Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2010. 03. 19- 2010. 03. 19

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) rendeletének módosításáról1

2010.03.19.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény által biztosított hatáskörben a 18/2009. (I.21.) sz. helyi önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A R. 3. § (1)-(2) bekezdései rendelkezéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat évente 25% (huszonöt százalék) díjkedvezményt nyújt ingatlanonként a 2. § (1) illetve (2) bekezdésekben foglalt éves bruttó hulladékkezelési szolgáltatási díjakból, amennyiben a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt tartalommal, a lakossági szolgáltatás igénybe vevője (azaz az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője, illetve bérlője) az Önkormányzattal az adott teljes naptári évre szóló határozott időtartamra e tekintetben legkésőbb a tárgyév március 31. napjáig, 2010. évben legkésőbb április 30. napjáig, szerződést köt; és vállalja, hogy a zöld hulladékokat komposztálni fogja az 1. számú melléklet szerinti tartalommal bíró szerződés keretében; zöldhulladékot kizárólag a saját használatú komposztáló edényben gyűjt, és ezzel egyidejűleg zöldhulladékot nem gyűjt azon hulladékgyűjtőben, melynek tartalmát az Önkormányzat az általa biztosított hulladékkezelés keretében szállít el, a jelen rendeletben meghatározott díjazás mellett.

„(2) A jelen § szerinti éves díjkedvezmény akkor vehető igénybe, ha a komposztálás minimális feltételeit ténylegesen biztosító komposztáló edény tényleges meglétét a kedvezmény igénybe vevője hitelt érdemlően bizonyítja, és annak rendelkezésre állásáról az 1. számú melléklet szerinti szerződésben, annak megkötésekor, kifejezetten nyilatkozik.

2. § A R. 1. számú melléklete helyébe az alábbi melléklet lép:

„1. számú melléklet

a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) KT sz. rendelethez.

Szerződés Önkormányzati Hulladékkezelési Szolgáltatási Díjkedvezmény igénybevételéhez

mely létrejött egyrészről

Szigetmonostor Község Önkormányzata

(2015 Szigetmonostor, Fő u. 26.; képviseli: Molnár Zsolt polgármester)
– a továbbiakban: Szolgáltató
másrészről
…………………………………… magánszemély
( ………………………………. sz. alatti lakos, mint a 2015 Szigetmonostor ………………………………………. szám alatti,……………………….. hrsz.-ú ingatlan tulajdonosa/haszonélvezője/bérlője2)
– a továbbiakban: Szerződő
– Szolgáltató és Szerződő a továbbiakban együttesen: Felek
között, az alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint:
1) Szolgáltató a közigazgatási határán belül saját maga végzi a hulladékkezelést saját eszközeivel, összhangban a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben foglaltakkal, valamint a mindenkor hatályos helyi rendelet(ek) rendelkezéseivel.
2) Figyelemmel arra, hogy a településen jelentős mennyiségű, természetes eredetű növényi zöldhulladék keletkezik, a Szolgáltató a hulladékkezelési szolgáltatások hatékonyabb elláthatósága érdekében a Szerződővel megállapodik, hogy a Szerződő ingatlanán keletkező zöldhulladékoknak a Szerződő általi komposztálása esetén a hulladékkezelési szolgáltatási díj megállapításáról és a szolgáltatási díjhoz kapcsolódó lakossági díjkedvezmény szabályairól szóló 18/2009. (I.21.) KT sz. rendelet és annak módosításai – a továbbiakban együttesen: Rendelet – a Rendeletben kihirdetett kedvezményekkel nem csökkentett hulladékgazdálkodási díjakból évente 25%, azaz huszonöt százalék hulladékkezelési díjkedvezményt – a továbbiakban: Kedvezmény – ad.
3) Szerződő a jelen szerződés aláírásával úgy nyilatkozik, hogy a Kedvezményt igénybe kívánja venni, és kifejezetten tudomásul veszi, hogy a Kedvezmény igénybevételének feltétele a Szerződő ingatlanán keletkező zöldhulladék Szerződő általi komposztálása. A komposztálást a Szerződő legkésőbb a jelen szerződés megkötését követő napon megkezdi, továbbá a jelen szerződés aláírásával kifejezetten elismeri és akként nyilatkozik, hogy rendelkezik a komposztálás minimális technikai feltételeként szolgáló komposztáló edénnyel, mely térfogatát tekintve arányos a tulajdonában álló helyi ingatlan, illetve telek méretével. Szerződő vállalja továbbá, hogy a komposztálás megkezdését követően zöldhulladékot nem gyűjt azon hulladékgyűjtőben, amelyet a Szolgáltató a hulladékkezelés keretében biztosított hulladékszállítás során ténylegesen elszállít; zöldhulladékot kizárólag az arra a célra szolgáló saját használatú komposztáló edényben gyűjt.
Szerződő tudomásul veszi továbbá, hogy a jelen szerződés megkötését követően a Szolgáltató a Szerződő ingatlanáról zöldhulladékot nem szállít el.
4) A Kedvezmény olyan formában kerül elszámolásra, hogy az a jelen szerződés megkötéséhez képest a soron következő hulladékkezelési szolgáltatási díjról szolgáló számlából kerül jóváírásra.
5) A Szerződő vállalja, hogy az általa végzendő komposztálást a Szolgáltatónak a Rendelet 3. § (3) bek. szerinti képviselője általi, a Rendeletben szabályozottak szerinti ellenőrzését maradéktalanul lehetővé teszi, és e körben teljes mértékben együttműködik a Szolgáltatóval. A Szerződő vállalja, hogy az ellenőrzés során, az ellenőrzés végrehajthatósága érdekében biztosítja különösen a Szolgáltató képviselőjének a Szerződő ingatlanába való bejutását, és hogy együttműködik abban, hogy a Szolgáltató képviselője a komposztálással összefüggésben tapasztaltakat maradéktalanul dokumentálhassa (így különösen jegyzőkönyvet vehessen fel, kép- illetve videofelvételt készítsen); és a Szerződő kifejezetten vállalja, hogy az ellenőrzés eredményességét semmilyen módon nem akadályozza, illetve gátolja.
6) Szerződő a jelen szerződés aláírásával kifejezetten tudomásul veszi, hogy amennyiben a jelen szerződésből eredő bármely (különösen a zöldhulladék komposztálására, a zöld hulladék gyűjtésére, zöld hulladéknak az elszállítandó hulladékgyűjtőbe helyezés tilalmára, a Szolgáltató képviselőjének a Rendelet szerinti ellenőrzésében való együttműködésre vonatkozó) kötelességét megszegi, avagy a komposztálás tényleges végzését illetően a Szolgáltatót bármilyen módon megtéveszti, úgy a Szolgáltató a jelen szerződést jogosult egyoldalúan, azonnali hatállyal felmondani. Az azonnali hatályú felmondás esetén Szerződő a Szolgáltató részére meghiúsulási kötbér fizetésére köteles, melynek mértéke a Kedvezmény mértékének kétszerese.
7) A jelen szerződést a Felek a szerződés keltjének éve szerinti naptári év december 31. napjáig szóló határozott időre kötik. A jelen szerződést a mindenkor hatályos vonatkozó önkormányzati rendeletben szabályozottakkal összhangban – amennyiben a hatályos rendelet lehetővé teszi – további egy éves időtartamokra meghosszabbítani lehetséges, azzal, hogy a Felek a meghosszabbított szerződésben kötelesek alkalmazni a mindenkor hatályos, tárgyi Rendeletben előírtakat, így különösen a hulladékkezelési díjakra vonatkozó rendelkezéseket.
A jelen szerződés a Felek általi aláírással lép hatályba.
Felek a jelen szerződést mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.
Szigetmonostor, 2010. …………………….. ….
__________________________________

Szigetmonostor Község Önkormányzata

Szolgáltató
képviseletében: Molnár Zsolt
polgármester
__________________________________
..……………………….. magánszemély
Szerződő”

3. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján a jegyző gondoskodik.

Szigetmonostor, 2010. március 18.
Molnár Zsolt dr. Bottlik Gyula
polgármester mb. jegyző
A rendelet kihirdetve 2010. március 19-én.
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2010. március 20. napjával.

2

A megfelelő aláhúzandó!