Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2020. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés járványügyi veszélyhelyzetben alkalmazandó kivételes szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 20- 2020. 11. 22

Szigetmonostor Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv) 8. § (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) kapott felhatalmazás alapján az Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva, a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya


1.§


(1) A rendelet célja a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletének 1.§ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány tömeges elterjedésének megelőzése.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Szigetmonostor község közigazgatási területén tartózkodó természetes személyekre.

A veszélyhelyzetben alkalmazandó kivételes szabályok


2.§


(1) A közterületek azon részein és bárki számára nyitva álló nyilvános helyek azon részein, ahol bármilyen szolgáltatás, ellátás igénybevétele céljából sorban állás alakul ki a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 1.§-ába meghatározottakon túl orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés betartása különösen

  • valamennyi üzlet előtt,
  • a vendéglátó egységek előtt,
  • a nemzeti dohányboltok előtt,
  • a gyógyszertár előtt,
  • a posta előtt,
  • az egészségügyi intézmények előtt,
  • a közintézmények előtt,
  • a piac területén,
  • a játszótér területén

kötelező.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott helyekre történő bejutás, valamint ott tartózkodás során, továbbá a közterületeken egymástól a legalább 2 méteres távolságot meg kell tartani.


(4) A (1)-(3) bekezdésekben meghatározott rendelkezések betartásáért az adott helyiségek üzemeltetői, tulajdonosai a felelősek.

3.§


(1) A rendelet 2. §-ában meghatározott kötelezettség teljesítésének elmulasztása, a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amely miatt a hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási szankció kiszabására – átruházott hatáskörben – a jegyző jogosult.


(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértésével kapcsolatos hatósági eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amelyet jogszabály nem minősít szabálysértésnek vagy bűncselekménynek.


(4) Az (1) bekezdés szerinti hatósági eljárás során figyelmeztetés alkalmazható, illetve 200.000.- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.


(5) A rendelet 2.§-ában meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közterület-felügyelő 20.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.


(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás miatti eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

4. §


(1) E rendelet 2020. november 23. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, a járványügyi veszélyhelyzetben tanúsítandó felelős magatartásról szóló 7/2020. (IV.22.) rendelete, valamint az azt módosító 8/2020. (IV.23.) rendelet.


Szigetmonostor, 2020. november 20.

           


            Molnár Zsolt                                                        dr. Vaczó – Tánczos Szilvia

polgármester                                                                         jegyző

                                                                                nevében és megbízásából

                                                                          Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző

A rendelet kihirdetve 2020. november 20.



         dr. Vaczó – Tánczos Szilvia

           jegyző

            nevében és megbízásából

       Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző