Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 28
az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A jegyző ezen kötelezettségének eleget tett, a polgármester 54/2022. számú anyagként terjesztette elő a rendelettervezetet.
Az államháztartásról szóló törvény további rendelkezése értelmében a zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését, valamint rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
c) a vagyonkimutatást, és
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
A fentiek után a zárszámadásról a Képviselő-testületnek rendeletet kell alkotnia. Csobánka Községi Önkormányzat 2021. évi zárszámadása elkészült, azt a jogszabályi előírásoknak megfelelően a ……../2022. számú előterjesztés főszövege szerinti indokolással terjesztette a polgármester a Képviselő-testület elé.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A rendelet-tervezet címe:
Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének …/2022. ( . ) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról.
Társadalmi-gazdasági hatása: A zárszámadási rendelet elfogadásával a 2021. évi költségvetési év lezárásra kerül.
Költségvetési hatása: A rendeletben foglaltak költségvetési hatását az előterjesztés részletesen tartalmazza.
Környezeti, egészségi következményei: A költségvetési rendeletben meghatározott Környezetvédelmi Alap felhasználása a Környezetvédelmi Intézkedési Tervben szereplő feladatok végrehajtását biztosították. A zárszámadási rendeletben foglaltak szerint történt meg az Alapban lévő összeg felhasználása, melynek közvetlenül vagy közvetve egészségi következményei is vannak.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A zárszámadási rendeletben foglalt pénzügyi-, számviteli feladatok végrehajtása többletfeladatot jelent a Polgármesteri Hivatal számára.
Egyéb hatása: nincs
A rendelet megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai szerinti gazdálkodás biztosításához.
A rendelet megalkotásának elmaradása törvényességi mulasztásnak számít. Mulasztás esetén várható következmény törvényességi észrevétel, végső esetben kormányhivatali aktuspótlás.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
- személyi: rendelkezésre áll
- szervezeti: rendelkezésre áll
- tárgyi: rendelkezésre áll
- pénzügyi: rendelkezésre áll.