Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2006. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2004. (IX.14.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2006. 09. 07- 2006. 09. 08

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2006. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2004. (IX.14.) számú rendeletének módosításáról egységes szerkezetben1

2006.09.07.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 37/D. § (5) bekezdésének, 38. § (1) bekezdés c) pontjában, és (9) bekezdésében, 43/B. § (1), (3) bekezdéseiben, 45. § (1)-(3) bekezdéseiben, 46. § (1) bekezdésében, 47. § (4) bekezdésében, 50. §-ának (3) bekezdésében 55. § (1) b) pontjában és (3) bekezdésében, 55/C. § (1) a) pontjában és (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazással élve az alábbi rendeletet alkotja:

1/A. § [A rendelet célja, alapelvei]

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen az Sztv. által előírt szabályozási kötelezettségének, és a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatait tekintve megállapítsa az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.

(2) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy az általa biztosított és megszervezett szociális gondoskodás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya - az Sztv. 3. §-ában foglaltaknak megfelelően - kiterjed a Magyarországon élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,

c) a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

A rendelet hatálya az Sztv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.
A rendelet hatálya kiterjed
a) a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott, valamint
b) az Sztv. 32/B. § (1) bekezdésében meghatározott időskorúak járadéka tekintetében a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.
Hatásköri és eljárási rendelkezések

3. § (1) E rendeletet az Sztv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel, továbbá az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

4. § (1) A képviselő-testület felhatalmazása alapján a szociális bizottság dönt

a) 2007. január elsejéig az időskorúak járadékáról, a rendszeres szociális segélyről, ápolási díjról,

b) A lakásfenntartási támogatásról, az átmeneti segélyről, 50.000 Ft-ot meg nem haladó, pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő kamatmentes kölcsön folyósításáról, a helyi adó mérsékléséről, a gyógyszertámogatásról valamint adósságkezelési szolgáltatást nyújt

(3) a képviselő-testület dönt az 50.000 Ft-ot meghaladó, pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő kamatmentes kölcsön folyósításáról

(4) A képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörében a polgármester dönt a temetési segélyről, a szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról, a szociális ellátás térítési díjának mérsékléséről, vagy elengedéséről, illetve gondoskodik a köztemetésről.

(5) Ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg, az ellátás iránti kérelmet a polgármesteri hivatalban lehet előterjeszteni, a hivatal által e célra rendszeresített formanyomtatványon.

5. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Sztv. 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek: a munkáltató által kiadott keresetigazolás, illetve jogviszony-igazolás, APEH jövedelemigazolás, rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény (pl. nyugdíjszelvény), egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés stb. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet mellékleteit kell alkalmazni az időskorúak járadékának, a rendszeres szociális segély és az ápolási díj megállapítására, az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához szükséges igazoláshoz és szakvéleményhez, az ápolási díj megállapításához szükséges igazoláshoz, a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos állapot vizsgálatáról illetve a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos állapot felülvizsgálatáról szóló szakvéleményhez, a közgyógyellátás megállapítására, és a közgyógyellátással kapcsolatos háziorvosi igazoláshoz.

(3) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásaiban megtalálhatóak.

(4) A jövedelem számításakor a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a megelőző három hónap átlagát, egyéb jövedelmek esetén a megelőző 6 hónap átlagát kell figyelembe venni.

(5) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi-és vagyoni helyzetét igazolta, és vélelmezhető, hogy helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

6. § (1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint indokolt esetben környezettanulmány alapján köteles meghozni.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

(3) Amennyiben a környezettanulmány eredményeként vélelmezhető, hogy a kérelmező jövedelmi és vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt, az Sztv. 10. § (2) bekezdés szerint felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, a jövedelmet a fenntartási költségek figyelembevételével kell megállapítani.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

7. § (1) Az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint jogosulatlanul igénybevett ellátás és annak kamatai megtérítésének elrendelése esetén a visszafizetés méltányosságból részben vagy egészben akkor engedhető el, ha a visszafizetés olyan helyzetet eredményezne, amely a kérelmező vagy családja megélhetését veszélyeztetné vagy amelyben ismételten szociális gondoskodásra szorulna.

(2) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

A szociális gondoskodás rendszere

8. § (1) Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeni- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével, továbbá

Pénzbeni ellátások

Időskorúak járadéka

9. § (1) Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. Az Sztv. 32/B-E. §-ában szabályozott időskorúak járadéka iránti kérelmek elbírálása a szociális bizottság, majd 2007. január elsejétől a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) A járadékra való jogosultság fennállásának feltételeit a megállapítást követő egy év múlva, majd azt követően évenként felül kell vizsgálni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti járadékra jogosult

a) a 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személyt, akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át,

b) az egyedülálló, 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött, de 75 évesnél fiatalabb személyt, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-át,

c) az egyedülálló, 75. életévét betöltött személyt, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át.

9/A. § (1) Az időskorúak járadékának havi összege

a) jövedelemmel nem rendelkező

aa) 9. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti jogosult esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a,

ab) 9. § (3) bekezdésének b) pontja szerinti jogosult esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-a,

ac) 9. § (3) bekezdésének c) pontja szerinti jogosult esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-a;

b) jövedelemmel rendelkező jogosult esetén az a) pont szerinti összegnek és a jogosult havi jövedelmének a különbözete.

Rendszeres szociális segély

10. § (1) Az Sztv. 37/A-H. §-ában szabályozott rendszeres szociális segély megállapítása a szociális bizottság, 2007. január elsejétől a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) Az önkormányzat az Sztv. 37/A. § (6) bekezdés szerinti foglalkoztatási kötelezettségének a Szentendrei Munkaügyi Központ útján tesz eleget.

(3) A segélyre való jogosultság feltételeit a megállapítást követő egy év elteltével felül kell vizsgálni.

11. § (1) Az aktív korú nem foglalkoztatott személy esetében a rendszeres szociális segély folyósításának feltétele - az Szt. 37/A. § (1)-(2) bekezdésében foglaltakon túl - az önkormányzattal valamint a Szentendrei Munkaügyi Központtal történő együttműködés.

(2) Az önkormányzattal való együttműködés keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személy köteles

a) a polgármesteri hivatalban adatait és adatainak megváltozását bejelenteni;

b) a segélyre való jogosultság fennállásának felülvizsgálatát elősegíteni;

c) az önkormányzat által felajánlott, számára megfelelő munkalehetőséget elfogadni;

d) amennyiben a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat így rendelkezik, a szentendrei családsegítő szolgálat programjaiban részt venni.

(2) A Szentendrei Munkaügyi Központtal történő, az Sztv. 37/D. § (2) bekezdés c) pont szerinti együttműködés keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személy köteles

a) nyilvántartásba vétel céljából a munkaügyi központnál bejelentkezni, adatai megváltozását közölni;

b) a munkaügyi központ értesítése alapján munkahely felajánlása céljából a munkaügyi központnál megjelenni, a felajánlott megfelelő munkát elfogadni;

c) amennyiben munkába áll, s a munkahelyet nem az önkormányzat vagy a Szentendrei Munkaügyi Központ ajánlja fel számára, a munkába állás tényét köteles bejelenteni.

(3) A kérelmezőt - kérelme elbírálását megelőzően - tájékoztatni kell az együttműködési kötelezettségről, annak tartalmáról, formáiról, és írásban nyilatkoztatni kell arról, hogy kérelme kedvező elbírálása esetén az együttműködési kötelezettségnek eleget tesz. Amennyiben az együttműködést nem vállalja, részére a rendszeres szociális segély nem állapítható meg.

(4) A (2) bekezdés a) és c) pont szerinti bejelentési kötelezettségnek a rendszeres szociális segély megállapítását (az adatok megváltozását) illetőleg a munkába állást követő 15 napon belül eleget kell tenni.

11./A. § (1) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy - egyéni és családi körülményeinek ismeretében, azokat mérlegelve - kötelezhető arra, hogy a Szentendrei Munkaügyi Központtal együttműködjön.
(2) Amennyiben a segélyt megállapító határozat az (1) bekezdés szerinti együttműködési kötelezettséget ír elő, az ellátásban részesülő a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles a családsegítő szolgálattal illetőleg a munkaügyi központtal együttműködési megállapodást kötni. Az együttműködési megállapodásban rögzíteni kell a következőket:
a) a programról szóló értesítés módját;
b) a részvételben történő akadályoztatás esetén a távolmaradás kimentésének módját és határidejét;
c) a részvétel elmulasztásának jogkövetkezményeit.
(3) A Szentendrei Munkaügyi Központ a programban való részvételről illetőleg annak elmulasztásáról tájékoztatja a szociális bizottságot, 2007. január elseje után pedig a jegyzőt.

12. § (1) Az önkormányzat által szervezett foglalkoztatás keretében a következő munkavégzésekre kerülhet sor:

a) a szociális gondoskodással összefüggő személyi szolgáltatások terén: ebédkihordás, a gondozottak részére bevásárlás;

b) a települési környezet gondozásával és a környezetvédelemmel összefüggésben: középületek takarítása, közterületek gondozása, tisztán tartása, szelektív hulladékgyűjtés, vízelvezető rendszerek karbantartása;

c) a településfejlesztéssel összefüggésben: víz-, csatorna-és úthálózat kiépítése, karbantartása.

13. § (1) Az önkormányzat által szervezett foglalkoztatás 30 ténylegesen munkával töltött munkanapig tart, melynek teljesítéséről a szervezést végző értesíti a szociális bizottságot, 2007. január elseje után pedig a jegyzőt.

(2) A rendszeres szociális segélyt kérő aktív korú nem foglalkoztatott személy köteles a részére felajánlott munkalehetőségről szóló értesítés kézhezvételét követően 8 napon belül munkára jelentkezni. A munkavégzés megkezdése előtt a szükséges munkaköri alkalmassági vizsgálatot el kell végezni.

(3) A felajánlott munkakör ellátására való tartós vagy végleges alkalmatlanság foglalkozás-egészségügyi szakvéleménnyel, az átmeneti alkalmatlanság pedig háziorvosi szakvéleménnyel igazolható.

(4) Amennyiben az aktív korú nem foglalkoztatott átmeneti munkaképtelensége miatt a munkát nem tudja felvenni, munkaképessé válását követően ismételten munkára kell kötelezni.

(5) Amennyiben az átmeneti munkaképtelenség a munka felvételét követően áll elő, s emiatt az előírt 30 napot az aktív korú nem foglalkoztatott személy nem tudta ledolgozni, munkaképessé válását követően a még hiányzó napok ledolgozására kell kötelezni.

14. § Az aktív korú nem foglalkoztatott személy rendszeres szociális segély iránti kérelmét el kell utasítani, illetőleg a segély folyósítását meg kell szüntetni, ha

a) a 12. § szerinti együttműködési kötelezettséget nem vállalja vagy együttműködési kötelezettségét nem teljesíti, s annak elmulasztását 8 napon belül nem menti ki;

b) a 15. § szerinti foglalkoztatás esetén a munkát nem veszi fel vagy a munkától távol marad, s mulasztását 3 napon belül elfogadható módon nem menti ki.

15. § hk.

Lakásfenntartási támogatás

16. § (1) Az Sztv. 38-39. §-iban meghatározott lakásfenntartási támogatás iránti kérelmek elbírálása a szociális bizottság hatáskörébe tartozik.

(2) A szociális bizottság az Sztv. 38. § (1) bekezdés a)-b) pontjaiban foglaltakon túl helyi lakásfenntartási támogatást állapíthat meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, feltéve hogy a lakásfenntartás havi költsége a háztartás havi összejövedelmének a 30%-át meghaladja.

(3) Lakásfenntartási támogatás szempontjából költségként elismert kiadások:

a) lakbér,

b) albérleti díj,

c) lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete,

d) lakás karbantartási költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-ig

e) csatorna-használati díj,

f) szemétszállítási költség,

g) villanyáramdíj (havi 200 KWh-ig)

h) vízdíj (havi 12 m3-ig)

i) gázdíj (havi 100 m3-ig)

j) tüzelőanyag költségeinek (a fűtési szezonban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-ig)

(4) A helyi lakásfenntartási költségek számításánál a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap számlával igazolt költségeit kell figyelembe venni.

(5) A lakásfenntartási támogatás összege 2500 Ft .

17. § A támogatás az alábbi elismert lakásnagyság és lakásminőség alapján jár:

a) egy és két személyes háztartás esetén, ha a lakás komfort nélküli, vagy félkomfortos 50 m 2 ,

b) háromszemélyes háztartás esetén, ha a lakás komfort nélküli, vagy félkomfortos 70m2,

c) négy és több személyes háztartás esetén, ha a lakás komfort nélküli vagy félkomfortos 80m2

18. § (1) A helyi lakásfenntartási támogatást évente két alkalommal a tárgyév április 15. és október 15. napjáig lehet igényelni

(2) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(3) A fűtési költségek támogatása esetén a támogatás a fűtési szezonra állapítható meg. Fűtési időszak alatta az október 15.-április 15. közötti időszakot kell érteni.

19. § (1) A lakásfenntartási támogatás pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt megállapítható.

(2) Természetbeni ellátásként kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul

b) a kérelmező életvitele alapján feltételezhető, hogy a pénzbeli ellátás felhasználása nem a lakhatás megőrzése érdekében történik.

(3) A természetbeni ellátás formái: közüzemi díj szolgáltató részére történő átutalása, lakáscélú törlesztő részlet pénzintézet részére történő megfizetése, tüzelőanyag vagy annak beszerzésére fordítható utalvány biztosítása.

(4) Amennyiben beigazolódik, hogy a pénzben megállapított támogatás felhasználása nem rendeltetésszerűen történik, a támogatást a továbbiakban természetben folyósítandó támogatásra kell átváltoztatni.

Ápolási díj

20. § (1) Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) Az Sztv. 40. § szerinti ápolási díjat – az Sztv. 43/B. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével –a szociális bizottság, 2007. január 1-jétől a jegyző állapítja meg. Az Sztv. 43/B § (1) bekezdése szerint szabályozott jogosultsági feltételek fennállását a jegyző állapítja meg. Mind a szociális bizottság, mind a jegyző a jogosultsági feltételek fennállásáról az ápolt személy tartózkodási helye szerint illetékes megyei, fővárosi szociális módszertani intézmény szakvéleménye alapján dönt.

21. § (1) Az ápolási díjra való jogosultság feltételeit az Sztv. 41. és 43/A. § (1) bekezdése rögzíti, ezen felül az Sztv. 43/D. § (1) bekezdésnek felhatalmazására figyelemmel ezen rendelet alapján ápolási díjra jogosult az a hozzátartozó is, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150%-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén az ápolási díj havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a.

20/A. § (1) A hozzátartozó fogalmára a jegyes kivételével a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontjában felsoroltakat kell alkalmazni. A jogosultság megállapítására e rendeleten kívül az Sztv. 41. § (1) bekezdésének, rendelkezéseit kell alkalmazni. A tartós betegséget az Sztv. 41. § (3) bekezdésében foglalt feltételek alapján kell megállapítani, és a hozzátartozó jogosultságát az Sztv. 42. § (1) bekezdése alapján kell vizsgálni. Az Sztv. 43/A. § (2) bekezdésére figyelemmel kell meghatározni a fokozott ápolást igénylő személyt.

20/B. § Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási engedélyének érvényességi ideje meghosszabbítás nélkül lejárt, illetve az engedélyt visszavonták,

e) az Sztv. 42. § (1) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

20/C. § Az ápolást végző személy kötelezettségét nem teljesíti, ha

a) Az ápolási segélyben részesülő személy az ápolási díjat bizonyíthatóan nem az ápolt ellátására költi.

b) A szociális bizottság és a jegyző előzetes értesítés nélkül szúrópróba-szerűen ellenőrizheti az ápolási kötelezettség teljesítését, és egyszeri figyelmeztetés után a nem megfelelő ápolási feltételekre tekintettel megszüntetheti az ápolási díj folyósítását.

20/D. § Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez az Sztv. 43. § (1) bekezdésében rögzített háziorvosi igazolást, háziorvosi és Országos Orvosszakértői Intézet szakvéleményét, vagy a megyei gyermek-szakfőorvos igazolását, illetve a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott zárójelentést, igazolást kell csatolni.

Átmeneti segély

21. § (1) Amennyiben a kérelmező vagyoni, jövedelmi és egyéb körülményeinek ismeretében vélelmezhető, hogy problémáját más módon nem tudja megoldani, egyszeri vagy meghatározott időtartamra, de legfeljebb 4 hónapra szóló és havi rendszerességgel fizetendő átmeneti segély állapítható meg annak a

a) személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege továbbá

b) annak az egyedülálló személynek, akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%-a.

(2) Az egy alkalomra szóló átmeneti segély összege legalább 10.000 forint, de legfeljebb 50.000 forint lehet.

(3) A havi rendszerességgel megállapított átmeneti segély összege legalább 15.000 forint, de évente legfeljebb 60.000 forint lehet.

(4) Átmeneti segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(5) A természetben nyújtott átmeneti segély formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása - ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is - lehet.

22. § (1) Amennyiben a 21. § (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak, átmeneti segély pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő, kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, ha a kérelmező baleset, betegség, elemi kár vagy más előre nem látható ok miatt kerül rendkívüli élethelyzetbe, s az összeg a gyógykezeléshez, a minden napi életvitelhez szükséges eszköz beszerzéséhez vagy a károk elhárításához szükséges.

(2) A kölcsön megállapításáról szóló határozatban rendelkezni kell a visszafizetés időtartamáról, feltételeiről.

(3) A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal szerződést kell kötni, amelyben rögzíteni kell a kifizetés módját, a visszafizetés módjára vonatkozó szabályokat, valamint fel kell tüntetni a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit is.

23. § (1) Az átmeneti segély iránti kérelem ügyében (ide értve a pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő kamatmentes kölcsönt is) a szociális bizottság dönt.

(2) Pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő kamatmentes kölcsön átmeneti segélyként történő megállapítása esetén a jogosulttal történő szerződéskötés a polgármester hatásköre.

Temetési segély

24. § (1) A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester temetési segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. (2) Temetési segély nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(2) nem állapítható meg a temetési segély annak, akinek a tartási kötelezettsége tartási szerződésből eredt és az eltartott halálával a tartási szerződésben foglalt jogosultságok következtében vagyona gyarapodott.

(3) Temetési segélyre jogosult a vagyontalan eltemettető, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege,

b) egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%-a.

25. § (1) A temetési segély megállapítása szempontjából a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 150.000 forint.

(2) A temetési segély a (1) bekezdésben meghatározott összeg legalább 10%-a.

(3) Amennyiben a temetési segély megállapítására a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 32. §-a szerint kerül sor, a határozatban elő kell írni az utólagos elszámolási kötelezettséget. Amennyiben e kötelezettségét a segélyben részesülő nem teljesíti, vele szemben úgy kell eljárni, mint aki az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe.

Gyógyszertámogatás

25/A. § (1) A szociális bizottság méltányosság alapján negyedévente egy alkalommal gyógyszertámogatást nyújthat annak a rászorultnak, aki szigetmonostori állandó lakcímmel rendelkezik, életvitelszerűen Szigetmonostoron él, és

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a havi 35.000 Ft-ot és a havi jövedelmének legalább 10 %-át gyógyszerre költi,

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem legalább 35.000 Ft , de nem haladja meg a havi 50.000 Ft-ot és a havi jövedelmének legalább 15 %-át gyógyszerre költi,

c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem legalább 50.000 Ft , de nem haladja meg a havi 75.000 Ft-ot és a havi jövedelmének legalább 20 %-át gyógyszerre költi.

Természetben nyújtott ellátások
Köztemetés

26. § Az Sztv. 48. § szerinti köztemetésről a polgármester gondoskodik.

Közgyógyellátás

27. § A közgyógyellátás az Sztv. 49. § (1) bekezdésében meghatározott, a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) A közgyógyellátásra való jogosultságról a jegyző dönt. A jogosultság egy évre kerül megállapításra. A közgyógyellátásra való jogosultság kezdő időpontja a jogosultságot megállapító határozat meghozatalától számított 15. nap.

(3) A közgyógyellátási igazolvánnyal (a továbbiakban: igazolvány) rendelkező személy - külön jogszabályban meghatározottak szerint - térítésmentesen jogosult az Sztv. 49. § (2) bekezdésében felsorolt, a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerekre gyógyszerkerete erejéig, egyes gyógyászati segédeszközökre, továbbá egyes gyógyászati ellátásokra (a továbbiakban együtt: gyógyító ellátás)

27/A. § Az Sztv. 50. § (1) és (2) bekezdése szabályozza a közgyógyellátásra való jogosultságot, ezen felül az Sztv. 50. § (3) bekezdésének felhatalmazására figyelemmel ezen rendelet alapján közgyógyellátásra jogosult az is,

a) akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál, egyedül élő esetén annak 200%-ánál alacsonyabb, továbbá

b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladja.

27/B. § A gyógyszerkeretet az Sztv. 49. § (4) bekezdése alapján kell megállapítani, a havi rendszeres gyógyító ellátási szükséglet igazolására és az igazolás tartalmára az Sztv. 50/A. § (2) bekezdést kell alkalmazni. Az Sztv. 50/B. § (1) bekezdésének megfelelően az egyéni gyógyszerkeret és az eseti keret egy évre kerül megállapításra. Amennyiben az ellátásban részesülő személy egészségi állapotában, a gyógykezelését szolgáló terápiában, illetőleg a keret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerek térítési díjában olyan változás következik be, amelynek következtében havi rendszeres kiadása a gyógyszerkeret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerköltséghez képest ténylegesen legalább 1.000 forinttal megváltozik, az ellátásban részesülő személy kérelmére lehetőség van az egyéni gyógyszerkeret év közbeni felülvizsgálatára.

Adósságkezelési szolgáltatás

28. § (1) A szociális bizottság lakhatást segítő adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, aki az Sztv. 55. §-ában foglalt feltételeknek megfelel, és vállalja az adósság és a megítélt támogatás közötti különbség megfizetését, továbbá vállalja az önkormányzat által működtetett adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

(2) Az Sztv. 55. § (1) bekezdés c) pontja szerinti jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a, egyedül élő esetén annak 200%-a.

(3) A támogatás az egy lakásban életvitelszerűen együtt lakó személyek számától függően a következő alapterületű lakásokhoz nyújtható:

Személyek száma

Szobaszám

Alapterület

2 személyig

2 szoba

50 m2-ig

4 személyig

3 szoba

60 m2-ig

6 személyig

4 szoba

70 m2-ig

29. § (1) Adósságkezelési szolgáltatás címén vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 1000 Ft nyújtható.

(2) A támogatás nyújtható egy összegben, vagy havi részletekben az adós vállalásától függően.

30. § (1) Támogatás csak a költségvetésben e célra meghatározott keret összegéig állapítható meg.

(2) Azonos feltételek esetén elsőbbséget élvez az a kérelmező, aki:

a) tartozásából a 28. § (1) bekezdése szerinti önrészt egy összegben megfizeti

b) családjában legalább 3 kiskorú gyereket nevel

c) gyermekét egyedül neveli

d) az Sztv. 55. § (2) bekezdésében meghatározott tartozások közül csak egyféle tartozással rendelkezik.

31. § (1) A támogatás iránti kérelem az önkormányzatnál rendelkezésre álló formanyomtatványon adható be.

(2) A támogatás iránti kérelemnek a kérelmező személyi adatai mellett tartalmaznia kell:

a) az adósságkezelési támogatás körébe vont támogatások összegét, a keletkezés időszakáról szóló igazolást,

b) a hátralék keletkezésének okáról szóló nyilatkozatot, dokumentumokat,

c) a lakásban életvitelszerűen együtt lakóknak a kérelem benyújtását megelőző 6 havi nettó jövedelmének igazolását,

d) a kérelmező nyilatkozatát a 28. § (1) bekezdés szerinti kötelezettség vállalásáról

e) lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék esetén az ingatlan tulajdoni lapjának másolatát.

(3) Amennyiben a kérelmező a rendeletben előírt igazolásokat, nyilatkozatokat a hiánypótlási felhívást követő 8 napon belül nem pótolja, úgy kérelmét el kell utasítani.

(4) Az adósságkezelési támogatást az Sztv. 55/B. §-ban foglalt esetekben meg kell szüntetni.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

32. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében az önkormányzat alapellátásként étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosít.

33. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről a polgármester a kérelem benyújtását követő 15 napon belül dönt, és erről értesíti a kérelmezőt.

(4) A kérelmező számára kedvezőtlen döntés esetén az ügyet véleményével együtt a képviselő-testület elé terjeszti, amely az önkormányzati hatósági ügyek szabályai szerint eljárva hozza meg döntését.

(5) Az polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

34. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásért térítési díjat kell fizetni.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díjából a képviselő-testület az alábbiak szerint kedvezményt biztosít a szociálisan rászorultak részére:

a) annak akinek a háztartásában a havi egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 35.000 Ft-ot, a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie

b) annak, akinek a háztartásában a havi egy főre jutó jövedelem meghaladja a 35.000 Ft-ot, a térítési díj 100 %-át kell megfizetnie

c) a 80. életévét betöltött jogosultnak a térítési díj 50%-át kell megfizetnie.

(3) Az ellátott által fizetendő személyi térítési díjat a polgármester állapítja meg a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet szabályaira figyelemmel.

(4) A térítési díj mérséklése, elengedése iránti kérelmek ügyében a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester dönt.

35. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről polgármester és az ellátott megállapodást köt. A megállapodásban ki kell térni:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára;

b) házi segítségnyújtás esetén a segítségnyújtás tartamára, időpontjára;

c) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára;

d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira;

e) az ellátás megkezdésének időpontjára

f) az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.

36. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné tesz vagy akadályozza;

d) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(2) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fordulni.

Hatályba léptető rendelkezések

37. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2004. (IX.14.) önkormányzati rendelete hatályát veszti. A rendelet kihirdetéséről annak a polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztésével és a helyi sajtóban való közzététellel a jegyző gondoskodik.

Szilágyi Lajos

Hegedűsné dr. Hovánszki Tímea

Polgármester

Jegyző

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2006. szeptember 10. napjával.