Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a csatorna-hálózat bővítési beruházás műszaki átadását követő csatlakozás feltételeiről és az utólagos csatlakozásért fizetendő díj megfizetéséről

Hatályos: 2018. 08. 14- 2019. 12. 02

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a csatorna-hálózat bővítési beruházás műszaki átadását követő csatlakozás feltételeiről és az utólagos csatlakozásért fizetendő díj megfizetéséről

2018.08.14.

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a víziközmű (szennyvízcsatorna) beruházás rendjéről és a víziközmű beruházással érintett területek vonatkozásában fizetendő (utólagos) csatlakozási hozzájárulásról a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja Szigetmonostor Község közigazgatási területén a teljes körű szennyvíz-közcsatorna hálózat kiépítésének elősegítése, eljárási rendjének szabályozása, különös tekintettel az (utólagos) csatlakozási hozzájárulásnak az igazságos teherviselés elve szerinti mértékére és megfizetésének módjára.

2. § E rendelet hatálya Szigetmonostor Községbe ingatlan tulajdonnal, használati és haszonélvezeti joggal rendelkező természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok anyagi hozzájárulásával megvalósuló szennyvíz-közcsatornák (szennyvízelvezető törzshálózat, szennyvíz bekötővezetékek) építésére (a továbbiakban: szennyvízcsatorna építések) terjed ki.

A rendelete hatálya nem terjed ki: az építmények érdekeltségi egységeinek utólagos rákötése esetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke által rendeletben meghatározott mértékű víziközmű-fejlesztési hozzájárulásra, mivel azt a víziközmű-szolgáltató részére kell megfizetni.

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez közterület összeköttetéssel közmű csatlakozik;

(2) közmű: szennyvíz gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték;

(3) érdekeltségi egység: egy érdekeltségi egységnek számít az érdekeltségi területen:

(4) csatlakozási hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybe vevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő ivóvíz közmű, szennyvíz közmű fejlesztését és állagmegőrzését célzó, az utólagos rákötés esetében érdekeltségi egységenként fizetendő összeg.

4. § Az az ingatlantulajdonos, aki a víziközmű társulatban bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközműszolgáltató által jogszabály alapján meghatározott, valamint a jelen rendelet szerinti feltételekkel köthet rá.

Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás mértéke és megfizetése, eljárási rendelkezések

5. § (1) A szennyvízcsatorna beruházójától függetlenül minden érdekelt ingatlan azonos feltételekkel csatlakozhat a szennyvízcsatorna hálózatra. Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás megállapítása a település teljes területén egységesen, e rendelet rendelkezései alapján történik.

(2) A szennyvízcsatorna építés (utólagos) csatlakozási hozzájárulása bekötésenként a meglévő hálózatra történő utólagos rákötés esetében a csatlakozási hozzájárulás összegének mértéke a természetes és jogi személyek esetén érdekeltségi egységenként: bruttó 140 000 Ft.

(3) Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás megfizetése a szennyvízcsatornára való rákötési jogot biztosítja.

(4) Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulást – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén az (utólagos) csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett (utólagos) csatlakozási hozzájárulás.

(5) Az érdekelt ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(6) Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulást 2019. április 30-ig egy összegben, valamint a 6. § (2) bekezdésben előírt részletfizetési megállapodás szerinti részletekben kell megfizetni.

(7) Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás megfizetése feltétele az érdekelt és a szennyvízcsatornát üzemeltető közműszolgáltató között létrejövő szolgáltatási szerződés megkötésének. Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről az Önkormányzat a közműszolgáltatónak címzett igazolást állít ki.

(8) Az (utólagos) csatlakozási hozzájárulást az Szigetmonostor Község Önkormányzata 11742087-15393764-10150003 számú OTP Bank Nyrt-nél vezetett számlájára kell befizetni.

(9) A (2) bekezdés szerinti (utólagos) csatlakozási hozzájárulást (6) bekezdés szerinti határidőig történő önkéntes megfizetésének elmaradása esetén, annak megfizetésére az érdekelteket a polgármester kötelezi.

(10) A polgármester fizetésre kötelező határozata ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni a kézbesítéstől számított 15 napon belül.

(11) A kivetett (utólagos) csatlakozási hozzájárulás köztartozásnak minősül; behajtásáról a jegyző az önkormányzati adóhatóság útján gondoskodik.

Kedvezmények

6. §

7. § (1) A pótcsatlakozó által fizetendő (utólagos) csatlakozási hozzájárulás mértéke – függetlenül a korábbi csatornaépítés finanszírozójától – megegyezik az 5. § (2) bekezdés szerinti (utólagos) csatlakozási hozzájárulással, és annak megfizetése csak a csatornára történő rákötés jogát biztosítja. A pótcsatlakozónak magának kell fedeznie a telekhatártól a gerincvezetékig (vagy házi bekötő csonkig) húzódó házi bekötőcsatorna kiépítésének teljes költségét, amennyiben az a korábbi csatornaépítés során nem épült meg.

(1a) „(2) A határozattal kivetett 240 000 Ft csatlakozási díjból 100 000 Ft-ot egy összegben vissza kell utalni annak a csatlakozónak, aki a csatlakozási díjat egy összegben befizette.

(3) A részletfizetéssel teljesített befizetéseket az 5. § (2) bekezdésben meghatározott egységes, 140 000 Ft csatlakozási díj 11742087-15393764-10150003 számú önkormányzati folyószámlára érkezése után fel kell függeszteni, illetve a 140 000 Ft feletti összeg visszafizetéséről a (4) bekezdés szerint gondoskodni kell.

(4) Az egyösszegű befizetés, vagy a részletfizetés engedélyezésével a 240 000 Ft utólagos csatlakozási díj befizetéséről rendelkező határozatokat a jelen módosító rendelkezések hatályba lépését követő 30 napon belül felül kell vizsgálni és a vizsgálat eredményeként a polgármester a részletfizetés felfüggesztéséről, vagy a 140 000 Ft feletti összeg visszafizetéséről köteles a határozat-módosító döntést hozni és ezzel egyidejűleg a visszafizetésre, vagy a részletfizetés felfüggesztésére intézkedést tenni.

8. § A szennyvízcsatorna építésében való részvételi szándékának kinyilvánítása esetén, a szolgalom megszüntetésében érdekeltnek, az 5. § (2) bekezdésében meghatározott (utólagos) csatlakozási hozzájárulást nem kell megfizetnie, ha a szolgalmi jog igénybevételével biztosított közműves szennyvízelvezetés kialakításának idején érvényes előírásoknak megfelelően, az (utólagos) csatlakozási hozzájárulást megfizette.

9. § (1) A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet melléklete szerint Szigetmonostor a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny terület, ezért a szennyvízcsatorna kiépítésétől számított egy éven belül az érdekelt ingatlanokat a csatornára rá kell kötni. A rákötést a közműszolgáltatóval (Fővárosi Vízművek Zrt.) kötött szolgáltatói szerződéssel kell igazolni. A szennyvízcsatorna hálózat kiépítési időpontjának, a Fővárosi Vízművek Zrt. által rendszeresített „Közcsatornák Műszaki Vizsgálati Jegyzőkönyve” keltezési dátumát kell tekinteni.

(2) A rákötési kötelezettség alól csak az az érdekelt mentesül:

a) aki igazolja, hogy a vízfelhasználásának 90 %-át engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttatja el, illetve

b) aki érvényes építési engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító kisberendezést üzemeltet, amennyiben ingatlanán a mértékadó talajvíz-szint 2,5 méternél mélyebben van, és a keletkező szennyvíziszapot az engedélynek megfelelő módon kezeli.

Záró rendelkezés

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
A rendelet kihirdetve 2017. május 29-én.