Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 27

Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.27.
Szigetmonostor Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.29.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1.)
A minőségi jogalkotás követelményeinek megfelelően a jogszabályokat, egyrészt megalkotásuk előtt indokoltság, szükségesség és a várható hatások szempontjából meg kell vizsgálni, mindemellett a jogrendszer túlszabályozottságának elkerülése érdekében szükség van az egyes jogszabályok és a jogrendszer folyamatos, illetve időszakonkénti szisztematikus felülvizsgálatára. A jogrendszer túlszabályozottsága ugyanis a jog megismerhetőségének és alkalmazhatóságának korlátozását eredményezi, ezzel a jogbiztonság sérelmére vezet.
A jogszabályok folyamatos felülvizsgálata a hatékony jogi szabályozás egyik alapvető kritériuma. Rendeltetése, hogy mindenki számára egyszerűbbé tegye a jogszabályok közötti tájékozódást. Mindazonáltal, az elavult jogszabályok hatályon kívül helyezése, egyrészt, a jogbiztonság szempontjából, másrészt, a helyi joganyag túlszabályozottságának csökkentése, harmadrészt, a jogrendszer átláthatósága érdekében a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. tv. (a továbbiakban: Jat.), a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.), valamint a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KR.) alapján kötelezettségként is keletkezik.
2.)
2021. IV. 1-től a jegyző - a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján - az alábbiak szerint köteles eljárni.
4. §
(1) A Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni valamennyi - 2013. június 30. után kihirdetett - még hatályba nem lépett önkormányzati rendelet kihirdetett szövegét.
(2) A Nemzeti Jogszabálytárban - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – egységes szerkezetű szöveggel közzé kell tenni valamennyi, 2013. június 30. után kihirdetett és a lekérdezés napján hatályos, önkormányzati rendeletnek - ideértve a 2013. június 30. után kihirdetett önkormányzati rendelettel megváltoztatott önkormányzati rendeletet is -
a) a lekérdezés napján hatályos szövegét, és
b) a lekérdezés napját megelőző, illetve követő egy-egy időállapotát.
(3) A 2013. július 1. napját megelőzően hatályba lépett, 2013. június 30. napját követően megváltoztatott és a lekérdezés napján hatályos önkormányzati rendelet esetében a Nemzeti Jogszabálytárban a rendelet lekérdezés napján hatályos egységes szerkezetű szövegét, és a lekérdezés napját követő egy időállapotát kell közzétenni.
4/A. §
A jegyző a Nemzeti Jogszabálytár szolgáltatója által működtetett Integrált Jogalkotási Rendszer igénybevételével gondoskodik
a) az önkormányzati rendelet kihirdetését követő öt munkanapon belül az önkormányzati rendelet és valamennyi időállapot szerinti egységes szerkezetű szöveg,
b) az önkormányzati rendelet helyesbítése esetén legkésőbb a helyesbítés közzétételét követő munkanapon az önkormányzati rendelet helyesbített változatának, valamint a helyesbítésnek megfelelő egységes szerkezetű szöveg Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételéről.
4/B. §
Ha az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolás Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételére - jogszabályban meghatározottak szerint – sor kerül, a közzétételre a 4/A. § szerinti eljárási szabályokat megfelelően alkalmazni kell.
3.)
2021. április 1-jétől a jegyző, a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára által 2021. február 09. napján megküldött, TKF-1/370/3/2021. iktatószámú, az Integrált Jogalkotási Rendszer LocLex alrendszerének bevezetésével kapcsolatos tájékoztatás tárgyú levelében foglaltak szerint köteles eljárni.