Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 25/2017. (XII.18.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 10

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.10.
a településkép védelméről szóló 25/2017. (XII.18.) számú rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Előzmények:
Az önkormányzat a településképi követelmények megvalósulása és ennek részeként a helyi építészeti örökség megóvása érdekében önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert vezethet be és alkalmazhat, amelynek részletes tartalmát a településképi rendelet határozza meg. Mindezeken túl, a településkép védelme érdekében, az önkormányzat településképi kötelezést adhat ki és bírságot szabhat ki. Az önkormányzat településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények érvényesítése, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építés szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, ezzel egyidejűleg - ha a településképi rendelet lehetőséget biztosít településkép-védelmi bírság kiszabására - az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezheti. A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100 000 Ft.
Továbbá, a minőségi jogalkotás követelményeinek megfelelően a jogszabályokat, egyrészt megalkotásuk előtt indokoltság, szükségesség és a várható hatások szempontjából meg kell vizsgálni, mindemellett szükség van az egyes jogszabályok és a jogrendszer folyamatos, illetve időszakonkénti szisztematikus felülvizsgálatára.
A településkép védelméről szóló 25/2017. (XII.18.) számú rendelet évi rendes felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény önkormányzati településkép-érvényesítési eszközeire vonatkozóan, a hatályos rendeletben megfogalmazott településkép-védelmi bírsághoz képest, egy magasabb összegű bírság kiszabását teszi lehetővé. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11. § (2) bekezdése alapján ugyanis, a településkép-védelmi bírság legkisebb összege 100 000 Ft, a jelenleg hatályos rendeletben szereplő 10 000 Ft-tal szemben.
Továbbá Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének jelenleg hatályos, a településkép védelméről szóló 25/2017 (XII.18.) számú rendeletéhez képest az előterjesztés és a módosító rendelet-tervezet - a településkép-védelmi bírság vonatkozásában -, egy részletesebb szabályozást határoz meg az alábbiak szerint:
A településkép-védelmi bírság mértéke:
a) a településképi véleményezési vagy bejelentési kötelezettség elmulasztása legalább 100.000 forint,
b) a polgármester elutasító döntése ellenére végzett építési tevékenység esetén legalább 200.000 forint,
c) a véleményezési vagy bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén, az eltérés mértékétől függően legalább 200.000 forint, legfeljebb 500.000 forint,
d) a településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén alkalmanként legalább 100.000 forint, de legfeljebb 1.000.000 forint.
Demkó Katalin
aljegyző