Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a családi események szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 04. 21- 2017. 07. 05

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a családi események szolgáltatási díjairól

2011.04.21.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, illetve az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. (At.) 15/A. § (6) valamint 42/A (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Szigetmonostor Község közigazgatási területén történő házasságkötési, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § A házasságkötésen, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi esemény társadalmi megünneplésén ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás).

3. §

Hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályai

(1) Hivatali helyiségben házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését továbbá egyéb családi események társadalmi megünneplését hivatali munkaidőn túl pénteken 14 és 19 óra, szombaton 10 és 19 óra között lehet lebonyolítani.
(2) Nem köthető házasság, illetve nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napon.

4. §

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, élettársi kapcsolat létesítés és egyéb családi események társadalmi megünneplés engedélyezésének szabályai

(1) Hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése és egyéb családi események társadalmi megünneplése engedélyezhető, amennyiben az esemény helyszíne megfelelően méltóságteljes és biztonságos, ahol biztosítottak a szükséges technikai eszközök. A helyszín és az eszközök biztosítása a házasulók feladata. A megrendelőnek biztosítania kell az esemény alatt az anyakönyv és az anyakönyvvezető fölé sátor felhúzását vagy fedett részben való biztonságos tartózkodását.
(2) Hivatali helyiségen kívüli esemény helyszíne lehet különösen: étterem, lakóház kertje stb. ha biztosítják az ünnepélyes rendezvény lebonyolításához szükséges feltételeket. A helyszínt előre meg kell tekinteni. A jegyző a közreműködést megtagadhatja, ha a házasulók a ceremónia ünnepélyes megtartásának feltételeit nem tudják biztosítani.
(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének és egyéb családi események társadalmi megünneplésének az engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. A hivatali helyiségen kívül megrendezésre kerülő eseményt csak a hivatali helyiségben lezajlott utolsó anyakönyvi szertartás utáni időpontra lehet felvenni.

5. §

Díjfizetési kötelezettség

(1) A házasságkötésnek, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének és egyéb családi események társadalmi megünneplésének a Községháza hivatalos helyiségében továbbá a hivatalos helyiségen kívül történő szolgáltatásért a megrendelők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, különösen ha valamelyik házasuló orvosi igazolással alátámasztott súlyos egészségi állapota, mozgásképtelensége miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.

6. §

A szolgáltatás díja

(1) Szolgáltatási díjmentes a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése és családi események megünneplése a Tanácsteremben gépzenével (a virágdekoráció és a pezsgős köszöntés kellékeit a szolgáltatást igénybe vevők biztosítják).
(2) Szolgáltatási díj a külső helyszínen történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén:
A Községháza épületén kívül rendezett esküvői szolgáltatás díja: 10.000,- Ft.
Ezüst, arany lakodalom esetén a szolgáltatás díjmentes.
(3) A díjak tárgyi adómentesek és egy alkalmat tartalmaznak. A szolgáltatási díjak az önkormányzat bevételét képezik. A díjakat szükség szerint felül kell vizsgálni.
(4) A szolgáltatási díjat a rendezvényt megelőzően 10 nappal a Polgármesteri Hivatal házipénztárában kell megfizetni, melyről a befizető számlát kap. Szolgáltatási díj megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

7. §

Az eseményeken közreműködő anyakönyvvezető és közreműködő díja

(1) Az eljáró anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn túl, a hivatali helyiségben történő rendezvények lebonyolításáért valamennyi általános közreműködési nap után napi bruttó 5.000 Ft külön díjazás illeti meg. Az anyakönyvvezető minden hónap 10. napjáig a közreműködés tényleges rendje alapján nyilvántartást készít, melyet a jegyző igazol.
(2) Az eljáró anyakönyvvezetőt a hivatalos helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása esetén, rendezvényenként bruttó 5.000 Ft összegű díjazás illeti meg.
(3) Az anyakönyvvezetőt külön ruházati juttatás illeti meg, melynek mértéke a mindenkor illetményalap 200%-a, évente.

8. § E rendelet alapján létrejött szolgáltatási megállapodásra az 1. sz. mellékletben foglalt nyomtatványt kell alkalmazni.

9. §

Záró rendelkezés

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
Szigetmonostor, 2011. április 19.
Molnár Zsolt Lindmayer Eszter
polgármester mb. jegyző
A rendelet kihirdetve 2011. április 20-án.
Lindmayer Eszter
mb. jegyző
1. sz. melléklet

HÁZASSÁG BEJELENTESÉRŐL VISSZAIGAZOLÁS

BEJELENTKEZŐK NEVE:................…………………………………….......................................
HÁZASSÁGKÖTÉS IDEJE:.........................................................………………………………...
HÁZASSÁGKÖTŐ TEREM:.........................................................…………………………………
…………..……….......................
anyakönyvvezető