással bírjon annak tényéről.
A 4. §-hoz
A rendelkezés pontosít, az indokolt esetek körét a rendeletben foglalt előírásokban határozza meg.
Az 5. §-hoz
A rendelkezés kiegészítése azzal, hogy az engedély csak az engedély szerinti útvonalon és az abban meghatározott feltételekkel használható fel.
A 6. §-hoz
A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes jármű által okozott kár viselésének rendjét megállapító rendelkezés. Tekintettel arra, hogy nem biztos, hogy az adott engedélyes tevékenységi körébe az útépítés, helyreállítás beletartozik, a helyreállítást az önkormányzat végezteti el károkozó költségén.
A 7. §-hoz
A rendelkezés módosítása azzal, hogy a szabályok betartását a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrzi. A megelőző rendelkezés az ellenőrzési jogkört a rendőrségre és a jegyzőre telepítette.
A 8. §-hoz
Hatályvesztést előíró rendelkezések:
a) a súlykorlátozás az önkormányzati tulajdonú utak mindegyikén szükséges, ez a 2. § (1) bekezdésében rögzítésre is került, így a (2) bekezdés szabályozása nem szükségszerű.
b) a behajtási engedély kiadásának időtartamai közül az 1 évre kérhető engedélyt kiveszi. Tekintettel az általános indokolásban kifejtettekre, a 30 napnál hosszabb idejű engedély nem javasolt.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.