Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2008. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 28- 2019. 03. 08

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2008. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2014.01.28.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdésének c) pontjában, valamint 16 § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé SZIGETMONOSTOR KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címet, a SZIGETMONOSTORÉRT EMLÉKÉREM, SZIGETMONOSTORÉRT EMLÉKÉREM IFJÚSÁGI TAGOZATA és a SZIGETMONOSTORÉRT EMLÉKPLAKETT kitüntetéseket alapítja. Ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét az alábbiak szerint szabályozza:

1/A. § [A díszpolgári cím]

1. § (1) Szigetmonostor Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével Szigetmonostoron belül vagy pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím 2010-től kezdődően három évenként (azaz minden hárommal osztható évben) egy személynek adományozható. A díszpolgári cím posztumusz kitüntetésként is adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(4) A díszpolgári címet egy személy egyszer kaphatja meg.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a.) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
b.) a díszpolgári címek odaítélését illetően véleményezési joggal rendelkezik.
c.) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,
d.) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művelődési intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,
e.) ingyenesen jogosult a településről szóló kiadványok egy-egy példányára
f.) a polgármester és a jegyző, valamint a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, az önkormányzat intézményeinek vezetői soron kívül fogadják,
g.) külön döntés alapján a települési Önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,
h.) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti.
(3) A díszpolgár a cím adományozásakor 100.000, Ft egyszeri pénzjutalomban részesül.
A Szigetmonostorért Emlékérem

3. § (1) A Szigetmonostorért Emlékérem kitüntetés adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak vagy állampolgárok közösségének, aki vagy akik 18. életévüket betöltötték a település gazdasági, kulturális, oktatási, művészeti, tudományos, közbiztonsági, sport, egészségügyi és szociális területeken – az adományozást megelőző időszakban – kifejtett kiemelkedő tevékenységgel hozzájárult(ak) a falu tekintélyének emeléséhez, fejlődéséhez a közösség erősítéséhez.

(2) A Szigetmonostorért Emlékérem kitüntetés minden évben legfeljebb öt személynek vagy közösségnek adományozható.

(3) A Szigetmonostor Emlékérem kitüntetéssel az e célra készített díszoklevél és emlékérme jár.

A Szigetmonostorért Emlékérem Ifjúsági Tagozata

4. § (1) A Szigetmonostor Emlékérem Ifjúsági Tagozata kitüntetés adományozható annak a 18. évét még nem betöltött magyar vagy külföldi állampolgárnak vagy állampolgárok közösségének, aki vagy akik a településen gazdasági, kulturális, oktatási, művészeti, tudományos, közbiztonsági, sport, egészségügyi és szociális területeken – az adományozást megelőző időszakban – kifejtett kiemelkedő tevékenységgel, hozzájárult(ak) a falu tekintélyének emeléséhez, fejlődéséhez a közösség erősítéséhez, ezáltal követendő példát mutatnak a fiatal korosztálynak.

(2) A Szigetmonostorért Emlékérem Ifjúsági Tagozata kitüntetés minden évben legfeljebb öt díjazott személynek vagy közösségnek adományozható.

(3) A Szigetmonostorért Emlékérem Ifjúsági Tagozata kitüntetéssel az e a célra készített díszoklevél és emlékérme jár.

A Szigetmonostorért Emlékplakett

5. § (1) A Szigetmonostorért Emlékplakett kitüntetés adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki a településen gazdasági, kulturális, oktatási, művészeti, tudományos, közbiztonsági, sport, egészségügyi és szociális területeken – az adományozást megelőző időszakban– éveken keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenységgel, munkával, szervező képességgel, olyan az értéket, életművet hozott létre mely hozzájárult a közösség erősítéséhez a falu fejlődéséhez, -tekintélyének emeléséhez.

(2) A Szigetmonostorért Emlékplakett kitüntetés minden évben legfeljebb 2 díjazott személynek adományozható.

(3) Az Emlékplakettel díjazott személy 50.000, Ft egyszeri pénzjutalomban részesül.

(4) A Szigetmonostor Emlékplakett kitüntetéssel az e célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(5) A díj ugyanazon személynek nem adományozható újra.

Az elismerések adományozásának rendje

6. § (1) a Szigetmonostor Község Díszpolgára cím 2010-től kezdődően háromévente (minden hárommal osztható évben) március 15-e alkalmából adományozható.

(2) a Szigetmonostorért Emlékérem, Szigetmonostorért Emlékérem Ifjúsági Tagozata és Szigetmonostor Emlékplakett kitüntetéseket minden évben, március 15-e alkalmából kell átadni.

(3) A kitüntető címek adományozását kezdeményezheti:

a. a polgármester
b. települési képviselő
c. a képviselő-testület bizottsága
d. a településen működő társadalmi szervezet, egyház, érdekképviseleti szerv.
(4) A kezdeményezéseket minden év december 15. és február 10. között kell a polgármesterhez benyújtani.
(5) A díszpolgári cím odaítélése előtt a cím viselőinek véleményezési joga van.
(6) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.
(7) A Képviselő-testület az elismerés odaítéléséről minősített többséggel dönt.
Az elismerések visszavonása

7. § (1) A díszpolgári cím, a Szigetmonostorért Emlékérem, a Szigetmonostorért Emlékérem Ifjúsági Tagozata és a Szigetmonostorért Emlékplakett kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy vagy közösség arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 6. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

8. § (1) Az elismerésben részesített személyekről illetve közösségekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében biztosítani kell.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2009. január 31-én lép hatályba.

(1a) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondosodik a Polgármesteri Hivatal épületében található hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel.