Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05- 2024. 03. 06

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.05.

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) és i) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A jelképek használatára kizárólagosan jogosultak:

a) Göd Város Önkormányzata és az általa alapított vagy fenntartott intézmények, költségvetési szervek, valamint gazdasági társaságok alanyi jogon,

b) Göd Város Önkormányzata által támogatott rendezvények esetében a szervezők az önkormányzati támogatás különösen plakáton, molinón, szórólapon történő megjelenítése céljából,

c) az erre vonatkozó engedéllyel rendelkezők. ”

2. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet eltérő rendelkezésének hiányában a Képviselő-testület alapítói és fenntartói jogkörében

a) jóváhagyja költségvetési szervei éves terveit és azok módosításait,

b) az a) pontban leírtak figyelembevételével évente beszámoltatja az intézményei vezetőit az elvégzett feladatokról.

(3) A Képviselő-testület önkormányzati alapítói jogkörében a tagságával működő gazdasági társaságok

a) vezető tisztségviselőit kinevezi,

b) felügyelőbizottságának tagjait megválasztja, valamint

c) üzleti tervét jóváhagyja és a társaságokat beszámoltatja.”

3. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A Képviselő-testület szerveinek felsorolására az Mötv. 41. § (2) bekezdése az irányadó. A Képviselő-testület szerveinek felsorolását, valamint feladat- és hatáskörét e rendelet 2–4. mellékletei tartalmazzák.”

4. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat működése, a Képviselő-testület és szerveinek döntései az Mötv. 132-141. §-ai alapján törvényességi felügyelet alatt állnak.”

5. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A frakció megalakulására vonatkozó bejelentésnek tartalmaznia kell:)

„c) a megválasztott vezető, esetleges vezetőhelyettes nevét.”

6. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő közérdekű ügyben intézkedést kezdeményezhet. A jegyző gondoskodik arról, hogy a képviselő a szükséges információt, vagy intézkedésről szóló tájékoztatást a kezdeményezéstől számított legkésőbb 30 napon belül megkapja. Amennyiben a képviselő írásbeli tájékoztatást igényel, akkor a kérdését írásban kell benyújtania.”

7. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő főbb kötelezettségeire és azok megszegésének jogkövetkezményeire az Mötv. előírásai az irányadók.”

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Amennyiben a képviselő egy naptári éven belül a Képviselő-testület ülésén)

„a) 5 alkalommal nem vesz részt, úgy egy havi tiszteletdíja,
b) az a) pontban leírtakon túl a képviselő minden további 2 alkalommal történő távolmaradása után ismételten egy havi tiszteletdíja ”

(megvonásra kerül.)

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Amennyiben a képviselő-testületi ülés a képviselői távolmaradások következtében előálló határozatképtelenség miatt nem kerül megtartásra, úgy a távolmaradás ebben az esetben is hiányzásnak minősül.”

(4) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdés 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E § alkalmazásában:)

„1. tiszteletdíj alatt a képviselőként kapott tiszteletdíj összegét kell érteni,”

(5) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdés 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E § alkalmazásában:)

„3. munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről való igazolatlan hiányzásnak minősül, amennyiben a képviselő a munkaterv szerinti ülésről való távolmaradását az ülést megelőzően önhibájából nem jelzi a 9. § (2) bekezdés a) pontja szerint.”

8. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az előterjesztések írásban, a MikroDat döntéselőkészítő és döntéstámogató rendszerben (a továbbiakban: MikroDat) terjeszthetők elő. A képviselő-testületi ülésre előterjesztést tehet:

a) a polgármester, az alpolgármester(ek),

b) a Képviselő-testület bizottsága(i),

c) bármely képviselő,

d) a jegyző, az aljegyző,

e) az osztályvezetők,

f) a főépítész, a főkertész és a belső ellenőr, valamint

e) akit a Képviselő-testület előterjesztés készítésére felkér.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerinti jogosultak módosító indítványt is tehetnek. ”

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A döntés tervezetében módosítani kívánt részt pontosan, szövegszerűen, rendelettervezet esetében mindezeken felül írásban szükséges megfogalmazni. Névcsere, hibás gépelés, szám- vagy számítási hiba, illetve más hasonló elírás esetében az (1) bekezdésben foglaltak szerinti jogosultak a hibát a döntés meghozataláig kijavíthatják (helyesbítés). A helyesbítés nem minősül módosításnak.

(2b) Az ülést megelőző munkanap 12 óráig írásban benyújtott módosító indítványt a jegyző haladéktalanul, a MikroDat-rendszeren keresztül juttatja el a képviselők részére. ”

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az előterjesztéseket, valamint a mellékleteit az előterjesztőnek legkésőbb a munkaterv szerinti képviselő-testületi, illetve bizottsági ülés hónapjának 12. napját követő első munkanapon 15 óráig - kivéve, amennyiben a Képviselő-testület éves munkaterve ettől eltérően rendelkezik - a MikroDat-rendszerben rögzítenie kell. Az anyagleadási határidőt követően a jegyző megküldi az ülés összehívásáról szóló meghívót és a beérkezett előterjesztéseket a Képviselő-testület, illetve a bizottság tagjainak.”

(4) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (4) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az előterjesztésben meg kell határozni:)

„g) a végrehajtási határidő dátum szerinti megjelölését,”

9. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 5. alcíme a következő 13/A. §-sal egészül ki:

„13/A. § A polgármester által átruházott hatáskörben hozott – hatósági döntésnek nem minősülő – döntésének előterjesztésére, és a hozott határozatok végrehajtására a képviselő-testületi előterjesztésekre, valamint a határozatok végrehajtására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. ”

10. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselők a munkaterv szerinti ülés előtt - legkésőbb az ülést megelőző 5. napon 20:00 óráig - elektronikus úton, a MikroDat-rendszeren keresztül kapják meg a meghívót és az előterjesztés(eke)t. A MikroDat-rendszer esetleges műszaki hibája esetén a meghívó és az előterjesztés(ek) kiküldésére elektronikus levélben kerül sor. ”

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az Mötv. 46. § (2) bekezdés b) pontja szerinti előterjesztés tárgyalása esetén az érintett zárt ülés elrendelésével kapcsolatos nyilatkozatát - legkésőbb az ülést megelőző 48 órával - be kell szerezni. Amennyiben az érintett a megjelölt határidőn belül zárt ülés tartását nem kéri, úgy az Mötv. 46. § (1) bekezdése alapján nyílt ülésen kell tárgyalni az adott napirendi pontot. ”

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (9) és (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség(ek) egyidejű betöltetlensége esetén, valamint a polgármester és az alpolgármester(ek) akadályoztatása, távolléte esetén a Képviselő-testület ülését a Pénzügyi és Jogi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti.

(10) Rendkívüli ülést a polgármester hívja össze, a meghívó és a napirend egyidejű megküldésével. Rendkívüli ülés összehívására a (9) bekezdés rendelkezéseit megfelelően kell alkalmazni.”

11. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A napirendi pontok módosítására bármely képviselő vagy a jegyző javaslatot tehet. A napirendi pontok elfogadásáról, valamint azok módosításáról a Képviselő-testület egyszerű többséggel, határozathozatal nélkül dönt. Az ülés vezetője az elfogadott napirendnek megfelelő sorrendben vitára bocsátja a napirendi pontokat.”

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (8) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az előterjesztések tárgyalásának rendje: )

„b) Az előterjesztés esetleges szóbeli kiegészítését követően a tárgykörben érintett tanácsnok(ok) és bizottsági elnök(ök) ismerteti(k) a napirendi ponttal kapcsolatos álláspontokat legfeljebb 3 percben. ”

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (11)–(13) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(11) Az előterjesztés napirendről történő levételének lehetőségeire vonatkozó rendelkezések:

a) Az előterjesztő az előterjesztést a szavazás megkezdéséig indokolás nélkül visszavonhatja. A visszavonás bejelentését követően a napirendi pont tárgyalását azonnal be kell fejezni, amennyiben a visszavonást követően az előterjesztő az előterjesztést ismételten a testület elé kívánja vinni, akkor erre csak egészében megismételt eljárás után kerülhet sor.

b) A Képviselő-testület a szavazás megkezdéséig - egyszerű többséggel - dönthet az előterjesztés napirendről történő levételéről, és az újbóli előkészítés szempontjait is meghatározhatja.

(12) A vita lezárásáról a hozzászólási lehetőségeket követően az ülés vezetője dönt, miután röviden összefoglalja a vita során elhangzottakat. A szavazás előtt a jegyzőnek, kérésére szót kell adni, amennyiben bármely javaslat törvényességét illetően észrevételt kíván tenni.

(13) A módosító indítványra vonatkozó rendelkezések:

a) Az előterjesztő által befogadott módosító indítvány az előterjesztés részévé válik.

b) A Képviselő-testület először a vitában elhangzott, az előterjesztő által be nem fogadott módosító indítványokról, azok elhangzásának sorrendjében szavaz, majd egységes szerkezetben szavaz az előterjesztésről.

c) A szavazás megkezdése előtt bármely jelenlevő képviselő javaslatára - vita nélkül, egyszerű szótöbbséggel - a Képviselő-testület úgy határozhat, hogy több javaslat esetén a legtöbb szavazatot kapott javaslatot kell elfogadottnak tekinteni, feltéve, hogy megkapta a jogszabályban megkövetelt arányú támogatást.”

(4) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 15. §-a a következő (13a) bekezdéssel egészül ki:

„(13a) Az ülés vezetője a napirendi pont tárgyalásának végén az előterjesztésben szereplő rendeletalkotási, illetve határozati javaslatokat szavazásra bocsájtja. ”

12. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 17. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület ülésének vezetése során ellátandó feladatok:)

„e) napirendenként a vita levezetése, ezen belül hozzászólásokra, kérdésekre, kiegészítésekre a szó megadása, a vita összefoglalása, az indítványok szavazásra való feltevése, a rendeletalkotási, illetve határozati javaslatok szavaztatása, a szavazás eredményének pontos és számszerű megállapítása,”

13. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyzőkönyv elkészítésére az Mötv. 52. § (1) bekezdése az irányadó azzal, hogy az ülésről hangfelvétel készül és a jegyzőkönyv az ülésen elhangzottak tartalmi lényegét rögzíti.”

14. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 22. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A jegyzőkönyvi kivonatba foglalt határozatokat az ülést követő 5 munkanapon belül fel kell tölteni a MikroDat-rendszerbe és ezt követően meg kell kezdeni a döntés felelős általi végrehajtását.

(5) A határozatok végrehajtásának határidejét naptári dátummal kell megjelölni.”

15. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közmeghallgatás megtartásának formáját a polgármester határozza meg.”

16. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 27. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bizottsági elnök, alelnök és tag bizottsági üléseken történő részvételével, onnan való távolmaradásával, igazolatlan hiányzásával, valamint a személyes érintettség bejelentésének elmulasztásával kapcsolatos szankciók tekintetében a 9. § (3), (4), (4a) bekezdései és (6) bekezdés 2–3. pontjaiban, valamint 18. § (4) bekezdésében foglaltak az irányadók, azokat kell megfelelően alkalmazni.”

17. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bizottság működésére az Mötv. 60. §-ában foglaltakat, valamint ezen rendelet Képviselő-testületre vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni.”

18. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tanácsnokok minden év április 30. napjáig írásban beszámolnak a Képviselő-testületnek az előző évi munkatervben meghatározott célok és irányelvek betartásáról és megvalósításáról. A beszámoló javaslattételi, döntés-előkészítési célt szolgáló dokumentum.”

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 30. § (14) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

( A tanácsnoki tanácsadó testületek tagjának megbízatása megszűnik:)

„d) azon tanácsnoki tisztség megszűntetésével, amely munkájának segítésére a tanácsadó testület tagját megbízták, ”

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 30. § (14) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

( A tanácsnoki tanácsadó testületek tagjának megbízatása megszűnik:)

„e) a segített tanácsnoki tisztség betöltetlenné válásával.”

19. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel és annak elmulasztásával kapcsolatos szabályokra az Mötv. 39. § (1)-(3) bekezdései az irányadók. ”

20. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 36–39. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„36. § (1) A polgármester:

a) ellátja az Mötv. 67. § (1) bekezdése szerinti feladatokat,

b) gyakorolja az Mötv. 68. § (1) bekezdése szerinti jogosítványát,

c) segíti a Képviselő-testület tagjainak testületi, illetve bizottsági munkáját,

d) gyakorolja az Mötv. 65. §-a szerinti képviseleti jogosultságát,

e) kapcsolatot tart a választópolgárokkal, valamint a helyi társadalmi és egyéb szervezetekkel;

f) fogadóórát tart;

g) nyilatkozik a sajtónak;

h) az Mötv. 81. § (4) bekezdése alapján utasításban határozza meg azon polgármesteri hivatali köztisztviselői, alkalmazotti kört, akik kinevezéséhez, bérezéséhez, vezetői kinevezéséhez, felmentéséhez és jutalmazásához egyetértése szükséges.

(2) A polgármester javaslatot tesz:

a) a Képviselő-testületnek a helyi építési szabályzatok, településszerkezeti tervek elfogadására és annak érvényesülését figyelemmel kíséri,

b) köztemető létesítésére, bővítésére, fenntartására, lezárására, megszüntetésére, kiürítésére, valamint újra használatba vételére,

c) a Képviselő-testületnek az építési korlátozási, kártalanítási ügyekben,

d) illetve véleményt ad a közbiztonsági szervek munkájának segítésével kapcsolatos ügyekben,

e) a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó és nem az egyéb munkáltatói jogkörbe eső személyi határozatokra,

f) az óvodák működési körzetére.

(3) A polgármester:

a) előkészíti és végrehajtja a fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatokat, terveket,

b) gondoskodik a helyi jelentőségű épített környezet és természeti értékek megőrzéséről, erre javaslatot tesz a Képviselő-testületnek,

c) előterjeszti a kitüntetési javaslatokat a bizottság, illetve és tanácsnokok javaslata alapján,

d) értékeli az egészségügyi és szociális intézményvezetők, valamint intézményegység-vezetők éves munkáját a bizottság véleménye alapján, erről tájékoztatja a Képviselő-testületet, valamint javaslatot tesz a szükséges intézkedések megtételére,

e) gazdasági társaságokban, vállalatokban az Önkormányzat tulajdonosi jogainak gyakorlásához szükséges Képviselő-testületi előterjesztéseihez előzetes állásfoglalást ad,

f) valamennyi ügyben döntést hozhat az Mötv. 68. § (2) és (3) bekezdései szerinti esetekben.

(4) A polgármesteri feladat- és hatásköröket e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

37. § (1) Az alpolgármester(ek) a Képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester(ek). A Képviselő-testület tagjai közül 1 fő - társadalmi megbízatású - általános alpolgármestert választ. Kinevezésére az Mötv. 74-75. §-ának, megbízatása megszűnésére az Mötv. 76. §-ának, illetményére az Mötv. 80. §-ának szabályai az irányadók.

(2) Az alpolgármester feladatainak ellátására az Mötv. 74. § (2) bekezdése az irányadó.

(3) Az alpolgármester a polgármester általános helyettese. A feladatmegosztás – az általános helyettesítést kivéve – önálló hatáskört nem keletkeztet, egyedi hatósági ügyekben az alpolgármester utasítást nem adhat.

(4) Az alpolgármesterre is a polgármesterre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak.

38. § (1) A jegyző és az aljegyző feladatkörére, valamint kinevezésére az Mötv. 81-82. §-ai az irányadók.

39. § (1) A Polgármesteri Hivatal működésére az Mötv. 84. §-a, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, valamint a szakágazati jogszabályok az irányadók.”

21. § A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„16. Átmeneti rendelkezések

48. § (1) E rendelet 9. § (3)-(4) bekezdésének alkalmazása során a távolmaradások számát a 2024. január 1. napjától kezdődően kell vizsgálni.

(2) E rendelet 1. § (4) bekezdés c) pontjában szereplő engedélyek alatt az e rendelkezés hatályba lépése előtt kiadott engedélyeket kell érteni. ”

22. § (1) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(2) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 3. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

(3) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(4) A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

23. § Hatályát veszti a Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kammerer Zoltán
polgármester

Dombováriné dr. Kozák Nikolett
jegyző

1. melléklet a 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 1.19. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.19. gondoskodik a környezetvédelmi monitoringrendszer kiépítéséről és folyamatos üzemeltetéséről. A monitoringrendszer által szolgáltatott adatokról a város lakosságát folyamatosan tájékoztatja.”

2. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 3.9. pontja helyébe a következő pont lép:

„3.9. az Önkormányzatot megillető követelés egészben vagy részben történő lemondásáról 5.000.000 forint értékhatárig azokban az esetekben, amikor az adós igazolja, hogy a tartozás megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel családja vagy saját megélhetését veszélyezteti, továbbá ha a követelés a nyilvántartásban hibás számítás, tévedés következtében szerepel, valamint, ha a követelés az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott behajthatatlan követelésnek minősül.”

3. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 4. pontja a következő 4.6. ponttal egészül ki:

„4.6. az általa nyújtott államháztartáson kívüli forrásátadások szerződés szerinti felhasználásának ellenőrzéséről, valamint a felhasználásról szóló beszámolók, elszámolások elfogadásáról. ”

4. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 8.1. pontja helyébe a következő pont lép:

„8.1. dönt az Önkormányzat, valamint az Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság szabályzatainak elfogadásáról, azok módosításáról.”

5. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 8.10. pontja helyébe a következő pont lép:

„8.10. a témafelelős tanácsnok javaslata alapján dönt az önkormányzati költségvetési szervek szakmai dokumentumainak, szabályzatainak - különös tekintettel a szervezeti és működési szabályzat, házirend, szakmai program, munkaterv, éves beszámoló - jóváhagyásáról.”

2. melléklet a 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 5. melléklete a következő 18. ponttal egészül ki:

„18. Átruházott hatáskörben dönt az illetékességi területen található ingatlanok házszámának megállapítására (megváltoztatására), valamint a házszámtáblakihelyezési kötelezettség teljesítésére irányuló ügyekben.”

3. melléklet a 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 15.10. pontja helyébe a következő pont lép:

„15.10. valamennyi munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésre készült előterjesztést – kivéve a szóbelinek minősülő, valamint a munkaterv szerinti bizottsági ülés időpontját követően készült előterjesztéseket – a Pénzügyi és Jogi Bizottságnak is meg kell tárgyalnia. A bizottság az előterjesztésről egyszerű többséggel dönt. A rendkívüli képviselő-testületi ülésre készült előterjesztések rendkívüli bizottsági ülésen történő megtárgyalásáról a bizottság elnöke dönt. Amennyiben a Pénzügyi és Jogi Bizottság előzetesen nem tárgyalja meg az adott, képviselő-testületi döntést igénylő előterjesztést, úgy törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában a Képviselő-testület külön szavazással dönt az előterjesztés megelőző bizottsági döntéshozatal nélküli napirendre vételéről.”

2. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 15. pontja a következő 15.13. ponttal egészül ki:

„15.13. előzetesen az e rendelet szerinti azon képviselő-testületi vagy polgármesteri döntéseket, melyek meghozatala előtt véleményezési kötelezettsége került előírásra.”

4. melléklet a 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 8.3. pontja helyébe a következő pont lép:

„8.3. Véleményezi a településszerkezeti koncepciót, a településszerkezeti tervet, a városi építési szabályzatot és a szabályozási tervet, a részszabályozási terveket és az építési szabályzatokat.”