Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2022. 08. 31 23:59

Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2021.07.01.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzákapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetmonostor önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is itt élő személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1), (2), és (3) bekezdés a) pontját és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az egyes személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokkal kapcsolatosan a hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a Szociális és Egészségügyi Bizottság gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket az Szt. 4. § (1) bekezdése határozza meg.

(2) A rendszeres szociális ellátását megállapító határozatban a kérelmezőt tájékoztatni kell az Szt. 9. §-ban meghatározott - a jogosultság feltételit érintő lényeges tények, körülmények megváltozására vonatkozó - bejelentési kötelezettségéről, valamint a bejelentési kötelezettség nem, illetve nem határidőig történő teljesítésének jogkövetkezményeiről.

II. Fejezet

Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formái, valamint

az ellátások biztosításának közös szabályai

3. § (1) A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében figyelembe véve az Szt. 86. § (1)-(2) bekezdése alapján kötelezően biztosítandó alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés, és

b) házi segítségnyújtás, és

c) családsegítés.

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti kérelmet írásban kell elő terjeszteni.

(2) A kérelmet az e célra rendszeresített formanyomtatványon a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(3) A kérelmet a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

5. § A Polgármester külön eljárás nélkül köteles az étkeztetést biztosítani annak a rászoruló személynek, akinek az étkezés hiánya az életét, testi épségét, egészségi állapotát veszélyezteti.

6. § (1) A Polágmester külön eljárás keretében biztosíthat ellátást, ha valamely személy tekintetében azt tapasztalja, illetve arról szerez tudomást, hogy a személy nincs életét, testi épségét veszélyeztető helyzetben, de nagy valószínűséggel rászorul az általa biztosított ellátásra, illetve megfelel ellátás biztosítási feltételeinek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal köteles:

a) az ellátást még nem kérelmező személy számára az ellátást kezdeményezni,

b) segítséget nyújtani az ellátás biztosításához szükséges kérelem, illetve egyéb dokumentumok kitöltésében, beszerzésében,

c) a beérkezett kérelmet haladéktalanul elbírálni.

(3) Külön eljárás keretében az ellátást maximum 30 napig lehet nyújtani.

(4) Ugyanazon személy esetében külön eljárás keretében ellátást biztosítani csak egy alkalommal lehet.

7. § (1) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszüntetésének módjai:

a) az ellátás megállapítása feltétel bekövetkeztéig történt;

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza;

d) az Szt. 100-102. § értelmében,

e) felmondással.

(2) A felmondásra az Szt. 100. § d) pontja szerint szabályokat kell alkalmazni.

(3) Az ellátást meg kell szüntetni, ha nem állnak fenn az adott ellátásra az Szt.-ben és a helyi rendeletben meghatározott igénybevételi feltételek.

III. Fejezet

Az étkezési térítési díj

8. § (1) A szociális étkezésért fizetendő térítési díjak mértékét az önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 92. § (2) bekezdés f) pontja alapján e rendelet 1. számú mellékletében állapítja meg.

(2) A 90. életévét betöltött személy mentesül a térítési díj fizetése alól.

(3) Az intézményi térítési díjat az Szt. 115. § (1) bekezdés alapján legkésőbb tárgyév április 1-ig meg kell állapítani.

(4) Az intézményi térítési díj év közbeni korrigálására az Szt. 115. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

(5) Az intézményi térítési díjat - az Szt. 115. § (1) bekezdés szerint - úgy kell megállapítani, hogy az intézményi térítési díj összege ne haladja meg a szolgáltatási önköltséget.

(6) Az intézményi térítési díj megállapításakor a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 27.) Kormányrendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott vetítései alapokat kell alkalmazni.

9. § (1) A térítési díjra kötelezettek körére az Szt. 114. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

(2) Az adott ellátás esetén a fizetési kötelezettség körülményei szerint térítési díjra kötelezetteket az Szt. 119. § (1) bekezdése alapján kell meghatározni.

10. § (1) A térítési díj megfizetésének időpontja a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 27.) Kormányrendelet 5. § (3) bekezdését és 31. § (1) bekezdését figyelembe véve a tárgyhónapot követő hónap 20. napja.

(2) A térítési díj megfizetésével kapcsolatos további információkat az ellátásra vonatkozó megállapodásban kell rögzíteni. A fizetés történhez az átadott csekken vagy átutalással.

11. § (1) A térítési díj csökkentése, illetve elengedése iránti kérelmet a Szociális és Egészségügyi Bizottsághoz kell benyújtani.

(2) A bizottság az Szt. 115. § (4) bekezdés figyelembe vételével a képviselő-testület által átruházott hatáskörében - határozatban dönt a térítési díj csökkentése, illetve elengedése iránti kérelmek ügyében.

(3) A bizottság az Szt. 114. § (3) bekezdésében meghatározott feltételek esetén a térítési díjat elengedi és a szolgáltatás ingyenesen biztosításáról dönt.

(4) A méltányosság gyakorlása során mérlegelni kell az ellátott

a) jövedelmi és vagyoni viszonyait,

b) életkorát,

c) egészségi állapotát, valamint

d) egyéb családi körülményeket.

(5) Rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény különösen, ha a kérelmező

a) kiskorú gyermek tartásáról gondoskodik és önhibáján kívül nem tudja hátralékát rendezni,

b) egészségi állapota romlik,

c) hátralék meg nem fizetése miatt nem tudja igénybe venni az ellátást, amely ellátás elmaradása létfenntartását, életét veszélyezteti.

IV. Fejezet

A megállapodás

12. § A Polgármester a szociális ellátás igénybevétele előtt írásban megállapodást köt az ellátást igénylővel vagy a törvényes képviselőjével.

13. § (1) A Polgármester a megállapodást:

a) az Szt. 94/C. § (3) bekezdés szerinti kötelező tartalmi elemek,

b) az Szt. és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 27.) Kormányrendelet 2. § (5) bekezdése szerinti tartalmi elemek,

c) e rendeletben meghatározott előírások

alapján köti meg.

(2) A megállapodásban rögzíteni kell:

a) a térítési díj meg nem fizetése esetén a hátralék behajtására vonatkozó tájékoztatást,

b) azt, hogy a térítési díjat milyen nevű és számlaszámú kedvezményezett nevére kell megfizetni.

V. Fejezet

Az egyes ellátásokra vonatkozó különös szabályok

Étkeztetés

14. § Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 20. § (1) bekezdés alapján az alábbi étkeztetési formát biztosítja: szociális konyha.

15. § (1) Az önkormányzat szociális alapszolgáltatás keretében az étkeztetést a Szigetmonostori Nyitnikék Óvoda és Konyha nevű, 2015 Szigetmonostor, Szabadság tér 5. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést az (1) bekezdésben meghatározott intézményből történő jogosult által elvitellel biztosítja. A saját elvitel lehetőségén kívül a Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület és az ellátott között kötött megállapodás alapján házhoz szállítás is lehetséges.

(3) Az étkeztetés nyújtásának konkrét módját a vonatkozó megállapodásban kell meghatározni.

(4) Ha az ellátást betegség vagy bármilyen más ok miatt nem veszik igénybe, a távolmaradást haladéktalanul be kell jelenteni. A bejelentést a távolmaradást megelőző nap 12 óráig kell megtenni.

(5) A távolmaradás idejére jutó étkezési térítési díj fizetése alól a kötelezett csak akkor mentesül, ha a bejelentést a (4) bekezdésben rögzített határidőig megtette.

(6) A kötelezett bejelentését megteheti az élelmezésvezetőnek személyesen, telefonon, vagy e-mailben.

16. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy:

a) a kora miatt, ha betöltötte 65. életévét, vagy

b) az egészségi állapota miatt, korra tekintet nélkül, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

c) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

d) a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

e) a hajléktalansága miatt, ha a személy lakóhelye az önkormányzat illetékességi területén van, vagy igazoltan nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel, vagy

f) élethelyzete miatt, ha kérelmező munkanélküli, gyermekét egyedül neveli, vagy egyedülálló személy alacsony jövedelemmel (max 140.000.- Ft)

(3) A betegségre tekintettel igényelt szociális étkeztetés esetében a kérelem mellé kötelezően csatolandó a háziorvos által kitöltött egészségi állapotra vonatkozó igazolás. A fogyatékosságra tekintettel igényelt szociális étkeztetés esetében a kérelem mellé kötelezően csatolandó a fogyatékosság jellege szerinti szakorvosi lelet. A pszichiátriai betegségre tekintettel igényelt szociális étkeztetés esetében a kérelem mellé kötelezően csatolandó pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt. A szenvedélybetegségre tekintettel igényelt szociális étkeztetés esetében a kérelem mellé kötelezően csatolandó szakorvosának, kezelőorvosának szakvéleménye. Élethelyzetre tekintettel igényelt szociális étkeztetés esetében a kérelemhez csatolni kell az adott élethelyzetet bizonyító okiratot.

Házi segítségnyújtás

17. § (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtási alapszolgáltatást az Szt. 63. §-ában, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 25-27. §-a alapján biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtási szolgáltatást a Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület nevű és 2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos út 93 című szolgáltatóval kötött szerződés keretében biztosítja.

Családsegítés

18. § (1) Az önkormányzat az Szt. 86. § (1) bekezdés a) pontja alapján biztosítja a családsegítési ellátást.

(2) Az ellátást biztosító - a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatást is ellátó – szerv:

neve: Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény
címe: 2000 Szentendre, Szentlászlói út 89.
(3) Az (2) bekezdés szerinti szerv a családsegítés keretében ellátja az Szt. 64. § (4) bekezdés szerinti feladatokat.
VI. Fejezet

Egyéb rendelkezések

19. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

20. § Az önkormányzat az Szt. 5. § (2) bekezdés, valamint a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 2. §-a szerinti tájékoztatási kötelezettségének elsősorban önkormányzati honlapon történő közzététellel tesz eleget.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

21. § Hatályát veszti a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet

a) 22-26. §-ai, valamint a

22. § E rendelet 2021. év július hó 1. napján lép hatályba.

Szigetmonostor, 2021. június 10.
Molnár Zsolt dr. Vaczó – Tánczos Szilvia
polgármester jegyző
nevében és megbízásából
Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző
A rendelet kihirdetve 2021. június 10-én.
dr. Vaczó – Tánczos Szilvia
jegyző
nevében és megbízásából
Bottlik-Szilágyi Szabina aljegyző
1. számú melléklet a 4/2021 (VI.10.) számú rendelethez

Egy főre eső jövedelem

Fizetendő napi térítési díj

1.

0.- Ft – 28.999.- Ft

0.- Ft

2.

29.000.- Ft – 49.999.- Ft

115.- Ft

3.

50.000.- Ft – 74.999.- Ft

225.- Ft

4.

75.000.- Ft – 99.999.- Ft

340.- Ft

5.

100.000.- Ft – 118.000.- Ft

360.- Ft

6.

118.001.- Ft – 140.000.- Ft

455.- Ft

Intézményi térítési díj összege: 455.- Ft/nap