Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2010. (I. 21.) önkormányzati rendelete

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól

Hatályos: 2010. 02. 01- 2014. 03. 03

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2010. (I. 21.) önkormányzati rendelete

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól

2010.02.01.

Szigetmonostor Község Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. § és a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III.28.) Korm. rendelet 2. § bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja, valamint e rendelt hatálybalépésével egyidejűleg az alábbi rendeleteket hatályon kívül helyezi:

1. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási határán belül igénybevett hulladékkezelési szolgáltatás után díjat köteles fizetni a lakóingatlan valamint az üdülőingatlan haszonélvezője illetve tulajdonosa, úgyszintén az Önkormányzat területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező, kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi tevékenységet végző jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, valamint egyéni vállalkozók.

(2) A hulladékkezelési szolgáltatási díjat az adott típusú tartályok egyszeri ürítési díjának és az évi ürítések számának szorzataként kell meghatározni. A Polgármesteri Hivatal a keletkező többlethulladék gyűjtésére az ingatlan haszonélvezőjének, tulajdonosának, bérlőjének részére 110 literes műanyag zsákot biztosít 230,8.- Ft+25% ÁFA ellenében.

2. § (1) A szolgáltatás díja lakóingatlan esetében /110 l-es vagy 120 l-es kuka illetve zsák/

• 230,8.- Ft+25% ÁFA/ürítés (52 hét, heti egyszeri alkalom)= 15.002,- Ft/év
(2) A szolgáltatás díja üdülőingatlan esetében /110 l-es vagy 120 l-es zsák/,

6 hónapos használati szezon figyelembe vételével:

• 230,8.-Ft+25% ÁFA/ürítés (26 alkalom) = 7.501,- Ft/év
(3) Szigetmonostor területén belül székhellyel vagy telephellyel rendelkező, kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi tevékenységet végző jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, valamint egyéni vállalkozók esetében /110 l-es vagy 120 l-es kuka illetve zsák/
• 321,- Ft+25% ÁFA/ürítés (52 hét, heti egyszeri alkalom) =20.865,- Ft/év
(4) A szolgáltatás egységára magába foglalja a szállítás, elhelyezés, ártalmatlanítás valamint az évi egy alkalommal történő lomtalanítás és a veszélyes hulladékgyűjtés díját is. A településen az arra kijelölt helyeken biztosított szelektív hulladékgyűjtésért az Önkormányzat külön díjat nem számol fel.

3. § (1) Az Önkormányzat évente 25% (huszonöt százalék) díjkedvezményt nyújt ingatlanonként a 2. § (1) illetve (2) bekezdésekben foglalt éves bruttó hulladékkezelési szolgáltatási díjakból, amennyiben a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt tartalommal, a lakossági szolgáltatás igénybe vevője (azaz az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője, illetve bérlője) az Önkormányzattal az adott teljes naptári évre szóló határozott időtartamra e tekintetben legkésőbb a tárgyév március 31. napjáig szerződést köt; és vállalja, hogy a zöld hulladékokat komposztálni fogja az 1. számú melléklet szerinti tartalommal bíró szerződés keretében; zöldhulladékot kizárólag a saját használatú komposztáló edényben gyűjt, és ezzel egyidejűleg zöldhulladékot nem gyűjt azon hulladékgyűjtőben, melynek tartalmát az Önkormányzat az általa biztosított hulladékkezelés keretében szállít el, a jelen rendeletben meghatározott díjazás mellett.

(2) A jelen § szerinti éves díjkedvezmény akkor vehető igénybe, ha a komposztálás minimális feltételeit ténylegesen biztosító komposztáló edény beszerzését a kedvezmény igénybe vevője az edény tényleges beszerzését igazoló számlával alátámasztja, és azt az 1. számú melléklet szerinti szerződéshez annak megkötésekor csatolja.

(3) A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az igénybe vevő az 1. számú melléklet szerinti szerződés megkötésével egyidejűleg hozzájárulását adja ahhoz, hogy az Önkormányzat a jegyző által kijelölt személy révén, a hét bármely napján 8-18 óra között –szúrópróbaszerűen – ellenőrizze a komposztálás tényleges végzését.

(4) Amennyiben az ellenőrzés során az erre kijelölt személy azt tapasztalja, hogy a kedvezmény igénybe vevője a komposztálást ténylegesen nem végzi, avagy az ellenőrzést nyilvánvaló módon meghiúsítani törekszik, erről a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel, és a lehetséges keretek között egyéb módon is dokumentálja az ellenőrzés során tapasztaltakat.

Az ellenőrzésről az erre kijelölt személy haladéktalanul, de legkésőbb az ellenőrzést követő munkanapon jelentést tesz a jegyzőnek vagy a polgármesternek, akik – szükség esetén – haladéktalanul kezdeményezik az e § szerinti kedvezmény megvonását, illetve intézkednek a kedvezmény igénybe vételére vonatkozó szerződés azonnali hatályú felmondása iránt. A kedvezmény megvonásával egyidejűleg az 1. számú melléklet szerinti szerződésben rögzített meghiúsulási kötbér alkalmazásának van helye a szerződésszegővel szemben.

4. § Eltérően e rendelet 3. §-ában foglaltaktól az e §-ban megjelölt jogosulti kört az alábbi kedvezmények illethetik:

(1) Az önkormányzat a szigetmonostori állandó lakosok közül az egyedülálló nyugdíjasoknak, valamint a 70. életévüket betöltött nyugdíjasoknak, külön kérelemre 50 %-os díjkedvezményt állapíthat meg.

(2) A 80 év feletti szigetmonostori állandó lakosok külön kérelemre mentesülnek a közszolgáltatási díj megfizetése alól.

(3) A kedvezmény, illetve a mentesség megállapításának további kizárólagos feltétele, hogy a kérelmezőnek, valamint a vele egy háztartásban élő személy(ek)nek a helyi önkormányzatnál nincs fennálló adótartozása.

(4) A kedvezmény illetve a mentesség megállapításra az önkormányzathoz írásban benyújtott külön kérelem alapján a polgármester jogosult.

(5) Amennyiben a jelen § bármely rendelkezése alkalmazásra kerül, úgy e rendelet 3. §-a egyidejű alkalmazásának nincs helye.

5. § A jelen rendelet 2010. február 01-től lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2/2008. (I.21.) KT. számú rendelet a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról, a 8/2008. (IV.22.) KT. számú rendelet a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról szóló 2/2008. (I.21.) rendelet módosításáról, valamint a 21/2008. (XI.28.) KT. számú rendelet a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról szóló 2/2008. (I.21.) rendelet módosításáról.

Szigetmonostor, 2009. december 17.
Molnár Zsolt dr.Bottlik Gyula
polgármester m.b. jegyző
A rendelet kihirdetve 2010. január 21-én.
dr.Bottlik Gyula
m.b.jegyző

1. számú melléklet

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) KT sz. rendelethez.

Szerződés Önkormányzati Hulladékkezelési Szolgáltatási Díjkedvezmény igénybevételéhez

mely létrejött egyrészről

Szigetmonostor Község Önkormányzata

(2015 Szigetmonostor, Fő u. 26.; képviseli: Molnár Zsolt polgármester)

– a továbbiakban: Szolgáltató
másrészről
…………………………………… magánszemély

( ………………………………. sz. alatti lakos, mint a 2015 Szigetmonostor ………………………………………. szám alatti,……………………….. hrsz.-ú ingatlan tulajdonosa/haszonélvezője/bérlője1)

– a továbbiakban: Szerződő
– Szolgáltató és Szerződő a továbbiakban együttesen: Felek
között, az alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint:
1) Szolgáltató a közigazgatási határán belül saját maga végzi a hulladékkezelést saját eszközeivel, összhangban a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben foglaltakkal, valamint a mindenkor hatályos helyi rendelet(ek) rendelkezéseivel.
2) Figyelemmel arra, hogy a településen jelentős mennyiségű, természetes eredetű növényi zöldhulladék keletkezik, a Szolgáltató a hulladékkezelési szolgáltatások hatékonyabb elláthatósága érdekében a Szerződővel megállapodik, hogy a Szerződő ingatlanán keletkező zöldhulladékoknak a Szerződő általi komposztálása esetén a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) KT sz. rendelet – a továbbiakban: Rendelet – rendeletben kihirdetett kedvezményekkel nem csökkentett hulladékgazdálkodási díjakból évente 25%, azaz huszonöt százalék hulladékkezelési díjkedvezményt – a továbbiakban: Kedvezmény – ad.
3) Szerződő a jelen szerződés aláírásával úgy nyilatkozik, hogy a Kedvezményt igénybe kívánja venni, és kifejezetten tudomásul veszi, hogy a Kedvezmény igénybevételének feltétele a Szerződő ingatlanán keletkező zöldhulladék Szerződő általi komposztálása. A komposztálást a Szerződő legkésőbb a jelen szerződés megkötését követő napon megkezdi, továbbá a jelen szerződés aláírásával egyidejűleg 1. számú mellékleteként csatolt szabályszerű, a Szerződő nevére szóló számlával igazolja, hogy rendelkezik a komposztálás minimális technikai feltételeként szolgáló komposztáló edénnyel, mely térfogatát tekintve arányos a tulajdonában álló helyi ingatlan, illetve telek méretével. Az 1. számú melléklet a jelen szerződés elválaszthatatlan részét képezi. Szerződő vállalja továbbá, hogy a komposztálás megkezdését követően zöldhulladékot nem gyűjt azon hulladékgyűjtőben, amelyet a Szolgáltató a hulladékkezelés keretében biztosított hulladékszállítás során ténylegesen elszállít; zöldhulladékot kizárólag az arra a célra szolgáló saját használatú komposztáló edényben gyűjt.
Szerződő tudomásul veszi továbbá, hogy a jelen szerződés megkötését követően a Szolgáltató a Szerződő ingatlanáról zöldhulladékot nem szállít el.
4) A Kedvezmény olyan formában kerül elszámolásra, hogy az a jelen szerződés megkötéséhez képest a soron következő hulladékkezelési szolgáltatási díjról szolgáló számlából kerül jóváírásra.
5) A Szerződő vállalja, hogy az általa végzendő komposztálást a Szolgáltatónak a Rendelet 3. § (3) bek. szerinti képviselője általi, a Rendeletben szabályozottak szerinti ellenőrzését maradéktalanul lehetővé teszi, és e körben teljes mértékben együttműködik a Szolgáltatóval. A Szerződő vállalja, hogy az ellenőrzés során, az ellenőrzés végrehajthatósága érdekében biztosítja különösen a Szolgáltató képviselőjének a Szerződő ingatlanába való bejutását, és hogy együttműködik abban, hogy a Szolgáltató képviselője a komposztálással összefüggésben tapasztaltakat maradéktalanul dokumentálhassa (így különösen jegyzőkönyvet vehessen fel, kép- illetve videofelvételt készítsen); és a Szerződő kifejezetten vállalja, hogy az ellenőrzés eredményességét semmilyen módon nem akadályozza, illetve gátolja.
6) Szerződő a jelen szerződés aláírásával kifejezetten tudomásul veszi, hogy amennyiben a jelen szerződésből eredő bármely (különösen a zöldhulladék komposztálására, a zöld hulladék gyűjtésére, zöld hulladéknak az elszállítandó hulladékgyűjtőbe helyezés tilalmára, a Szolgáltató képviselőjének a Rendelet szerinti ellenőrzésében való együttműködésre vonatkozó) kötelességét megszegi, avagy a komposztálás tényleges végzését illetően a Szolgáltatót megtéveszti, úgy a Szolgáltató a jelen szerződést jogosult egyoldalúan, azonnali hatállyal felmondani. Az azonnali hatályú felmondás esetén Szerződő a Szolgáltató részére meghiúsulási kötbér fizetésére köteles, melynek mértéke a Kedvezmény mértékének kétszerese.
7) A jelen szerződést a Felek a szerződés keltjének éve szerinti naptári év december 31. napjáig szóló határozott időre kötik. A jelen szerződést a mindenkor hatályos vonatkozó önkormányzati rendeletben szabályozottakkal összhangban – amennyiben a hatályos rendelet lehetővé teszi – további egy éves időtartamokra meghosszabbítani lehetséges, azzal, hogy a Felek a meghosszabbított szerződésben kötelesek alkalmazni a mindenkor hatályos, tárgyi rendeletben előírtakat, így különösen a hulladékkezelési díjakra vonatkozó rendelkezéseket.
A jelen szerződés a Felek általi aláírással lép hatályba.
Felek a jelen szerződést mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.
Szigetmonostor, 2010. …………………….. ….
Melléklet: 1. A komposztálást technikailag lehetővé tevő komposztáló edény beszerzését igazoló számla
__________________________________

Szigetmonostor Község Önkormányzata

Szolgáltató
képviseletében: Molnár Zsolt
polgármester
__________________________________
..……………………….. magánszemély
Szerződő
1

A megfelelő aláhúzandó!