Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2020. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a bölcsődei ellátásról

Hatályos: 2020. 12. 08- 2020. 12. 08
  1. Általános rendelkezések


  1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetmonostor község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 4.§-ában meghatározott személyekre.


(2) A Gyvt. 94.§ (5a) bekezdése alapján a bölcsőde a szolgáltatói nyilvántartásban szereplő férőhelyszáma legfeljebb 25%-áig, az ellátási területén kívül lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermek ellátását is biztosíthatja, feltéve, hogy az ellátási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező valamennyi bölcsődei ellátást igénylő és arra jogosult gyermek ellátását biztosítani tudja.



2.§

Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., a gyámhatóságról, a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV.30.) NM rendelet (a továbbiakban: NM rendelet), valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.

3.§


(1) A gyermekek napközbeni ellátása keretében az önkormányzat bölcsődei ellátást biztosít a fenntartásában működő Szigetmonostori Bölcsődében (2015 Szigetmonostor, Füzeserdő utca 2.)


(2) A bölcsőde az alapellátás prioritását betartva a Gyvt. 42.§ (4) bekezdése alapján időszakos gyermekfelügyeletet és játszócsoportot biztosíthat.

2. A bölcsődei ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módja és a kérelem elbírálásának szempontjai


4. §

(1) A bölcsődei ellátás igénybevételére az NM rendelet rendelkezései az irányadók.


(2) A bölcsődei ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő gyermek törvényes képviselője (a továbbiakban: Kérelmező) kérelmére történik a Bölcsődei Felvételi Kérelem és az Adatkezelési Hozzájárulás nyomtatványon. A gyermek bölcsődébe történő felvételét a törvényes képviselő mellett a törvényes képviselő hozzájárulásával kezdeményezheti:

  • a körzeti védőnő,
  • a házi gyermekorvos és háziorvos,
  • a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa,
  • a gyámhatóság.


(3) A gyermek bölcsődei felvétele iránti kérelem (a továbbiakban: kérelem) benyújtására a nevelési év során folyamatosan adott év május 31-ig van lehetőség.


(4) A kérelmet az intézményvezetőhöz lehet benyújtani.


(5) A kérelem tartalmával és benyújtásával kapcsolatos részletes szabályokat az intézmény Felvételi Szabályzata határozza meg, mely dokumentum megismerhető az intézményben.


(6) Az üres férőhelyekre a gyermek bölcsődei felvétele iránti kérelem fogadása az egész nevelési év során folyamatosan történik. Évközben jelentkező kisgyermek felvétele üres férőhely esetén azonnal megkezdhető.

5.§


(1) Bölcsődei ellátás keretében azon gyermekek ellátását kell elsősorban biztosítani, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerő piaci részvételt segítő programban, képzésben való részvételük vagy egyéb ok miatt a gyermek napközbeni ellátásról nem tudnak gondoskodni.


(2) A bölcsődei felvétel során a jogosultsági feltételeknek megfelelő gyermek esetében előnyben kell részesíteni a Gyvt. 43.§ (3) bekezdésében meghatározott igénybevételen túl azt a gyermeket,

  • akinek szülője orvosilag igazolt állapota miatt a gyermek napközbeni ellátását biztosítani egyáltalán nem tudja, vagy csak részben tudja,
  • akinek a védőnő, gyermekorvos javaslatára a gyermek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége.


(3) A felvételnél a sorrendiséget a kérelmezők jelentkezési sorrendje alapján kell meghatározni, figyelembe véve az alacsonyabb havi jövedelemmel rendelkező szociálisan rászorultabb családokat.


(4) A felvételi döntés a következő nevelési évre az adott év július 30-ig történik. A bölcsődei felvételről az intézményvezető írásban értesíti a kérelmezőket.


(5) Az intézmény vezetője a bölcsődei felvételek elbírálására túljelentkezés esetén bizottságot hív össze, melynek tagja a fenntartó képviselője, az intézményvezető, a védőnő, valamint az óvodavezető. A bizottság állásfoglalása alapján az intézményvezető írásban értesítő a kérelmezőket.


(6) Ha a kérelmező a (4)-(5) bekezdés szerinti döntést vitatja, az arról szól értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül észrevételt tehet írásban az intézményvezetőnek címezve tekintettel arra, hogy az engedélyezett férőhelyet nem lépheti túl.


(7) Amennyiben a felvételi kérelmet férőhely hiányában nem lehet teljesíteni, úgy fel kell hívni a kérelmező figyelmét arra, hogy szabad férőhely esetén az elhelyezés időpontjáról az intézményvezető haladéktalanul értesítés küld.


3. A bölcsődei ellátás megszűnésének esetei és módjai


6.§


Az e rendeletben szabályozott ellátás az intézményvezető határozata alapján, annak kézbesítését követő hónap első napjával megszűnik, vagy megszüntethető a Gyvt. 37/A. §-a és a 42/a. §-a szerinti esetekben.

4. A fizetendő térítési díjak mértéke


7.§


A Szigetmonostori Bölcsőde intézményi térítési díjait Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI.29.) számú rendelete állapítja meg.

5. Záró rendelkezések


8. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Szigetmonostor, 2020. december 8.


             Molnár Zsolt                                                        dr. Vaczó – Tánczos Szilvia

polgármester                                                                         jegyző

                                                                                nevében és megbízásából

                                                                          Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző

A rendelet kihirdetve 2020. december 8-án.


         dr. Vaczó – Tánczos Szilvia

         jegyző

            nevében és megbízásából

       Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző