Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 08. 25- 2019. 06. 29

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2012.08.25.

Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testülete testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a) pontja szerinti jogalkotói hatáskörében eljárva a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi CXV. törvény 103/B. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet az önkormányzati rendelet-tervezetek, illetve a rendeletek koncepciójának a természetes személyek, társadalmi szervezetek, nem önkormányzati szervek, szervezetek által történő véleményezésére terjed ki.

(2) E rendelet rendelkezései nem érintik az egyéb jogszabályokban, illetve közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározott véleményezési és egyeztetési jogosultságokat.

2. Alapelvek

2. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek a lehető legszélesebb köre jelenjen meg.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyilvánosságát.

(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

3. A társadalmi egyeztetésre vonatkozó szabályok

3. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (továbbiakban együtt: tervezet).

(2) A tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátását megelőzően a képviselő-testület határozata alapján társadalmi egyeztetésre lehet bocsátani a tervezet koncepcióját is.

(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

a) a fizetési kötelezettségekről,

b) a költségvetésről, a költségvetés módosításáról, végrehajtásáról,

c) a szervezet és intézmény alapításáról,

d) az önkormányzat vagyonáról,

e) az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról,

szóló rendeletek tervezeteit.
f) az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű
jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz,
g) a hivatal köztisztviselőinek közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos rendeletek tervezeteit.
(4) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés Szigetmonostor Község Önkormányzatának fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.
(5) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.
(6) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

4. § (1) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért, az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző tartozik felelősséggel.

(2) Ha a közzétett tervezet más önkormányzati rendelet több mint egyötödének módosítására irányul, a módosítani kívánt hatályos rendeletszöveget az önkormányzat hivatalos honlapján a tervezett módosításokkal egységes szerkezetben, a tervezett módosításokat külön is megjelölve kell közzétenni.

4. A társadalmi egyeztetés módja

5. § (1) A tervezet vagy koncepció véleményezése céljából az önkormányzat hivatalos honlapján megfelelő felületet kell biztosítani.

(2) Az egyeztetésre bocsátott tervezetet vagy koncepciót az önkormányzat hivatalos honlapján kell közzétenni, a véleményezésre nyitva álló határidő megjelölésével együtt.

(3) A tervezeteket vagy koncepciót úgy kell közzétenni, hogy a tervezet vagy koncepció céljához és hatálybalépéséhez igazodóan megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet vagy koncepció érdemi megítéléséhez és a vélemények kifejtéséhez, továbbá ahhoz, hogy a tervezet vagy koncepció előkészítője a véleményeket, javaslatokat érdemben mérlegelhesse.

(4) A honlapon megadott elektronikus levélcímen keresztül bárki véleményt nyilváníthat a társadalmi egyeztetésre bocsátás céljából közzétett tervezetről, koncepcióról. A vélemények beérkezéséről visszaigazolást kell küldeni.

(5) A névtelenül beérkezett, a közerkölcsöt sértő, valamint a tervezet tárgyához nyilvánvalóan nem kapcsolódó véleményeket, azok figyelembevétele nélkül, törölni kell.

(6) A jogszabály előkészítője mérlegeli a beérkezett véleményeket és azok elfogadásáról, illetve elutasításának indokairól – a véleményezési határidő lejártát követő 10 munkanapon belül - rövid összefoglalót készít, amelyet a honlapon közzé kell tenni. A rendelet előkészítőjét egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

(7) A rendelet előkészítője a beérkezett véleményeket, a véleményező nevét, elektronikus levélcímét – a visszaigazolás küldése, valamint a vélemény közzététele céljából - legkésőbb a véleményezett jogszabály hatálybalépésétől számított másfél évig kezeli. Amennyiben a véleményezett jogszabály nem lép hatályba, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét legkésőbb a vélemény beérkezését követő egy éven belül törölni kell.

(8) A véleményező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben foglalt vélelem szerint a jelen paragrafus (7) bekezdésében foglalt adatkezelések tekintetében megadottnak kell tekinteni. E tényre és a véleményező adatait érintő adatkezelés szabályaira a honlapon a figyelmet fel kell hívni.

(9) A rendelet előkészítője gondoskodik arról, hogy a beérkezett vélemények – név és cím nélkül – a honlapon közzétételre kerüljenek.

(10) A közzétett tervezeteket vagy koncepciókat és a beérkezett véleményeket a közzétételtől számított egy évig kell a honlapon tartani.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után előkészített tervezetekre vagy koncepciókra kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.