Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 06. 30

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2023.06.30.

Szigetmonostor Község Önkormányzata – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy Szigetmonostor Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmény és telephely működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a község közösségi művelődését gazdagítja.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közművelődési tevékenységet folytató intézményekre,

b) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 79. §-a alapján közművelődési megállapodást kötő szervezetre,

c) az a) és b) pontban meghatározott szervezetek közművelődési szolgáltatásait igénybe vevők körére.

3. § Az Önkormányzat a művelődést értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja és támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok megvalósításában résztvevő intézményeket és szervezeteket.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

5. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése,

b) a településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele,

c) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási, közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása,

d) nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében költségvetési szervként működő közművelődési intézményt tart fent és működtet.

(2) Az Önkormányzat a 4. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását elsősorban az Önkormányzat által fenntartott Szigetmonostor Faluház útján biztosítja, amely a település könyvtári alapszolgáltatásait is ellátja. Az intézmény telephelyeként Ifjúsági házat üzemeltet. Az intézmény feladatainak ellátásához az önkormányzat az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Szigetmonostor Faluház 2015 Szigetmonostor, Árpád utca 15.

b) Ifjúsági Ház 2015 Szigetmonostor, Ady Endre utca 1/A.

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt, szabadtéri területet.

(3) Az Önkormányzat biztosítja a közművelődési intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(4) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába partnerként a 6. § (1) bekezdésben foglaltakon kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) a helyi és nem szigetmonostori székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket, nonprofit gazdasági társaságokat,

c) az egyéb kulturális célú szervezeteket,

d) nem közművelődési alapfeladatú intézményt,

e) egyéb kulturális, közművelődési célú szervezeteket.

(5) A közművelődési intézmény gazdasági feladatait a Szigetmonostori Polgármesteri Hivatal látja el külön megállapodás alapján.

(6) A közművelődési intézmény az alapító okiratában rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

(7) A közművelődési intézmény a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében kihasználja a pályázati lehetőségeket, mellyel a vállalt cél megvalósítása az alaptevékenységének ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.

(8) A közművelődési intézmény kulturális programja, munkaterve, továbbá az éves szakmai beszámolója és szolgáltatási terve az Önkormányzat jóváhagyásával válik érvényessé.

4. A közművelődési feladatellátás támogatása

7. § (1) A közművelődési feladatok magas színvonalú ellátása érdekében az Önkormányzat a 6. § (4) bekezdés a) – e) pontokban felsorolt szervezetekkel – a Kultv. 79. és 80. §-a szerinti tartalmú – közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő, közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) nevelési-oktatási intézményekkel,

d) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

e) környező települések kulturális intézményeivel.

5. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

8. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),

c) intézményi saját bevétel,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmény fenntartásához, illetve a 4. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatainak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

6. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

9. § (1) A Kultv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja. Szigetmonostor Község Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottságának véleményezési jogköre van.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

7. Záró rendelkezések

10. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetmonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 7/2001. (VI.20.) számú rendelete.

11. § Ez a rendelet 2023. június 30-án lép hatályba.