Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 27- 2023. 01. 27

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.29.) rendelet módosításáról

2023.01.27.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, szervezete és működése szabályainak megállapításával kapcsolatos feladatkörében eljárva Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.29.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat hivatalos megnevezése: Szigetmonostor Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat). Székhelye: 2015 Szigetmonostor, Fő u. 26. Az Önkormányzat hivatalos honlapja: www.szigetmonostor.hu

(2) Az Önkormányzat jogállására és képviseletére vonatkozóan a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. (a továbbiakban: Mötv.) 41. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.”

2. § A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A munkaterv összeállításához javaslatot tehet:)

„f) az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmény vezetője.”

3. § A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezheti)

„f) az Önkormányzat által fenntartott intézmény vezetője,”

4. § (1) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 38. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A minőségi jogalkotás követelményeinek megfelelően, a rendeleteket megalkotásuk előtt indokoltság, szükségesség és a várható hatások szempontjából meg kell vizsgálni.

(2) A vizsgálat eredményét a rendelet előterjesztésében az előterjesztő ismerteti.”

(2) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 38. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A normavilágosság elvének érvényesülése, valamint a jogrendszer túlszabályozottságának elkerülése érdekében a jegyző a rendeleteket folyamatosan felülvizsgálja.”

5. § (1) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 39. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendelet-tervezetet a polgármester vagy a jegyző terjeszti a képviselő-testület elé.

(2) A rendelet-tervezet általános vagy részletes indokolással terjeszthető elő. Az előterjesztő tájékoztatja a képviselő-testületet az előkészítés és a véleményeztetés során felvetett, de a tervezetben nem szereplő javaslatokról is, utalva a mellőzés indokaira.”

(2) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 39. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A jegyző a hatályos önkormányzati rendeletek jegyzékét, a Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati Rendeletek (a továbbiakban: NJT ÖR) felületen, naprakész állapotban vezeti.”

6. § (1) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület rendeleteit, határozatait a naptári év elejétől kezdődően folyamatosan kell számozni. A rendelet megjelölése tartalmazza a számát, valamint a kihirdetés dátumát. A határozat megjelölése tartalmazza annak számát és meghozatalának időpontját.”

(2) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 40. §-a a következő (1a)–(1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az önkormányzati rendelet alkotására az Alaptörvény, az Mötv., a jogalkotásról szóló törvény, valamint a jogszabályszerkesztésről szóló igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet rendelkezései az irányadók.

(1b) A rendelet hiteles szövegét a jegyző az Integrált Jogalkotási Rendszer LocLex alrendszerben szerkeszti.

(1c) A rendelet vonatkozásában a jegyző a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. §, 4/A. §, valamint 4/B. §-ban meghatározottak szerint jár el és gondoskodik annak, a Nemzeti Jogszabálytárban történő közzétételéről.”

(3) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 40. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A rendelet helyben szokásos módon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik.

(3) A jegyző gondoskodik arról, hogy a kihirdetett rendeletet a település honlapján az állampolgárok széles körben megismerhessék.”

(4) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 40. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A rendeletmódosítások kihirdetésére, közzétételére a rendelet kihirdetésére vonatkozó szabályok irányadók.”

7. § A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet III. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„III. Fejezet

A települési képviselő”

8. § A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 55. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A polgármester két képviselő-testületi ülés közötti időpontban felmerülő halaszthatatlan esetben, a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, az Mötv. 68. § (4) bekezdésében és az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározott keretek között dönthet:

a) az európai uniós támogatásból megvalósuló projektek esetében a már megkötött támogatási szerződések módosításairól,

b) az Önkormányzat költségvetési szervei szakmai pályázatainak benyújtásához szükséges előzetes jóváhagyásról.”

9. § (1) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 58. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyző gondoskodik az Önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról. Ennek keretében az Mötv. 81. §-ában felsoroltakon kívül:

a) gondoskodik a képviselők névjegyzékének nyilvántartásáról,

b) gondoskodik a Képviselő-testület törvény által előírt vagy megállapodással átvett feladat- és hatásköreit tartalmazó jegyzék nyilvántartásáról,

c) előkészíti a Képviselő-testület, valamint a bizottságok elé kerülő előterjesztéseket,

d) ellátja a Képviselő-testület, a bizottságok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat,

e) a Képviselő-testület és a bizottság ülésén az előterjesztés vitájában, a szavazás előtt bármely javaslatot érintően törvényességi észrevételt tehet és

f) köteles jelezni a Képviselő-testületnek, a bizottságoknak és a polgármesternek, ha döntésüknél, működésüknél jogszabálysértést észlel.”

(2) A Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 58. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyző:)

„c) ellátja az Önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szervek pénzügyi-gazdasági ellenőrzését.”

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.