Göd Város Önkormányzata Polgármesterének 10/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a SARS-CoV-2 világjárvány elleni védekezés keretében a közterületen történő maszkviselés szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 02- 2021. 03. 06

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-val 2020. november 4. nap 00:00 órai hatállyal kihirdetett és a 2020. évi CIX. törvény 2. § (1) és (3) bekezdésével hatályában meghosszabbított és megerősített, továbbá a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. § és 5. §-aival 2021. február 8. napjától ismételten kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdése alapján a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 27. §-ban kapott felhatalmazással élve Göd Város Önkormányzatának polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében az Önkormányzatnak adott jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) Göd város közigazgatási területének belterületén található közterületeken és nyilvános helyeken a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles működő, nyitva tartó
a) iskolák, óvodák, bölcsődék,
b) élelmiszert forgalmazó üzletek, piac,
c) dohányboltok,
d) gyógyszertárak, orvosi rendelők, egészségügyi szolgáltatók,
e) posták, pénzintézetek, bankautomaták,
f) üzemanyag-töltőállomások
minden bejáratától mért 10 méter távolságon belül, vagy ha a bejárat előtt sorban állás keletkezik, akkor a teljes sorban mindenki orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot oly módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. 
(2) Vasútállomások, vasúti megállók vonatkozásában az (1) bekezdés szerinti maszkviselési előírás a peronok teljes területére terjed ki. Buszmegállók esetében a buszmegálló-táblától számítva menetirányban és oldalirányban 10 méter, menetiránnyal ellentétes irányban 22 méter kiterjedésű területre vonatkozik ugyanezen előírás.
(3) A piac területén a nyitás előtti előkészületek, a nyitvatartás és a zárás utáni utómunkálatok egész ideje alatt az (1) bekezdésben meghatározott módon maszkot kell viselni.
(4) Játszótereken nem közeli hozzátartozó jelenlétében az (1) bekezdésben meghatározott módon maszkot kell viselni.
2. §

A kutyafuttatásra használt területek látogatása nem korlátozott.
3. §

(1) E rendelet 2021. március 2. napján lép hatályba.
(2) E rendelet 2021. március 17. napján hatályát veszti.


      Balogh Csaba                                            dr. Nagy Atilla

                        polgármester                               jegyzői hatáskört gyakorló aljegyző

Kihirdetési záradék:


A rendelet a Gödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2021. év március hó 1. napján kihirdetésre került. A kifüggesztés időtartama 30 nap.


                                                                            dr. Nagy Atilla

                                               jegyzői hatáskört gyakorló aljegyző