Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 06. 15

Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017 (VII.14.) rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

2021.06.15.

Szigetmonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – kiterjed Szigetmonostor község közigazgatási területén zajkibocsátásal járó

a) közterületi rendezvényre,

b) vendéglátó egység teraszán, kerthelyiségében, és vendéglátóipari előkertjében üzemeltetett hangosító berendezésre,

c) sport- és szabadidő létesítmények területén a szabadtéri rendezvény hangosító berendezésére,

d) közintézményben (épületben, udvaron) tartott hangosítást igénylő rendezvényekre,

e) a közterületen folytatott utcai zenélésre, éneklésre,

f) mobil hangreklám üzemeltetésére,

g) magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre,

h) magáningatlanon (épületben, udvaron) tartott kerti és családi rendezvényre.

i) pirotechnikai termék alkalmazására,

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre,

b) a választási törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre,

c) a vallási közösségek vallásos szertartásaira és rendezvényeire,

d) a zenés táncos rendezvény biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó rendezvényekre,

e) állami és önkormányzati rendezvényekre,

f) december 31. napján 18.00 órától január 1. napján 08.00 óráig tartott rendezvényekre,

g) közérdekből, kárelhárítási, katasztrófavédelmi céllal figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra használt hangosító berendezés és zajforrás üzemeltetésére.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve az élőzene, élő műsor szolgáltatására szolgáló eszközt, berendezést.

2. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami és önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanokat a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. rendezvény: előre meghatározott célból, helyben és időben, szervezett formában megtartandó (például szórakoztató, kulturális, sportjellegű) összejövetel.

4. háttérhangosítás: olyan járulékos jellegű elektronikus zeneszolgáltatás, amelyet az azt szolgáltató nem elsősorban zenehallgatás céljából nyújt, hatása csak a közvetlen környezetben észlelhető és a zajtól védendő épületeknél zavaró hatást nem okoz.

5. magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenység: olyan zajhatással járó, háztartáson belüli tevékenység, amely alkalmas mások nyugalmának megzavarására.

6. mobil hangreklám: olyan hangszóró reklámberendezés, amely információközvetítés közben változtatja a helyét.

7. rendezvény: hangosítást igénylő, szervezett formában, meghatározott célból szervezett, a művészeti, tudományos, közművelődési, társadalmi, sport, szórakoztató, vendéglátó és kulturális célú esemény.

8. zaj-és rezgésvédelmi szakértő: az a természetes személy, aki a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízgazdálkodási és tájvédelmi szakértői tevékenységekről szóló Korm. rendeletben foglalt előírásoknak megfelel.

9. zárt tér: négy oldalról szilárd fallal és zárható nyílászárókkal körülvett és tetővel fedett épület.

3. A rendezvénytartás szabályai

3. § (1) Szigetmonostor Község közigazgatási területén hangosítást igénylő rendezvényt az alábbi időtartamokban lehet tartani:

a) hétköznap 08:00 – 22:00 óráig,

b) hétvégén és munkaszüneti napokon 09:00 – 23:00 óráig, kivéve az első munkanapot megelőző munkaszüneti, vagy szabadnap.

(2) Külön kérés alapján és méltányolható cél érdekében (pl: jótékonysági rendezvény), illetve neves események (pl: esküvő/lakodalom, házassági évforduló,) kapcsán a hangosítást igénylő rendezvény tartása az (1) bekezdésben meghatározott időintervallumokon túl

a) 22:00-24:00 óráig zárt térben,

b) hétvégén és munkaszüneti napokon 23:00- másnap 02:00 óráig zárt térben, kivéve az első munkanapot megelőző munkaszüneti, vagy szabadnap,

c) az első munkanapot megelőző munkaszüneti, vagy szabadnap 23:00-24:00 óráig zárt térben.

(3) A külön kérelmet a jelen rendelet 1 sz. melléklete tartalmazza. A kérelmet a rendezvényt megelőző min. 5 munkanappal kell benyújtani a polgármesteri hivatal titkárságán, a kérelem tekintetében a kérelem beérkezését követően, a polgármester soron kívül, de 3 munkanapon belül döntést hoz. A kérelem beérkezésének napja a határidőbe nem számolható bele.

(4) Hangosító berendezést igénylő rendezvény tartása engedélyköteles.

(5) Hangosító berendezést nem igénylő rendezvény tartása bejelentés-köteles kivéve, ha a rendezvényt magáningatlanon vagy közintézményben tartják.

(6) A hangosítást igénylő rendezvény időpontját, helyszínét, a várható résztvevők számát, a várható zaj határértékét a rendezvény szervezője köteles a rendezvény előtt 15 nappal Szigetmonostor Község Polgármesterének (továbbiakban: Polgármester) írásban a jelen rendelet 1. számú mellékletében szereplő kérelem és zajvédelmi adatlap felhasználásával kell bejelentést tenni, illetve a hangosító berendezés használatára engedélyt kérni.

(7) A hangosító berendezést igénylő, illetve a 3. § (2) bekezdése szerinti hangosítást igénylő rendezvény megtartását a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Polgármester határozatban engedélyezi, a hangosító berendezést nem igénylő rendezvényekről szóló bejelentés tudomásulvételéről igazolást állít ki.

(8) A hangosító berendezés használatának engedélyezéséhez szükséges kérelemhez mellékelni kell:

a) a 4. § (5) bekezdésben foglaltak fennállása esetén az írásbeli véleményeket,

b) 1 db méretarányos helyszínrajzot a hangosító berendezések feltüntetésével, amelyen ábrázolni kell a közterület rendezvény által igénybe vett területet, a zajforrások és a zajtól védendő épületek, területek elhelyezkedését.,

c) a közterületi rendezvény részletes programtervét.

4. § (1) Jelen rendeletben meghatározott tevékenységek zajforrásaitól származó környezeti zajterhelés nem haladhatja meg a környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM rendelet (továbbiakban: Határérték rendelet) 1. mellékletében meghatározott határértékeket.

(2) A zajkibocsátási határértékek megállapítása során Szigetmonostor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendeletébe foglalt övezeti besorolást kell figyelembe venni.

(3) A közterületi rendezvény hangosító berendezései 8:00 – 23:00 óra között üzemeltethetők.

(4) A közterületi rendezvény helyszínét úgy kell kiválasztani, a zajforrásokat úgy kell elhelyezni, hogy az a lehető legkisebb mértékben zavarja a környéken élők, valamint az egészségügyi, köznevelési, szociális- gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, valamint a vallás gyakorlására szolgáló épületekben tartózkodók nyugalmát.

(5) A kérelmező köteles programegyeztetést folytatni a tervezett helyszín 100 m-es körzetében található köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi intézményekkel, egyházakkal, a temetők üzemeltetőjével és azok véleményét beszerezni.

(6) A Polgármester az engedély kiadását megtagadja, ha a kérelemből megállapítható, vagy a hangosítást igénylő rendezvényt szervező által korábban szervezett rendezvénye alapján alaposan feltételezhető, hogy a várható zajkibocsátás meg fogja haladni a Határérték rendeletbe foglalt zajterhelési határértéket. A Polgármester a már kiadott engedélyt visszavonhatja, ha az engedély kiadását követően tartott egyenértékű hangosítást igénylő rendezvényt szervező által szervezett rendezvénye alapján alaposan feltételezhető, hogy a várható zajkibocsátás meg fogja haladni a Határérték rendeletbe foglalt zajterhelési határértéket a további zenés-táncos rendezvényei során, illetve ha azt tapasztalja, hogy a rendezvényt szervező nem működik közre a Határérték rendeletben foglaltak betartására.

(7) A Polgármester a zajvédelmi követelmények teljesülésének ellenőrzése érdekében a zajkibocsátási engedélyben előírhatja a kérelmező részére zaj- és rezgésvédelmi szakértő általi a műszeres mérés elvégzését a rendezvény ideje alatt, melyről készült szakértői dokumentumot köteles a rendezvény megtartását követő 8 napon belül a Polgármester részére megküldeni.

(8) A közterületi rendezvény helyszíni kapcsolattartója a engedélyt, illetve igazolást köteles a rendezvény helyszínén tartani.

(9) A Polgármester és Szigetmonostor Község Jegyzője (továbbiakban: Jegyző), valamint az általuk megbízott személy(ek) a rendeletben és a Polgármester által kiadott engedélyben foglalt előírások betartását a rendezvény ideje alatt bármikor ellenőrizheti(k). Az ellenőrzésről feljegyzést, vagy jegyzőkönyvet kell készíteni a 2.sz melléklet szerinti tartalommal

(10) A Polgármester a közterületi rendezvényre vonatkozó kérelmeket a kiadott engedéllyel együtt, tájékoztatás céljából a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül megküldi a Szentendrei Rendőrkapitányságnak, a Jegyzőnek és a Közterület-felügyelőnek.

5. § (11) Szigetmonostor Község számára gasztronómiai, kulturális, sport, társadalmi, turisztikai szempontból jelentős: PirosLábos Fesztivál, KékEvező Fesztivál, valamint az önkormányzat által támogatott rendezvények hangosító berendezései pénteken és szombaton, valamint munkaszüneti napokat megelőző napon 02:00 óráig, további napokon 23:00 óráig üzemeltethetők.

(12) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó közterületi rendezvények esetén kivételt képez a háttérhangosító berendezés, amely 08:00-01:00 óra között üzemeltethető.

(13) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó közterületi rendezvények esetén kivételt képez a Suhanj éjszakai futóversenyen a háttérhangosító berendezés, amely 22:00 – 07:00 óra között üzemeltethető.

4. A mobil hangreklám működtetésének szabályai

6. § (1) Mobil hangreklám hangteljesítményét - az azt üzemeltető által - úgy kell beállítani, hogy a kívánt figyelemfelkeltő hatás csak a közvetlen környezetben érvényesüljön és a közvetlen környezetben élők nyugalmát ne zavarja.

(2) Mobil hangreklám munkaszüneti és napokon 8:00-10:00 óra és 15:00-18:00 óra között, további napokon 08:00-18:00 óráig működtethető.

(3) Mobil hangreklám álló helyzetben nem üzemeltethető.

(4) Mobil hangreklám kizárólag gazdasági reklámtevékenység céljából üzemeltethető.

(5) A Polgármester mobil hangreklám üzemeltetését megtilthatja, ha az az útvonala által érintett köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekben, vallás gyakorlására szolgáló épületben, egyéb közintézményben és a temetők területén folytatott tevékenység zavarására alkalmas.

5. Egyéb helyen működtetett hangosító berendezésekre és egyéb zajkeltő tevékenységekre vonatkozó szabályok

7. § Sport- és szabadidős létesítmények területén szabadtéri rendezvény hangosító berendezései pénteken és szombaton, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napon 08:00-24:00 óra között, további napokon 08:00-22:00 óra között üzemeltethetők.

8. § Vendéglátó egységek teraszán, kerthelyiségében és vendéglátóipari előkertjében hangosító berendezés 08:00-22:00 óráig üzemeltethető.

9. § (1) A magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet (kertekben, kiskertekben valamint a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos tevékenységet úgy, mint motoros fakivágás, kertitraktor-járatás, fűnyírás stb.) hétköznapokon 08:00-20:00 óra, szombaton délelőtt 09:00-12:00 óra, délután 15:00-19:00 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 09:00-12:00 óra között végezhető, ezen kívüli időben tilos, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést.

(2) Kerti összejövetelek, családi rendezvények megtartásával kapcsolatban fokozott figyelemmel kell lenni a szomszédok nyugalmának biztosítására.

(3) A rendezvény a szomszédos ingatlanokon tartózkodók nyugalmának háborítása nélkül, a társadalmi együttélés általánosan elfogadott és irányadó normái szerint tartható meg. A szomszédok értesítése a rendezvényről a bejelentő feladata.

(4) A rendezvény szervezése és bonyolítása során a közterületet (pl. a rendezvénnyel összefüggő közönség autós vagy egyéb közlekedése) a környezet kímélésével, csak a szükséges mértékben és a vonatkozó szabályok (pl. parkolás a kijelölt, a rendezvény helyszínéhez tartozó parkolóhelyek igénybevételével) maradéktalan betartásával vehetik igénybe.

10. § Zajt keltő pirotechnikai terméket 10:00-22:00 óráig lehet felhasználni, alkalmanként legfeljebb 30 percig tartó időtartamban.

6. Jogkövetkezmények

10/A. § [„10/A. §]

(1) Az e rendeletben meghatározott előírások megsértése a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amely miatt a hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási szankció kiszabására – átruházott hatáskörben – a jegyző jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértésével kapcsolatos hatósági eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amelyet jogszabály nem minősít szabálysértésnek vagy bűncselekménynek.

(4) Az (1) bekezdés szerinti hatósági eljárás során figyelmeztetés alkalmazható, illetve közigazgatási bírság, melynek felső határa természetes személyek esetén 200.000.- Ft, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2.000.000.- Ft.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, valamint a magatartás elkövetőjének szociális és anyagi körülményeit.

(6) Amennyiben a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(7) A közigazgatási bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

(8) Az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közterület-felügyelő 20.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

(9) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás miatti eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul. A bejelentést a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatalban lehet megtenni, a bizonyítékok, vagy tanúk írásos nyilatkozatának csatolásával egyidejűleg.

7. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének a zaj elleni védelem helyi szabályozásáról szóló 15/2013. (XII. 17.) rendelete hatályát veszti.