Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII.17.) rendelete

a zaj elleni védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2013. 12. 17- 2017. 07. 15

Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII.17.) rendelete

a zaj elleni védelem helyi szabályozásáról

2013.12.17.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 85. § (1) bekezdés e) pontjában, és a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a zajvédelem helyi szabályozásáról a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet hatálya alá nem tartozó közterületi rendezvényeken hangosító berendezések, műsor- és zeneszolgáltatás alkalmazására, magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységekre, valamint a mozgó zajforrások üzemeltetésére vonatkozó helyi zajvédelmi szabályok megalkotása.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, melyek állandó vagy ideiglenes jelleggel Szigetmonostor község közigazgatási területén megtartott közterületi rendezvények során, valamint mozgó zajforrások üzemeltetése során olyan tevékenységet végeznek, amely környezeti zajt okoz vagy okozhat, illetőleg kiterjed minden magánszemélyre, aki állandó vagy ideiglenes jelleggel a község közigazgatási területén tartózkodik és zavaró hatású vagy veszélyes mértékű környezeti zajterhelést okoz.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységekre, valamint

b) a vallási tevékenység végzésére,

c) az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Fogalom meghatározások e rendelet alkalmazásában:

a) a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott fogalmakat kell alkalmazni; valamint

b) hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve ebbe az élő zene, élő műsor szolgáltatására alkalmas eszközt, berendezést is;

c) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

d) rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában megtartandó (például szórakoztató, kulturális, sportjellegű) összejövetel.

Zajvédelmi követelmények

Közterületi rendezvények során működő zajforrásokra és mozgó zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

3. § (1) Szigetmonostor község közigazgatási területén, a nappali (06 és 22 óra közötti) időszakban 1 órát meghaladó időtartamú, valamint az éjszakai (22 és 06 óra közötti) időszakban bármilyen időtartamú, e rendelet hatálya alá tartozó közterületi rendezvény megtartása során hangosító berendezést üzemeltetni, élőzenét, műsort szolgáltatni, valamint mozgó zajforrást üzemeltetni csak a polgármester engedélye alapján, és az abban előírt feltételek betartásával szabad. Az első fokú eljárás lefolytatása Szigetmonostor Község Polgármesterének (továbbiakban: Polgármester) hatáskörébe tartozik. A polgármester határozatban dönt az engedély megadásáról.

(2) A zajvédelmi engedélyt a jogosult köteles a tevékenység során magánál tartani és a Hivatal ellenőrzése során felmutatni.

(3) A zajvédelmi engedély jogosultja kizárólag az engedélyben meghatározott módon, az engedélyező határozatban meghatározott feltételek teljesítésével működhet.

(4) Az eljárás illetékét a hatályos illetékekről szóló törvény szabályozza.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény - vagy mozgó zajforrás esetén a tevékenység - tervezett megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles benyújtani.

(2) Ha a Polgármester olyan tények birtokába jut, amelyről kérelem nem érkezik be, de szükséges a tárgyi engedély, úgy hivatalból indult eljárás keretében eljár.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati engedély másolatát;

b) a rendelet 1. számú melléklete szerinti kitöltött zajvédelmi adatlapot;

c) helyszínrajzot, melyen ábrázolni kell a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad és a hangszórók elhelyezését, valamint a zajforrás hatásterületét (a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdése szerint);

d) azokat a dokumentumokat, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása, illetve a hatásterületen várható zajterhelés.

e) mozgó zajforrások esetében: az üzemeltetni kívánt zajforrást, a zajforrás útvonalát és az üzemeltetés időtartamát és a sugározni kívánt műsortervet.

(4) A község területén hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezés délelőtt 10.00 és 12.00 között, délután 15.00 és 17.00 óra között üzemeltethető, ettől kizárólag közérdekű célok kihirdetése érdekében lehet eltérni.

(5) Szabadtéri rendezvény hangosításakor a hangosító berendezéseket úgy kell elhelyezni, tájolni, hogy az üzemelés során keletkező zaj ne okozzon indokolatlan mértékű többlet zajterhelést a védendő területen.

(6) Az egyedi kérelmet elbíráló polgármester a kérelemben közölt adatok alapján mérlegel, amely során az alábbi főbb szempontokat veszi figyelembe:

a) a hangosítandó közterületi rendezvény lehetőleg ne sűrűn lakott, zárt sorú beépítésű terület védendő épületeinek közelében kerüljön megrendezésre;

b) az igénybe veendő közterületen más hangosított rendezvény ne kerüljön megrendezésre egy időben, illetőleg rövid követési időben - azonos hatásterületen belül;

c) az éjjeli időszakban megrendező rendezvények időtartama ne korlátozza indokolatlan mértékben a hatásterületen élők pihenését, éjszakai nyugalmát.

(7) Amennyiben a kérelemben és a mellékletekben közölt adatokból az állapítható meg, hogy az alkalmazni kívánt hangosító berendezés (zeneszolgáltatás, műsorforrás stb.) üzemeltetése során a zajkibocsátási határértékek nem lesznek betarthatók, illetve a berendezés üzemeltetése a környéken élők éjszakai nyugalmát indokolatlanul zavarná, akkor a polgármester a hangosító berendezés (zeneszolgáltatás, műsorforrás, stb.) üzemeltetésének időtartamára, teljesítményére vonatkozó korlátozást írhat elő, vagy az engedélyt megtagadhatja.

(8) Nem adható engedély szabadban történő zajkeltő rendezvényre, élőzene szolgáltatásra, hangerősítő berendezés működtetésére 22-06 óráig terjedő időszakra. Kivételesen indokolt esetben (községi kulturális, családi rendezvény) engedély adható, melyet minden esetben az adott időszak és időtartam megjelölésével kell megkérni.

(9) Többnapos ünnepek, munkaszüneti napok esetén zajkeltő rendezvény az ünnepnapot, munkaszüneti napot megelőző utolsó munkanapon, valamint az azt követő nap(ok)on is tartható.

(10) A közterületi rendezvények során üzemeltetett hangosító berendezésekre, zeneszolgáltatásra, ill. mozgó járművek kihangosítására a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendeletében a szabadidős zajforrásokra megállapított zajterhelési határértékeket kell betartani (1. sz. melléklet)

Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek végzése során működő zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Magányszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet (kertekben, kiskertekben, valamint a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos tevékenységet úgy, mint motoros fakivágás, kertitraktor-járatás, fűnyírás stb.) hétköznapokon 8-20 óra, szombaton délelőtt 9-12 óra, délután 15 és 19 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon délelőtt 9-12 óra között engedélyezett, ezen kívüli időben tilos, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést.

A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó intézkedések

6. § Aki

a) engedély nélkül szervez közterületi rendezvényt, vagy

b) a közterületi rendezvény megrendezésével kapcsolatban kiadott engedélyben foglaltakat nem tartja be, vagy

c) a község területén hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezést délelőtt 10.00 és 12.00 között, délután 15.00 és 17.00 óra közötti időtartamon kívül üzemeltet,

d) a lakóingatlanába a háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet hétköznapokon 8-20 óra, szombaton délelőtt 9-12 óra, délután 15 és 19 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon délelőtt 9-12 óra közötti időtartalmon kívül végez – kivéve a hibaelhárítással kapcsolatos tevékenységet -, mellyel zavarja a szomszédságában élők nyugalmát, pihenését,

és magatartása nem minősül szabálysértésnek, vagy súlyosabb büntető rendelkezések hatálya alá tartozó cselekménynek, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg és közigazgatási bírsággal sújtható.

6/A. § (1) A jelen rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértője közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a közigazgatási hatósági eljárás hivatalból, a Hivatal ügyintézőjének az észlelése alapján indul, ideértve azt az esetet is, amikor állampolgári vagy más szervezet, hatóság által tett bejelentés alapján győződik meg a Hivatal ügyintézője a magatartás megvalósításáról.

(4) A bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

(5) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság követelményét.

(6) Pénzbírság kiszabása helyett a jogsértő állapot megszüntetése iránti felhívás is alkalmazható, amennyiben a hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy az ügyfél a jogszabály illetve a hatósági döntésben foglalt előírásokat megsértette és a jogszabály vagy hatósági döntés megsértése a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható.

(7) A bírság összegét a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától számított 15 napon belül a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

Kiegészítő rendelkezések

7. § (1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó zajforrások által okozott zaj elleni lakossági bejelentésre vagy hivatalból eljárva az illetékes zajvédelmi hatóság a zajvédelmi követelmények ellenőrzése érdekében szakértő bevonásával mérést, számítást, vizsgálatot végezhet vagy végeztethet, illetve mérés, számítás végzésére kötelezheti a zajforrás üzemeltetőjét.

(2) A vizsgálat költségeit, ha a vizsgálat eredménye a határérték túllépését igazolja, a zajforrás üzemeltetője köteles viselni.

(3) Amennyiben az érdemi döntés meghozatalához szükséges szakvélemény elkészítése hosszabb időt vesz igénybe az eljárás a szakvélemény megérkezéséig felfüggeszthető.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a környezetvédelemről szóló 9/2001. (VI.20.) rendelet III. fejezete.

(3) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

Szigetmonostor, 2013. december 12.
Molnár Zsolt dr.Vaczó – Tánczos Szilvia
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetve 2013. december 17-én.
dr.Vaczó – Tánczos Szilvia
jegyző

ZAJVÉDELMI ADATLAP
közterületi rendezvényen alkalmazandó hangosító berendezés, zeneszolgáltatás engedélyezéséhez

1.

A berendezés (szolgáltatás) üzemeltetőjének neve: ...........................................................................................................

2.

Címe:...................................................................

Tel...................................................................

3.

A rendezvény megnevezése: ..............................................................................................................................................

4.

A rendezvény helyszíne: ………........................................................

Tel................................................................

5.

Rendezvény megtartásának tervezett időpontja:

........................év

............................................hó

..................nap

........................év

............................................hó

..................nap

6.

A hangosító berendezés alkalmazásának ideje:

......................... órától

....................... óráig

......................... órától

....................... óráig

7.

A rendezvény helyének környezetében elhelyezkedő, legközelebbi védendő

- lakóépület

...........m-re,

szállásépület

..........m-re,

van

nincs

8.

A zeneszolgáltatás kért időtartama

nappal: igen

....................tól....................ig

nem

éjjel: igen

....................tól....................ig

nem

9.

A zeneszolgáltatás módja

Élőzene hangosítással

hangosítás nélkül

Gépi műsorforrás

(lemezjátszó, erősítő stb.)

10.

Hangosító berendezés tervezett A-hangnyomásszintje:

max: ............................................ dB

11.

Az alkalmazandó hangosító berendezés üzemeltetésének időtartama:

- folyamatos

- 1 órát meghaladó

- 1 órát nem haladja meg

12.

Hangosító berendezés adatai:

................................db

...............................................................típusú erősítő

................................db

.........................................................típusú hangszóró

................................db

............................................................típusú zenegép

................................db

.....................................................(egyéb berendezés)

13.

Erősítő berendezésen zajlimitert
alkalmaznak-e :

igen

nem

14.

Üzemelés során zajvédő szerkezetet
alkalmaznak-e:

igen

nem

15.

Élőzene szolgáltatás esetén alkalmazandó hangszerek: ......................................................................................................

16.

A terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati megállapodás:

- van

- az engedély száma:…………….

- nincs

- a kérelem benyújtásra került ……..év………….hó…….napján

Dátum:.......................................................

Aláírás:........................................................................