Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a fák védelméről

Hatályos: 2009. 05. 01- 2012. 06. 21

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a fák védelméről

2009.05.01.

Szigetmonostor Község (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-nak (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a község közigazgatási területén élő fák védelmére az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed

a) az Önkormányzat közigazgatási területén lévő valamennyi, az Önkormányzat tulajdonában, kezelésében, használatában lévő közterületre, valamint

b) minden természetes, vagy jogi személy, gazdálkodó szervezet tulajdonában, használatában álló önálló ingatlanra, amennyiben azon az e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt fafajok valamelyike megtalálható.

c) E rendelet nem vonatkozik

- az erdő művelési ágú területre(ingatlanra), ahol a fák kivágását az Erdő Felügyelőségnél kell kérvényezni.

A rendelet célja

2. § A rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén belül a zöldterületek és zöldfelületek, az emberi környezet védelme érdekében az 1. §-ban felsorolt területeken

- az élő növényzet (fák, cserjék) rongálását, pusztítását, értékük csökkenését megakadályozza;
- a fásszárú növényzet védelmét, pótlásának módját szabályozza.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

Fa (egészséges fa): olyan fás hajtású (törzsű), meghatározott magasságban elágazó, ág - és lombkoronát alkotó növény, melyen száradás, korhadás jelei nem mutatkoznak, vagy amelyen az elhalt részek eltávolításával a korhadás, illetve a száradás megállítható, s a fa tovább él.
Cserje: olyan növény, amelynek az egész ágrendszere elfásodik, és már a tövétől kb. egyforma vastag, bokrosan több szárra elágazik. A köznyelv bokornak nevezi.

Fák védelme

4. § (1) Az Önkormányzat közterületein, valamint a magántulajdonban lévő telkeken a fák védelme, gondozása, ápolása a mindenkori kezelő, használó kötelessége.

(2) Az Önkormányzat közigazgatási területén álló 15 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fát kivágni (cserje, tuja kivételével) csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és annak engedélyes elbírálása után szabad. Fapótlási kötelezettség csak egészséges fa eltávolítása esetén terheli a kérelmezőt.

(3) A kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani a tervezett fakivágást megelőző 30 nappal. Kivétel az előre nem tervezhető, baleset vagy kár elhárításának céljából szükséges fakivágási munka.

(4) A kérelemben meg kell jelölni a fakivágás okát, helyét, a kivágandó élő fák darabszámát, faját, átmérőjét, a kérelmező nevét és lakcímét és csatolni kell a tulajdoni lap másolatát. A kérelem illetékköteles, amely az eljárási illeték összege (alapeljárási illeték)

(5) A kérelemről a jegyző dönt.

(6) A fapótlási kötelezettséget abban az esetben is teljesíteni kell, ha a kötelezett a fát engedély nélkül vágta ki.

(7) Épülettervezéssel érintett telken található, 15 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű meglévő és kivágandó faállomány az építési engedélyezési tervdokumentációban kötelezően feltüntetendő.

(8) Az épület elhelyezése miatt szükséges fakivágás indokoltságát az építési hatóság vizsgálja és a fakivágási engedélyt az építési engedélyben adja meg. Az építési hatóság engedélyével eltávolított fák esetében a kérelmezőt nem terheli fapótlási kötelezettség.

(9) Az azonnali beavatkozást nem igénylő fakivágás esetén baleset vagy kárelhárítás kapcsán a fakivágás előtt bejelentéssel kell élni a polgármesteri hivatal felé és utólag is.

5. § (1) A kötelezett az általa kivágott egészséges fát (fákat) a 6. §-ban meghatározott mértékben pótolni köteles.

(2) A fapótlási kötelezettséget az Önkormányzat illetékességi területén – lehetőség szerint az érintett telken – belül kell teljesíteni. Amennyiben a telken belül nem teljesíthető, a közterületen kell a fát pótolni az 5. § (3) bekezdése szerint.

(3) A kivágott fa közterületen történő pótlása csak pénzbeni megváltással teljesíthető. A pénzbeni megváltás számítási képletét jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) A fapótlási kötelezettség teljesítésének költsége a kötelezettet terheli.

6. § (1) A fapótlás során annyi előnevelt fát kell ültetni, hogy azok törzsátmérőjének összege a

kivágott fák törzsátmérőjének összegét 20 %-kal meghaladja. A törzsátmérőt a terepszinttől számított 1 m magasságban kell mérni és megállapítani. A fapótlási kötelezettséget legalább 3

cm törzsátmérőjű fákkal kell teljesíteni, a mindenkor érvényben lévő szabványnak megfelelő minőségben.

(2) Engedély nélkül kivágott fa pótlása: a fa törzsátmérőjének összegét 50 %-kal kell, hogy meghaladja az ültetendő fák össztörzsátmérője.

7. § (1) A fapótlás kötelezettség teljesíthető:

- teljes mértékű (100 %-os) természetes pótlással (faültetés) az ingatlan területén;

- részbeni megváltás: meghatározott arányú részleges pótlással az ingatlan területén és pénzbeni megváltással a fennmaradó fa mennyiségére;

- teljes (100 %-os) pénzbeni megváltással közterületi fakivágás esetén.

(2) A pénzbeni megváltás összegét a jegyző határozattal állapítja meg és azt a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül kell befizetni az önkormányzat számlájára, erre a célra elkülönített számlára.

8. § A faegyed pótlási költségébe értékkövetően beszámítandó:

- a fa ára,

- gödörásás költsége,

- minimum 50 %-os talajcsere költsége,

- növényültetés, karózás, kötözés, támrúd, gégecső költsége,

- szállítási költségek,

- az első éves fenntartási munkák – öntözés, koronaalakítás, víztányérozás, növényvédelem,

- kötözés és karózás pótlása – költsége.

9. § A fapótlási kötelezettséget a Jegyző engedélyben rendeli el.

Szabálysértési rendelkezések

10. § Aki az e rendeletben foglalt szabályok megsértésével, kérelem benyújtási kötelezettség elmulasztásával vág ki fát (4. §), fapótlási kötelezettségét nem, vagy nem a rendeletben foglaltak szerint teljesíti (5., 6., 7. §), szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő hónap 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ha külön jogszabály a jelen rendelethez képest szigorúbb szabályokat ír elő, az abban foglaltakat kell alkalmazni.

Szigetmonostor, 2009. április 27.

Tóth János

Molnár Zsolt

mb. jegyző

polgármester

A rendelet kihirdetve 2009. április 28-án.
Tóth János
mb. jegyző