Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2008. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2004.(IX.14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2008. 11. 24- 2008. 11. 24

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2008. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2004.(IX.14.) rendelet módosításáról1

2008.11.24.

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2004.(IX.14.) rendeletének (a továbbiakban: R) 3. § a) pontja az alábbiak szerint módosul:

1. § A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) pénzbeli és természetbeni ellátások: rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, gyermekétkeztetési hozzájárulás adott nevelési évre való megállapítása, művészeti iskola térítési és tandíj kedvezménye

2. § A Képviselő-testület a R. 6. §-át hatályon kívül helyezi.

3. § A Képviselő-testület a R 7. §-át a következők szerint módosítja:

(1) A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátások különösen: gyermekintézményi étkezési térítési díj valamint a művészeti iskola térítési és tandíja egészének vagy egy részének átvállalása.

(3) A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról a döntéshozó az összes körülményt figyelembe véve határoz.

(4) A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

a) a kérelem természetbeni támogatásra irányul;

b) a kérelem a gyermekek étkeztetési térítési díjának (díjhátralékának) támogatására irányul vagy

c) az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.

4. § (1) A R. 8. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő a szülő vagy más törvényes képviselő.
(2) A Képviselő-testület a R. 8. § (2)-(4) bekezdéseit hatályon kívül helyezi.

5. § A Képviselő-testület a R 10. §-át a következők szerint módosítja:

(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás kifizetésének időpontjáról és módjáról az azt megállapító határozatban kell rendelkezni.

(3) Ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt természetbeni ellátás formájában állapították meg, úgy a támogatás összegét az önkormányzat az illetékes intézménynek utalja át.

6. § A R. 14. §-a a következők szerint módosul:

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetések intézményi térítési díjának, valamint a művészeti iskola térítési és tandíjának mértékét külön rendelet tartalmazza.

(4) A Szociális Bizottság egyéni rászorultság alapján, az intézményvezető által megállapított személyi térítési díjat csökkentheti, ha térítési díj fizetésére kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem – egyedülálló esetében - nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, családban élők esetében pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175%-át és a teljes összegű személyi térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.

7. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit – amennyiben az a kérelmező részére kedvezőbb - a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján a jegyző gondoskodik.

Szigetmonostor, 2008. november 20.
Molnár Zsolt dr.Vaczó-Tánczos Szilvia
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetve 2008. november 24-én.
dr.Vaczó-Tánczos Szilvia
jegyző
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2008. november 25. napjával.