Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéséről, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 01. 14

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéséről, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2022.07.01.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő – testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában, a 19. § (2) bekezdésében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 154. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Szigetmonostor Község Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő természetes személyekre és ezen eljárásban közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali helyiség: Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal által biztosított a házasságkötés lebonyolítására alkalmas helyiség (2015 Szigetmonostor, Fő u. 26.)

b) hivatali helyiségen kívüli helyszín: az a) pontban meghatározott helyiségen kívül, Szigetmonostor község közigazgatási területén tartott házasságkötés helyszíne

c) hivatali munkaidő: a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában, a Hivatalra meghatározott hivatalos munkaidő

d) többletszolgáltatás: anyakönyvvezető biztosítása a hivatali helyiségen kívüli helyszínen, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítéséhez.

3. § (1) Házasságkötés létesítése – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül, hétfőtől csütörtökig 16.30 órától 19.00 óráig, pénteki napon 14.00 órától 19.00 óráig, szombati napon 11.00 órától 19.00 óráig tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés létesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszín alkalmasságáról.

(3) A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezéséről a jegyző dönt.

4. § (1) Házasságkötés létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2) Házasságkötés létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításáért a kérelmezők kötelesek a többletszolgáltatás ellentételezéseként 30.000 Ft, azaz harmincezer forint összeget megfizetni.

(3) Házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért a kérelmezők kötelesek a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50.000 Ft, azaz ötvenezer forint összeget megfizetni.

(4) A házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota fennállása esetén az eseménynek a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.

(5) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatás ellenértékének összegét kérelmezők banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással vagy a Hivatal házipénztárába való befizetéssel teljesíthetik. A befizetést igazoló iratot az anyakönyvvezetőnek a házasságkötés létesítését megelőző 5 napon belül be kell mutatni.

(6) A többletszolgáltatás ellenértéke megfizetésének hiányában a rendezvény nem tartható meg.

5. § (1) A szolgáltatás igénybe vevői a 4. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatás ellenértékének visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 10 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A szolgáltatás igénybe vevői a 4. § (2) és (3) bekezdésben megállapított többletszolgáltatás ellenértéke 50%-nak visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybe vevői a házasságkötési szándékra vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre nem kerül sor, a többletszolgáltatás ellenértékének visszatérítésére nem jogosultak.

6. § (1) A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül, illetve hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként nettó 8.000 Ft, azaz nyolcezer forint illeti meg.

(2) A díjazás kifizetés havonta utólag történik.

7. § Hatályát veszti a Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (VII.04.) számú rendelete a hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéséről, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 14/2017 (VII.4.) rendelet.

8. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.