Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2019. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 12/2011. (XI.28.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 12- 2019. 12. 31

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (a továbbiakban: Htv) 1. § (1) bekezdésében, a 6.§-ában és a 39/C. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 12/2011. (XI.28.) rendeletét (a továbbiakban: R) az alábbiak szerint módosítja:

1.§


A Képviselő testület az R. 4.§ j) pontját az alábbiak szerint módosítja:

„a magánszemély tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló ingatlan, amelyben állandó lakosként életvitelszerűen tartózkodnak.”

2.§


A Képviselő testület az R. alábbi 7/A. §-át hatályon kívül helyezi:


„Az adózó kérelmére az építményadó éves összegéből ingatlanonként 2.500.- Ft adókedvezmény illeti meg az adózót az adott adóévre vonatkozóan, amennyiben helyi adótartozása a kedvezmény igénybevételekor nincsen. Az adatlapot az adott adóév május 31. napjáig kell benyújtani eredetben aláírva postai úton vagy személyesen. Ezen kedvezmény az adott adóévre vonatkozó II. féléves adó összegéből kerül jóváírásra.”

3.§


A Képviselő testület az R. 30.§ -át (a kommunális adó mértéke) az alábbiak szerint módosítja:

„Az adó évi mértéke

(1) Adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként               12.500 Ft/év


(2) „Az az egyedülálló nyugdíjas vagy egy nyugdíjból élő házaspár, aki állandó lakos, továbbá az ingatlanban más személy sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel nem rendelkezik és az ingatlant nem is lakja, valamint aki az ingatlan-nyilvántartás hatályos adatai szerint az ingatlan vonatkoztatásában haszonélvezeti joggal, vagy tulajdonjoggal rendelkezik és helyi adó tartozása az elmúlt évekre nem áll fenn az éves kommunális adóból 40% kedvezményre jogosult.”

4.§


A Képviselő testület az R. 31.§ -át (adómentesség) az alábbiakkal egészíti ki.


„Az a 90 éven felüli az adott ingatlanban állandó lakosként bejelentett személy, aki egyedül él az ingatlanban és ott más személy lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel nem rendelkezik és az ingatlant nem is lakja, valamint aki az ingatlan-nyilvántartás hatályos adatai szerint az ingatlan vonatkozásában haszonélvezeti joggal, vagy tulajdonjoggal rendelkezik és helyi adó tartozása az elmúlt évekre nem áll fenn az éves kommunális adó megfizetése alól mentesül.”

5.§


E rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.



Szigetmonostor, 2019. november 7.


  


Molnár Zsolt                                                 dr. Vaczó-Tánczos Szilvia

polgármester                                                                 jegyző      



A rendelet kihirdetve 2019. november 12-én.




………………………………..

dr. Vaczó-Tánczos Szilvia

                                                    jegyző