Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2020. (X. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 13- 2020. 10. 12

Göd Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja illetőleg (2) bekezdésében foglalt, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv.) 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ban, valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat az alábbi rendeletet alkotja:

1. §


Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII.13.) sz. önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdése az alábbi f) ponttal egészül ki:

„f) krízisalap terhére megítélhető támogatás”

2. §


Az R. az alábbi 16/A. §-al egészül ki:


„Krízisalap terhére megítélhető támogatás


16/A. § (1) Krízisalap terhére történő támogatás állapítható meg azon kérelmezőnek, akit a krízisalap létrehozásáról szóló helyi rendeletben meghatározott rendkívüli körülményekből fakadó olyan kár ért, amely másra nem hárítható és amelynek viselésére ezen ok miatt a tulajdonos köteles. A kérelmet a kár bekövetkeztétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül kell benyújtani.

(2) A kérelmet a Bizottság a kérelmező által büntetőjogi felelőssége teljes tudatában tett nyilatkozatában foglaltak szerinti élethelyzet súlyossága alapján egyedi mérlegeléssel vizsgálja és határoz benne.

(3) Nem jogosult e támogatásra azon kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hatszorosát, egyedül élők, illetve egyedül állók esetében nyolcszorosát.

(4) A támogatás megítélhető összege legfeljebb 500.000 Ft

(5) Ezen támogatás egy kérelmező részére egy évben legfeljebb egy alkalommal adható.

(6) Kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell a kár bekövetkezését, valamint azt a tényt, hogy a kár másra nem hárítható. A kérelmezőnek büntetőjogi felelőssége teljes tudatában nyilatkoznia kell arról, hogy nem rendelkezik a kárra vonatkozó biztosítással, vagy ha rendelkezik akkor kárigényét a biztosító elutasította, vagy annak csak egy részét térítette meg, továbbá arról, hogy nincsen folyamatban és nem is kezdeményez olyan eljárást, amely a kárigény érvényesítésére irányul, kárigénye máshonnan nem térült meg és megtérülése nem is várható. A bekövetkezett kár összegét a javítási tevékenység végzésére jogosulttól származó árajánlattal kell alátámasztania.”

3. §


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


                         Balogh Csaba                                        dr. Szinay József

                          polgármester                                         címzetes főjegyző

Kihirdetési záradék:


A rendelet a Gödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020. év október hó 12. napján kihirdetésre került. A kifüggesztés időtartama 30 nap.


                                                                                       dr. Szinay József

                                                                         címzetes főjegyző