Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a településképi véleményezési, a településképi bejelentési eljárások, valamint a településképi kötelezés szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 06- 2017. 12. 19

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a településképi véleményezési, a településképi bejelentési eljárások, valamint a településképi kötelezés szabályairól

2015.03.06.

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazása alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6/A. § (1) bekezdés a) pontja aa) alpontjában, a 29. § (6) és (7) bekezdéseiben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1. §

1. Szigetmonostor Község Képviselő-testülete a helyi környezet, illetve építészeti örökség védelme szempontjából jelentős építészeti–műszaki tervek településképi szempontoknak megfelelő érvényesítése érdekében, valamint az erre vonatkozó jogszabályok összehangolt érvényre juttatása céljából megalkotja a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás (továbbiakban: Eljárások), valamint a településképi kötelezés helyi szabályait.
1. A rendelet célja Szigetmonostor Község településképi, építészeti értékeinek védelme és igényes kialakítása érdekében – a helyi adottságok figyelembevételével – az építészeti és településképi illeszkedéssel, településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények érvényesítése, az épített környezet esztétikus kialakítása.

2. A rendelet hatálya

2. §

1. E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – Szigetmonostor közigazgatási területére terjed ki.
1. E rendelet előírásai nem vonatkoznak az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendeletben meghatározott azon engedélyezési eljárásokra, amelyek esetében:
1. az építészeti-műszaki tervdokumentációk előzetes minősítése a településrendezési
és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet
szerint a központi, illetve a területi építészeti tervtanács hatáskörébe tartozik,
illetve
1. az építtető összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt
kezdeményezett.
1. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely Szigetmonostor közigazgatási területén jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít.
1. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban Kormányrendelet) előírásait a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.
1. Az Eljárások díj és illetékmentesek.
II. Fejezet

SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK

3. A településképi véleményhez kötött engedélyezési eljárás

3. §

1. E rendelet előírásai szerint – a 4. § (1) bekezdésében felsorolt területekre, illetve építési munkákra vonatkozóan – településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni.
1. új építmény építésére,
1. meglévő építmény – beépített szintterület növekedését eredményező – bővítésére,
illetve a településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy
fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz készített építészeti-műszaki tervekkel
kapcsolatban.

4. A településképi véleményezési eljárással érintett terület

4. § A jelen rendelet előírásai szerint településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni Szigetmonostor község teljes közigazgatási területén, jogszabály alapján építésügyi hatósági engedélyhez kötött 3. § (1) szerinti építési munkákra vonatkozó építészeti-műszaki tervekkel kapcsolatban.

5. A településképi véleményhez kötött engedélyezési eljárás szabályai

5. §

1. A Polgármester a Kormányrendelet 21. § (2) bekezdésében meghatározott engedélyezési eljárásokhoz ad településképi véleményt.
1. A településképi véleményezési eljárás lefolytatásához szükséges kérelmet az Önkormányzat Polgármesteréhez a 3. melléklet szerinti nyomtatványon, az építészeti-műszaki dokumentációt a Kormányrendelet 22. § (1) bekezdésében meghatározott formában 1 papíralapú példányon kell benyújtani, vagy pdf formátumban elküldeni a Főépítész e–mail címére.
1. A kérelemhez a Kormányrendelet 22. § (3) bekezdése szerinti munkarészeket tartalmazó építészeti-műszaki dokumentációt kell csatolni.
1. A Polgármester a településképi véleményezési eljárás során véleményét a Főépítész szakmai álláspontjára alapozza.
1. A Polgármester a Kormányrendelet 22. § (5) bekezdésében foglaltak szerint – a (6) bekezdésben rögzített tartalommal – véleményt ad ki.
1. A kiadott településképi vélemény annak jogerőre emelkedésétől számított 2 évig
érvényes.
1. A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az
építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.
1. A véleményezési eljárás során vizsgálni kell:
1. a telepítés településképbe való illesztését, a helyi építészeti érték védelmének érvényre juttatását, azokra gyakorolt hatását,
1. a településrendezési eszközöknek való megfelelést, a rálátás és kilátás követelményeinek való megfelelést,
1. az épület homlokzatának és tetőzetének kialakítási módját,
1. a közterület mentén az épület kialakításának módját és feltételeit,
1. az építmény takaratlanul maradó és közterületről közvetlenül látható határfelületeinek kialakítási módját és feltételeit, valamint
1. közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító- és hirdető-berendezések kialakítását.

6. A településképi bejelentési eljárás

6. § Az 1. §-ban meghatározott célok elérése érdekében településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül az 1. mellékletben meghatározott esetekben.

7. § A településképi bejelentési eljárás Szigetmonostor szabályozási terven lehatárolt helyi védettség alatt álló területre terjed ki.

8. §

1. A bejelentési eljárást az építtető, a tervező vagy annak megbízottja (együttesen: Kérelmező) a 2. melléklet szerinti nyomtatványon kezdeményezheti.
1. A 2. melléklet szerinti nyomtatványhoz csatolni kell a Kormányrendelet 23. § (3) bekezdésében meghatározott dokumentáció 2 db papír alapú példányát.
1. A Polgármester a tervezett tevékenységet kikötéssel vagy a nélkül tudomásul veszi, és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, vagy a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó döntést hoz, illetve figyelmezteti a kérelmezőt a jogellenesen elvégzett tevékenység jogkövetkezményeire. A tudomásulvétel megtagadása esetén, a 9. § (2) bekezdésben foglaltak szerint a tudomásulvétel megtagadásáról szóló döntés kézhezvételét követő 15 napon belül Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez lehet a döntés ellen fellebbezni. A fellebbezés elbírálása legkésőbb a fellebbezés beérkezését követő soron következő rendes képviselő-testületi ülésen történik.
1. A bejelentési eljárás végén az igazolással egy időben a papír alapú dokumentáció egy záradékolt példányát a kérelmezőnek meg kell küldeni, a második példány az ügyiratban marad.
1. A bejelentés elmulasztása, vagy a Polgármester döntésének megszegése esetén e magatartás megszegőjével szemben 50 000 forint összegű pénzbírság szabható ki.

9 . Településképi kötelezés

9. §

1. Az Étv. 29. § (6)-(7) bekezdése, 30/D. § (4) bekezdése és a Kormányrendelet 26. §-a szerinti településképi kötelezési eljárás folytatható le:
1. a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén;
1. a településképi bejelentés elmulasztása esetén;
1. a településképet érintő reklámok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben a hirdető-berendezés nem felel meg a település Helyi Építési Szabályzatáról szóló Szigetmonostor Község Önkormányzata 19/2012. (XII. 28.) számú rendeletének "7. Reklámok elhelyezése" című fejezet 9. § (1)-(5) bekezdéseiben foglaltaknak, különösen, ha a hirdetmény és hirdető berendezés:
ca) állapota nem megfelelő,
cb) nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez,
1. a helyi építészeti értékvédelem, valamint a településkép védelme érdekében, amennyiben a településképi elem (bővítmény, szerkezeti elem, burkolat, stb.) fenntartása, karbantartása, rendeltetésének megfelelő használata nem felel meg Szigetmonostor Község Önkormányzatának a település Helyi Építési Szabályzatáról szóló 19/2012. (XII. 28.) számú rendelete rendelkezéseinek, valamint az általános illeszkedési szabályoknak.
1. Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás megszegőjével szemben 50 000 forint összegű pénzbírság szabható ki.

10. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó intézkedések

10. §

A településképi bejelentési eljárás és a településképi kötelezés szabályainak megsértése esetén alkalmazandó intézkedések közös szabályai

Aki
1. A településképi bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, vagy
1. A Polgármester településképi bejelentéssel kapcsolatban hozott döntést megszegi, vagy
1. Szigetmonostor település Helyi Építési Szabályzata és különösen, a jelen rendelet 9. § (1) bekezdése c) és d) pontjában hivatkozott – előírásainak nem megfelelő állapotú és a megváltozott környezetéhez nem illeszkedő hirdető berendezést helyez el,
és magatartása nem minősül szabálysértésnek, vagy súlyosabb büntető rendelkezések hatálya alá tartozó cselekménynek, a közösség alapvető együttélési szabályait sérti meg és közigazgatási bírsággal sújtható.
1. A jelen rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértője a 8. § (5) és a 9. § (2) bekezdésében meghatározott, maximálisan 50.000 forint összegű közigazgatási bírsággal sújtható.
1. Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
1. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a közigazgatási hatósági eljárás hivatalból, a Hivatal ügyintézőjének észlelése alapján indul, ideértve azt az esetet is, amikor állampolgári vagy más szervezet, hatóság által tett bejelentés alapján győződik meg a Hivatal ügyintézője a magatartás megvalósításáról.
1. A bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.
1. A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság követelményét.
1. Pénzbírság kiszabása helyett a jogsértő állapot megszűntetése iránti felhívás is alkalmazható, amennyiben a hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy az ügyfél a jogszabály, illetve a hatósági döntésben foglalt előírásokat megsértette és a jogszabály vagy hatósági döntés megsértése a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható.
1. A bírság összegét a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától számított 15 napon belül a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára kell befizetni
III. Fejezet

1. Záró rendelkezések

11. §

1. Jelen rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
1. E rendelet rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
A rendelet kihirdetve 2015. február 19-én.
Mellékletek