Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Göd Város Polgármestere mérlegelési jogkörben hozott döntés alapján rendkívüli élethelyzet esetén, krízistámogatást nyújthat legfeljebb a szociális vetítési alap összege harmincszorosának értékében az arra rászoruló kérelmező részére.”

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem jogosult gyógyszertámogatásra azon kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének négyszeresét, egyedül élő esetében négy és félszeresét.”

3. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem jogosult fűtési támogatásra azon kérelmező, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének háromszorosát, egyedül élő esetében négyszeresét.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Fűtési támogatásként nyújtható összeg)

„a) 30.000 Ft, amennyiben kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét,
b) 25.000 Ft, amennyiben kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegét, de nem haladja meg annak kétszeresét,
c) 20.000 Ft, amennyiben kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének kétszeresét, de nem haladja meg annak két és félszeresét,
d) 10.000 Ft, amennyiben kérelmező háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát.”

(3) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Egyedül élők esetében - a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - a fűtési támogatásként nyújtható összeg]

„a) 40.000 Ft, amennyiben kérelmező nettó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét,
b) 35.000 Ft, amennyiben kérelmező nettó havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének kétszeresét, de nem haladja meg annak két és félszeresét,
c) 30.000 Ft, amennyiben kérelmező nettó havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát,
d) 20.000 Ft, amennyiben kérelmező nettó havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének háromszorosát, de nem haladja meg annak négyszeresét.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetési támogatás állapítható meg annak az eltemettetőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát, egyedül élők esetében négyszeresét.”

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem jogosult rendkívüli támogatásra azon kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének négyszeresét, egyedül élők, illetve egyedül állók esetében ötszörösét.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 16/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem jogosult e támogatásra azon kérelmező, akinek háztartásában az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének hatszorosát, egyedül élők, illetve egyedül állók esetében nyolcszorosát.”

7. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A köztemetés költségei alóli teljes mértékű mentesítés létfenntartást veszélyeztető körülménye különösen, ha)

„a) a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és vagyona nincs,
b) a temetésre kötelezett személy egyedül élő, jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét és vagyona nincs,”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200%-át, egyedül élő személy esetén 250%-át nem haladja meg és vagyona nincs. A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés mértéke a köztemetés költségének 50%-a.”

8. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés alapján nem jogosult térítési díjkedvezményre azon ellátott, akinek havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének ötszörösét.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Térítési díjkedvezményre a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt felülvizsgálat esetében sem jogosult, amennyiben havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének hatszorosát.”

9. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

10. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 32/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2019. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.2. Az Alapszolgáltatási Központban fizetendő személyi térítési díjak kiszámítása:

A díjfizetésre kötelezett személyi térítési díját a havi jövedelmének a szociális vetítési alap összegéhez viszonyított aránya szerint az 1.1. táblázatban foglalt intézményi térítési díj hozzárendelt hányada alapján az alábbiak szerint kell megállapítani:

Amennyiben a díjfizetésre kötelezett havi jövedelmének összege

a) nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének másfélszeresét - a személyi térítési díjának összege 0 Ft,

b) meghaladja a szociális vetítési alap összegének másfélszeresét, de nem haladja meg annak kétszeresét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 30%-a,

c) meghaladja a szociális vetítési alap összegének kétszeresét, de nem haladja meg annak két és félszeresét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 40%-a,

d) meghaladja a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 50%-a,

e) meghaladja a szociális vetítési alap összegének háromszorosát, de nem haladja meg annak három és félszeresét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 60%-a,

f) meghaladja a szociális vetítési alap összegének három és félszeresét, de nem haladja meg annak négyszeresét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 70%-a,

g) meghaladja a szociális vetítési alap összegének négyszeresét, de nem haladja meg annak négy és félszeresét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 80%-a,

h) meghaladja a szociális vetítési alap összegének négy és félszeresét, de nem haladja meg annak ötszörösét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 90%-a,

i) meghaladja a szociális vetítési alap összegének ötszörösét - a személyi térítési díjának összege az intézményi térítési díj 100%-a,”