Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Közművelődési feladatairól

Hatályos: 2001. 08. 01- 2005. 11. 23

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Közművelődési feladatairól

2001.08.01.

Szigetmonostor községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban Önkormányzat) a kulturális javak védelméről és muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Tv.) 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. RÉSZ

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § (1) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását a közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában résztvevő intézmények, szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a község polgárainak jogát, hogy

a.) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzeti és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a muzeális intézmények tevékenysége, a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,
b.) igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátás rendszerét, a muzeális és közművelődési intézmények szolgáltatásait,
c.) műveltségét, készségeit, életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen,
d.) e rendelet szerint művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

2. § Az Önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés: a Tv-ben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti, vagyoni és születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed

a.) a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevő, község tartózkodó állampolgárokra,
b.) az Önkormányzat közművelődési intézményeire, azok alkalmazottaira, illetve működtetőire.

II. RÉSZ

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a.) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek terjesztését, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését,
b.) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti, közösségi és érdekérvényesítési kezdeményezéseinek segítését, törekvést a fenti igények felkeltésére,
c.) a hivatásos és amatőr alkotóközösségek lehetőségeinek bővítését – különös tekintettel a művészeti műhelyek tevékenységére, a helyi alkotók szakmai támogatására, a helyi művészeti értékek feltárására és közismertté tételére,
d.) a civil szervezetek közösségi életének, a helyi társadalom kapcsolat-rendszerének, érdekérvényesítésének segítését.
(2) Az Önkormányzat további feladatának tekinti:
a.) a helyi hagyományok ápolását, értékőrzését, a helytörténeti mozgalom fejlesztését, hagyományőrző közösségek működtetését, település- és környezetvédő, természetbarát közösségek segítését,
b.) a szabadidő egészségmegőrző és szórakozási feltételeinek gazdagítását,
c.) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatását,
d.) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, helyi kitüntetések, díjak alapítását,
e.) találkozók, fesztiválok, bemutatók rendezését, a helyi kulturális nyilvánosság fejlesztését
f.) kapcsolat építését a közművelődés Pilis-Dunakanyar térség, főváros és országos szervezeteivel,
g.) egyéb, művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

III. RÉSZ

Az Önkormányzat közművelődési feladat-ellátásának

struktúrája és intézményei

5. § Az Önkormányzat a Tv. 78. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében intézményt tart fenn, ennek nevesítését a 7. § tartalmazza.

6. § (1) A rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást lehet kötni intézményekkel és szervezetekkel.

(2) A közművelődési megállapodás megkötését az Önkormányzat kezdeményezheti.

7. § Az Önkormányzat fenntartóként az alábbi intézményt működteti:

Közművelődési Intézmény és Könyvtár 2015 Szigetmonostor, Mártírok u.25-27.

8. § (1) Az önkormányzati közművelődési intézmény – elsősorban a község lakosai részére meghatározott – évadtervét, valamint éves keretprogramját minden év december 15-ig az intézmény vezetője által összeállított, a Kulturális Bizottság által véleményezett, az Önkormányzat által elfogadott munkaterv tartalmazza.

(2) Az intézmény-hálózat munkatervi feladatainak tartalmaznia kell a 4. §-ban meghatározott – az egyes színtereken ellátandó – önkormányzati feladatokat.

(3) Az Önkormányzat közművelődési intézménye tevékenységét részben önálló költségvetési szervként látja el.

IV. RÉSZ

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A Tv és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A Kulturális Bizottságnak véleményezési jogköre van.

V. RÉSZ

A közművelődési tevékenység finanszírozása

10. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához, illetve a 4. § szerinti feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

11. § A 7. §-ban felsorolt intézményeket a vállalt közművelődési feladatok arányában az Önkormányzat pénzügyi támogatásban részesíti. A pénzügyi támogatás mértéke fedezi a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

VI. RÉSZ

Hatálybalépés

12. § E rendelet 2001. augusztus 01. napján lép hatályba.