Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 01. 27 10:25

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.01.27.

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében 143. § (4) bekezdés d) pontjában megjelölt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő

a) természetes személyekre,

b) jogi személyekre,

c) jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki azokra a tevékenységgel, mulasztással, vagy jogellenes állapot fenntartásával megvalósuló magatartásokra, melyekre más jogszabály közigazgatási bírság kiszabását írja elő vagy teszi lehetővé.

2. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a szándékos vagy gondatlan tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely társadalomra veszélyessége fokában nem minősül bűncselekménynek vagy szabálysértésnek, de a közösségi együttélés társadalmilag elfogadott szabályaival ellentétes, azokat sérti, vagy veszélyezteti.

2. Eljárási szabályok

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

3. Eljáró hatóság

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt a hatósági eljárás lefolytatására és az e rendelet szerinti szankciók alkalmazására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

4. Eljárási határidők és szankciók

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt közigazgatási hatósági eljárás

a) cselekményben megnyilvánuló, tevőleges magatartás esetén az elkövetéstől számított,

b) mulasztásban megnyilvánuló magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártát követő,

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás esetén a jogellenes állapot megszüntetésére nyitva álló határidő lejártát követő,

6 hónapon belül indítható meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott határidők jogvesztők.

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértőjével szemben a közterület-felügyelő 5 000 forinttól, 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás tanúsítójával szemben esetenként

a) természetes személy esetében 200 000 forintig,

b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 2 000 000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A közigazgatási bírság legkisebb összege esetenként 10 000 forint.

(3) A közigazgatási bírság mértékének, összegének megállapításánál figyelembe kell venni

a) az elkövető személyi, jövedelmi, vagyoni viszonyait, amennyiben erre az eljárás alá vont személy hivatkozik és azt az eljárás során igazolja,

b) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, veszélyességét, gyakoriságát, és a felróhatóság mértékét,

c) a közrend védelmének és a közterületek rendje biztosításának érdekét.

(4) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(5) A közigazgatási bírság kiszabása mellőzhető és figyelmeztetés alkalmazható, ha az elkövető személyére és az elkövetés körülményeire tekintettel, azokat mérlegelve a kívánt visszatartó hatás várhatóan figyelmeztetéssel is elérhető.

(6) 14 életévét betöltött, de a nagykorúságot el nem ért személlyel szemben közigazgatási bírságot kizárólag akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete, jövedelme, vagyona van.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

5. A Község jelképeinek használatával kapcsolatos magatartások

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki megszegi Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a község címeréről, zászlajáról és pecsétjéről szóló 3/1998. (II.04.) sz. rendelet előírásait, az önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérően vagy közösséget sértő módon használja fel.

6. Szeszesital közterületi fogyasztásának tilalmával kapcsolatos magatartások

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki megszegi Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének szeszesital közterületen való fogyasztásának tilalmáról szóló 18/2008. (X.17.) Kt. számú rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott előírásokat és az 1. § (2) bekezdésben foglalt kivételeken kívül egyéb közterülten és időben szeszesitalt fogyaszt.

7. A fák védelmével kapcsolatos magatartások

10. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a fák védelméről szóló 8/2009. (V.28.) számú rendeletébe foglalt szabályokat megsérti:

a) aki engedély nélkül 15 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fát kivág, megcsonkít,

b) aki a fa telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti,

c) aki az azonnali beavatkozást nem igénylő fakivágás esetén baleset, vagy kárelhárítás kapcsán a fakivágás előtti, vagy utólagos bejelentési kötelezettségét elmulasztja.

8. A környezet védelmével kapcsolatos magatartások

11. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetvédelemről szóló 9/2001. (VI.20.) számú rendeletébe foglalt szabályokat oly módon szegi meg, hogy:

a) természetes vízfolyásba, nyílt vízbe hulladékot juttat, vagy a szennyezett vizet vezet be,

b) a természetes vizek elfolyását a zárt csapadékvíz elvezető- és szennyvíz-csatornába, illetve nyílt árokban, vízfolyásokban megakadályozza,

c) az ingatlanok, intézmények, üzemek szennyvizét, illetve egyéb szennyezést vagy mérgező anyagot (szemetet, trágyalét, iszapot, vegyszermaradékot stb.) nyílt felszínű, illetve zárt csapadékvíz-elvezető csatornába, vízfolyásba, üzemelő vagy használaton kívüli kútba illetve bármilyen módon talajba juttat,

d) akinek tevékenysége eredményeként roncsolt földterület keletkezik és annak egyéb jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározott kötelezettségein túl, a roncsolt földterület rendezéséről nem gondoskodik,

e) a gépjármű és gyalogosforgalom által nem használt közterületeken a földfelszínt hozzájárulás nélkül vízzáró módon fedi le.

9. A közterület névtáblákkal és a házszámot jelölő táblákkal kapcsolatos szabályok

12. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a közterület elnevezését tartalmazó táblát megrongálja, beszennyezi, szövegét megváltoztatja vagy olvashatatlanná teszi, engedély nélküli eltávolítja;

b) a házszámtáblák elkészíttetéséről és kihelyezéséről, szükséges karbantartásáról, pótlásáról nem gondoskodik.

10. Köztisztasággal kapcsolatos magatartások

13. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki megszegi Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról valamint a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 1/2008. (I.21.) sz. rendelet (továbbiakban: Köztisztasági rendelet) előírásait:

a) aki elmulasztja

aa) az általa használt ingatlan megművelését, rendben tartását gyomtól, gaztól való megtisztítását,

ab) az általa közterületen okozott szennyeződés eltávolítását,

ac) a járda mellett növő gaz kiirtását, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesését.

b) aki megszegi a Köztisztasági rendelet hó eltakarításra vonatkozó 12. § (1)-(4) bekezdéseiben rögzített előírásokat, valamint a hó-eltakarítást, a síkosság megszüntetését, az ónos esőtől, jégtől síkossá vált járda szükséghez képest naponként történő, a helyi rendeletben előírt síkosság-mentesítő anyaggal felhintését nem végzi el.

c) aki a birtokában lévő ingatlan előtti szakaszra terjedően a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, járműbehajtók átereszeinek tisztántartását, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása érdekében elmulasztja.

d) aki a csapadékvíz-elvezető árokba

da) szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet,

db) eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot szór, beleönt, beleseper vagy bevezet.

e) aki építési, bontási munkálatok végzése során az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet nem úgy tárolja, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.

f) aki az építkezés, beruházás kivitelezője és az építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti közterületen) a tisztaságot nem biztosítja a munka során, de annak befejezését követő 48 órán belül az építési törmelék, illetve hulladék-anyag elszállításáról nem gondoskodik.

g) aki közterületen építési, bontási anyagot a polgármester engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon és/vagy időtartamban tárol.

h) aki közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállít, vagy ott elhelyez.

i) aki a szennyező anyagok közterületen történő szállítására vonatkozó szabályokat oly módon szegi meg, hogy

ia) a szállított anyagból kihull, por és/vagy csepegés keletkezik,

ib) a közterület szennyeződik,

ic) a szennyeződést a közterületről nem távolítja el, illetve a további szennyeződés megakadályozását elmulasztja.

j) aki lakóházhoz tartozó udvarban végzett munka során keletkezett szennyeződés közterületre kerülését nem akadályozza meg.

k) aki a gondozott zöldterületre járművel ráhajt, azon parkol, azt bármi módon károsítja.

l) aki nem az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének átmeneti szabályozásáról szóló helyi önkormányzati rendelet szerint jár el.

11. Közterület-használattal kapcsolatos magatartások

14. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki megszegi Szigetmonostor Község Önkormányzatának a közterületek használatáról, valamint a közterület-használati díj mértékéről és fizetési módjáról szóló 10/2006. (IX.07.) számú rendeletébe foglalt szabályokat oly módon, hogy a közterületet engedély nélkül, vagy a Polgármester engedélyétől eltérő módon használja és a jogellenes állapotot írásbeli felhívás ellenére az abban előírt határidőre nem szűnteti meg, különösen, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot kifejezett hatósági hozzájárulás nélkül másnak átengedi,

e) a közterület-használati díjat nem fizeti meg,

f) a közterület használatot meg kívánja szüntetni és az engedély visszavonását nem kezdeményezi az eljáró hatóságnál,

g) amennyiben a közterület-használatra vonatkozó engedély érvényét veszti és az engedélyes az eredeti állapotot nem állítja helyre, hatósági jelzéssel nem rendelkező, vagy forgalomból véglegesen vagy ideiglenesen kivont járművet 30 napon túl – közterület-használati engedély nélkül tárol.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2023. január 27-én lép hatályba.