Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a Szigetmonostori Bölcsőde térítési díjairól

Hatályos: 2016. 09. 01- 2017. 01. 29

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

a Szigetmonostori Bölcsőde térítési díjairól

2016.09.01.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdésének a) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (továbbiakban Gyvt.) 29. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Gyvt. 147. § (1), (4) bekezdésében, 148. § (2) bekezdésében valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rend. 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Szigetmonostori Bölcsőde térítési díjairól a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Szigetmonostor Község Önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) fenntartásában működő Szigetmonostori Bölcsődében ellátást igénybe vevő gyermek esetében a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő vagy más törvényes képviselő (a továbbiakban: törvényes képviselő) étkezési és gondozási térítési, gyermekfelügyeleti díjfizetési kötelezettségére, továbbá azon ellátási formák igénybevevőire, melyet az intézmény egyéb szolgáltatásként biztosít.

2. § (1) A bölcsődében a gyermekétkeztetésért és a gondozásért, időszakos gyermekfelügyeletért és a játszócsoport igénybevételéért térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díj mértékét, valamint az egyéb szolgáltatások díját, és a kedvezmények mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A bölcsődei gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

(2) Gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a fenntartó által meghatározott intézményi térítési díj figyelembevételével, nyersanyagnorma általános forgalmi adóval növelt összegben és az igénybevett étkezések számának, valamint a Gyvt. 151. § (5) bekezdésében megjelölt normatív kedvezmények figyelembevételével állapítja meg.

4. § A fenntartó minden évben megállapítja a bölcsődei ellátás intézményi térítési díját, ami a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.

5. § (1) A bölcsődei ellátásban részesülő gyermek törvényes képviselője köteles a személyi térítési díj kiszámításához szükséges, - az intézményvezető által jogszabály alapján meghatározott - iratokat benyújtani.

(2) A bölcsődei gondozás és az étkezés személyi térítési díját (a továbbiakban együtt : személyi térítési díj) a törvényes képviselő az intézménnyel kötött megállapodásban rögzített időponttól kezdődően havonta előre készpénzben köteles megfizetni. Az étkezési díj mindig a következő hónapban kerül a hiányzás alapján jóváírásra, a gondozási díj állandó.

(3) Az intézményvezető gondoskodik a megállapodásban rögzített rendelkezések végrehajtásáról és ellenőrzéséről, továbbá gondozási és étkezési személyi térítési díj befizetésének havi nyilvántartásáról.

(4) A személyi térítési díj vonatkozásában hátralékkal rendelkező gyermek esetében az intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével írásban felszólítja a törvényes képviselőt tartozásának rendezésére.

(5) Ha a határidő eredménytelenül telt el, az intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

(6) A (4) bekezdés szerint nyilvántartott díjhátralékról az intézmény vezetője negyedévenként tájékoztatja az önkormányzatot a térítési díjhátralék behajtása érdekében, amelyhez csatolja a fizetésre felszólításról szóló értesítést.

(7) Az önkormányzat az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról vagy a behajthatatlan hátralék törléséről.

6. § (1) A gyermek betegsége, illetve egyéb okból történő hiányzása miatt — az intézményi jogviszony fennállása alatt — a törvényes képviselő teljes havi gondozási díj fizetésére kötelezett.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a törvényes képviselő

a) a bölcsőde fenntartó által jóváhagyott zárva tartása esetén

b) vis maior helyzetek esetén

c) egészségügyi zárlat esetén

mentesül a gondozásért fizetendő térítési díj megfizetése alól.

(3) Amennyiben a zárva tartás ideje nem teljes hónapra esik, a gondozásért fizetendő térítési díjat a tényleges gondozási napok napi térítési díja alapján kell meghatározni.

(4) A bölcsődei jogviszony kezdetének első hónapjában

a) 15-e előtt kezdődő jogviszony esetén 100%

b) 15-e után kezdődő jogviszony esetén 50%

bölcsődei gondozás személyi térítési díjat kell meghatározni.

7. § E rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.