Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05- 2024. 03. 05

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.05.

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 11. mellékletében biztosított véleményezésre jogosult szervek, valamint a partnerek véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő q)–u) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„q) Csurgótávolság: oldalhatáros beépítés esetében az épület és a telek oldalhatára közötti, oldalkertnek nem számító távolság.
r) Lejtős telek: az a telek, amelynek lejtése az előkert, vagy az építési hely területén a 15%-ot meghaladja.
s) Meglévő épület: ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett épület.
t) Telekmélység: a közterületi- és a hátsó telekhatár közötti legkisebb távolság.
u) Telekszélesség: előkerti építési határvonalon mért telekszélesség.”

2. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezetekben kialakítható új telkek legkisebb telekméretét az övezeti előírások tartalmazzák, ennek hiányában - a telekösszevonás, közterület, magánút alakítása, közmű műtárgy elhelyezésére szolgáló és a sorházak céljára szolgáló területek kivételével – a kialakítható telek mérete minimum 720 m2, szélessége minimum 16 m, mélysége minimum 25 m.”

3. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 38. §-a a következő (3)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Új épület létesítése esetén az OTÉK által előírt személygépjármű férőhelyeket az építéssel egy időben telken belül kell kialakítani.

(4) Amennyiben a szükséges számú parkolóhely az érintett telken belül nem biztosítható, akkor közterületen közforgalom számára megnyitott parkoló is kialakítható,

(5) A (4) bekezdés lakó rendeltetés esetén nem alkalmazható.

(6) Új épület létesítése vagy új rendeltetési egység kialakítása esetén minden üdülő- és lakó rendeltetési egység után legalább egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani.

(7) Melléképület kizárólag fő rendeltetésű épület megléte esetén vagy azzal egyidejűleg építhető.”

4. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítési százalék, szintterületi mutató, rendeltetési egységek száma:)

„a) lakó- és vegyes rendeltetésű épület építése és bővítése esetén a telek megengedett beépítési százaléka szerint kiszámított beépíthető területe az alábbiak szerint csökkentendő:
aa) legfeljebb 2 lakás esetén: amennyiben a lakásonkénti 1 db garázs vagy fedett gépkocsibeálló nem biztosított, úgy hiányzó garázsonként 20 m2-rel csökken,
ab) 3-6 lakás esetén: amennyiben a lakások 50%-ának a gépkocsi elhelyezése épületen belül nem megoldott, úgy hiányzó garázsonként 15 m2-rel csökken.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítési százalék, szintterületi mutató, rendeltetési egységek száma:)

„d) ha a meglévő telek (nyeles telek esetén nyél nélkül) 550 m2-nél nagyobb, de legfeljebb 720 m2-es, legfeljebb két rendeltetési egységből álló épület helyezhető el rajta, amennyiben az övezeti előírás másképp nem rendelkezik,”

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítési százalék, szintterületi mutató, rendeltetési egységek száma:)

„k) az utca felől lejtős telek lejtő felőli homlokzatmagassága maximum 25%-kal haladhatja meg az övezeti előírást.”

(4) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Építmények létesítése, beépítési módok:)

„c) Oldalhatáros beépítési mód esetén:
ca) 1 méteres csurgótávolságot kell tartani,
cb) 16 méternél keskenyebb telekszélesség esetén az oldalkert mérete minimum 3 m.”

(5) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Építmények létesítése, beépítési módok:)

„i) oldalhatáros építési övezetben új épület létesítése esetén, amennyiben a telek szélessége eléri a 20 métert, a csurgótávolság 2 méter.”

(6) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Meglévő lakóépület alapterületi bővítésének szabályai az előírtnál kisebb, kialakult oldalkert vagy csurgótávolság esetén:

a) az előírtnál kisebb méretű oldalkert vagy csurgótávolság mérete tovább nem csökkenthető, az épület az oldalkerttel merőleges irányban nem bővíthető,

b) az épület az oldalkerttel párhuzamosan legfeljebb 6,0 méter hosszban bővíthető, ha a szomszédos telek építési helye és meglévő épülete, valamint a bővítéssel létrejövő épületrész között nem kell telepítési távolságot tartani vagy az betartható,”

(7) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (7) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kötelező zöldfelület kialakítása)

„f) függőlegesen, a homlokzaton létesített zöldfelület a minimális zöldfelületbe nem számítható be. A nem termett talajon (építményen, épületszerkezeten, pl. tetőkertben, térszín alatti garázs tetején stb.) létesített zöldfelület esetén a földtakarás minimális mértéke 30 cm,”

(8) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (7) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(Kötelező zöldfelület kialakítása)

„g) lakóövezetekben a hátsókerti telekhatártól számított 3 méterben összefüggő zöldfelületet kell kialakítani.”

(9) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A város területén - a gazdasági területek kivételével - nyúlványos telken kizárólag üdülő, lakóépület és ezeket kiszolgáló épületek, építmények helyezhetők el.”

(10) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Két szomszédos telken lévő, egymáshoz funkcionálisan kapcsolódó épület folyosóval összeköthető.”

(11) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 47. §-a a következő (13)–(18) bekezdéssel egészül ki:

„(13) Lakóterületen legfeljebb egy melléképület helyezhető el egy építési telek területén, kizárólag építési helyen belül, illetve hátsókertben.

(14) Lakóterületen a hátsókertben legfeljebb 1 melléképület helyezhető el, a telekhatártól legalább 3,0 m-re, amely területen többszintes zöld sávot kell kialakítani.

(15) Új, legalább 6 lakásos épület építése esetén a jogszabályban a lakásokhoz előírt számú parkolót az épületen belül (a pinceszinten vagy az épület földszintjén) kell elhelyezni, önálló garázsépület - a már beépített telkek kivételével – nem létesíthető.

(16) Lakóterületeken a burkolt felület legalább 30 %-át vízáteresztő módon kell kialakítani.

(17) Nyúlványos telek esetében a telek megengedett beépítési mértéken túl a telek megengedett legnagyobb terepszint alatti beépítési mértékét és a telek szintterületi mutatóját, továbbá a telek előírt legkisebb zöldfelületét is a teleknyúlvány területével csökkentett telekterülethez kell viszonyítani.

(18) Lakó-, vegyes és kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület építési övezeteiben munkásszálló nem helyezhető el.”

5. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 48. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Lk kisvárosias lakóövezetekben hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal) csak a közterületi kerítéssel egybeépítve, és a szomszédos telektől legalább 2 m-re helyezhető el.”

6. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 50. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Lke-1 és Lke-1* építési övezetekben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) egy rendeltetési egységből álló lakóépület és

b) ha a telek mérete meghaladja a minimális telekméret kétszeresét akkor egy épületben két rendeltetési egység építhető,

c) az a)–b) pontokon túl legfeljebb egy, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi és vendéglátó egység, a kiszolgáló létesítményekkel együtt max. 60 m2 bruttó alapterületig,”

7. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 51. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Lke-2 építési övezetben az alábbi funkciójú épületek, építmények helyezhetők el, legfeljebb egy épületben:)

„a) legfeljebb egylakásos lakóépület vagy”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 51. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Lke-2 építési övezetben, ha a telek mérete meghaladja a minimális telekméret kétszeresét, akkor egy épületben két rendeltetési egység építhető.”

8. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 52. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Lke-3 építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) lakóépület vagy

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 52. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az Lke-3 építési övezetben telkenként legfeljebb 4 rendeltetési egység helyezhető el.”

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 52. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az Lke-3 építési övezetben az oldalkert mérete 6 méter.”

9. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 53. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lke-4 építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) egy rendeltetési egységből álló lakóépület vagy

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület.

(2) Az Lke-4 építési övezetben, ha a telek mérete meghaladja a minimális telekméret kétszeresét, akkor legfeljebb egy épületben összesen két rendeltetési egység is megengedett.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 53. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Lke-4 építési övezetben, a (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl további egy, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó rendeltetés akár külön épületben is megengedett, mely épület bruttó alapterülete nem haladhatja meg a 60 m2-t.”

10. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Lke-4a építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) két rendeltetési egységből álló lakóépület vagy

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület.”

11. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 55. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„55. § (1) Az Lke-4b építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) két rendeltetési egységből álló lakóépület vagy

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

30. Az Lke-4b építési övezetben a rendeltetési egységek maximum egy épületben helyezhetők el.”

12. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 56. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lke-5 építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) egy rendeltetési egységből álló lakóépület vagy

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület.

(2) Az Lke-5 építési övezetben, ha a telek mérete meghaladja a minimális telekméret kétszeresét, akkor legfeljebb egy épületben összesen két rendeltetési egység is megengedett.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 56. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Lke-5 építési övezetben, a (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl további egy, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó rendeltetés akár külön épületben is megengedett, mely épület bruttó alapterülete nem haladhatja meg a 60 m2-t.”

13. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 57. §-a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:

„(14) Telken belül a burkolt felület maximum 20% lehet, kivéve alapellátást is biztosító épület esetében, ahol a burkolt felület nagysága a telek legfeljebb 35%-a lehet.”

14. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 58. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Lke-6 építési övezetben legfeljebb két rendeltetési egység, de legfeljebb egy épület helyezhető el telkenként.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 58. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az Lke-8 építési övezetben legfeljebb egy rendeltetési egység építhető telkenként. Ha a telek mérete meghaladja a minimális telekméret kétszeresét, akkor egy épületben két rendeltetési egység is megengedett.”

15. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 60. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Lke-9 építési övezetben a rendeltetési egységek száma tovább nem növelhető.”

16. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 62/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„62/A. § Az Lke-12 építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) egylakásos lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató tevékenység.”

17. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 64. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Lf építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el amennyiben az övezeti előírás másképp nem rendelkezik:

a) egylakásos lakóépület vagy

b) kereskedelmi és szolgáltató, vendéglátó épület vagy

c) szállás jellegű épület és

d) mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény és

e) helyi igazgatási, hitéleti, oktatási, egészségügyi szociális épület és

f) állattartás céljára szolgáló épület, építmény,

(2) 1500 m2-t meghaladó méretű telken további egy lakás helyezhető el, azonban a lakóépületek száma összesen egy lehet.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 64. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Lf-4 övezetben 1000 m2feletti telken további egy lakás helyezhető el, azonban az épületek száma összesen egy lehet.”

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 64. §-a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:

„(14) Az övezetekben - a lakóterületi állattartásra vonatkozó külön jogszabály előírásainak megfelelő - legfeljebb 20 m2-es állattartó építmény helyezhető el építési helyen belül, a szomszédos telken álló lakóépülettől legalább 10 m-re.”

18. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 66. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezetben kialakítható minimális telekméretnél kisebb telkeken legfeljebb 1 rendeltetési egység, egyébként telkenként 2 rendeltetési egység helyezhető el.”

19. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 67. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az építési övezetekben a minimális hátsókert 6 méter.”

20. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 68. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezetben a meglévő, kialakult területen a rendeltetési egységek száma tovább nem növelhető.”

21. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 69. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„69. § A Vt-3 építési övezetben a rendeltetési egységek száma tovább nem növelhető.”

22. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 73. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Vt-7 építési övezetben telkenként 2 rendeltetési egység, de legfeljebb egy lakás alakítható ki.”

23. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 74. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Vt-8 építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek, építmények helyezhetők el:

a) lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) hitéleti, oktatási, egészségügyi, szociális épület.”

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 74. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Vt-8 építési övezetben megengedett rendeltetési egységek száma

a) 3 rendeltetési egység, de legfeljebb 2 lakás

b) 2000 m2 telek terület felett 5 rendeltetési egység, de legfeljebb 3 lakás

helyezhető el.

(4) A Vt-8 építési övezetben a szabályozási terven jelölt telkeken, amennyiben a telek területe 1450 m2-nél nagyobb, akkor az építési övezet építési telkein kivételesen 6 rendeltetési egység, de legfeljebb három lakás is elhelyezhető.”

24. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 79. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezetekben a legkisebb oldalkert 6 m, a legkisebb elő- és hátsókert 10 m, ha az övezeti előírás másképp nem rendelkezik.”

25. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 80. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az építési övezetben a szomszédos gazdasági övezetek felé eső oldalkert mérete 3 méter, a lakó, vegyes és üdülő övezetek felé eső oldalkert mérete 10 méter lehet.”

26. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet a következő 81/A. §-sal egészül ki:

„81/A. § Az építési övezet területén gazdasági tevékenység céljára szolgáló épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló, legfeljebb 1 db lakás helyezhető el.”

27. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 117. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezetben a mezőgazdasági termelés építményei és a haszonállattartás épületei helyezhetők el, valamint az általános építési feltételek teljesülése esetén lakóépület és az agrárturizmus kiszolgáló rendeltetési egységei is létesíthetők. A lakóépületben legfeljebb két lakás létesíthető. A lakóépület (épületrész) bruttó alapterülete nem haladhatja meg az övezetben meghatározott maximális beépíthetőség 50%-át.”

28. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 118. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az övezetben legfeljebb kétlakásos lakóépület is építhető, amennyiben a mezőgazdasági célú gazdasági építmény már megépült vagy a lakóépülettel együtt használatba veszik. A lakóépület (épületrész) bruttó alapterülete nem haladhatja meg az övezetben meghatározott maximális beépíthetőség 50%-át.”

29. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 119. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezetben elsősorban a mezőgazdasági termelés építményei, gazdasági épületek, az agrárturizmus kiszolgáló rendeltetési egységei, rekreációs célú állattartó építmények (pl. lóistálló, lovarda) helyezhetők el. A gazdasági tevékenység céljára szolgáló épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló, legfeljebb 1 db lakás alakítható ki, legfeljebb az övezetben meghatározott maximális beépíthetőség 50%-nak megfelelő alapterülettel.”

30. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 121. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az övezet 3000 m2-t meghaladó méretű telkein elhelyezhetők a mezőgazdasági termelés építményei, gazdasági épületek, ezek mellett lakó funkciójú épület a 6000 m2-nél nagyobb telkeken építhető. A lakóépületnek a telek beépítettsége szempontjából számított bruttó alapterülete nem haladhatja meg a telekterület 1,5%-át.”

31. § A helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

32. § Hatályát veszti a helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet

3. 47. § (2) bekezdés a) pontja,
4. 47. § (2) bekezdés d)–f) pontja,
5. 47. § (6) bekezdése,
6. 47. § (7) bekezdés a) pontja,
7. 47. § (7) bekezdés e) pontja,
8. 47. § (12) bekezdés b) pontja,
9. 49. § (2) bekezdése,
10. 49. § (4) és (5) bekezdése,
11. 64. § (3) bekezdése,
12. 64. § (6) bekezdése,
13. 64. § (12) bekezdése,
14. 65. § (4) bekezdése,
15. 65. § (8) bekezdése,
16. 66. § (6)–(8) bekezdése,
17. 68. § (3) bekezdése,
18. 92. § (6) bekezdése.

33. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelethez

Összefoglaló az egyes övezetekre vonatkozó építési szabályokról

1. Beépítésre szánt területek építési övezetei

1.1. Kisvárosias lakóterületek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épület
megengedett legnagyobb épület-
magassága

Az épület
megengedett homlokzat-
magassága

2

Övezeti jel

A beépítés
jellemző módja

A kialakítható új telek
legkisebb
telekterülete (m2)

A kialakítható új telek
legkisebb

A
megengedett legnagyobb beépítettség %

A
legnagyobb megengedett szintterületi mutató
(m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint
alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Lk-1

SZ

2000

30

40

30

K

30

40

K

-

4

Lk-2

SZ

K

K

K

30

K

30

40

K

7,5

Jelmagyarázat: O = oldalhatáron álló, SZ = szabadon álló

1.2. Kertvárosias lakóterületek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épület
megengedett legnagyobb épületmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés
jellemző
módja

A kialakítható új telek
legkisebb
telekterülete (m2)

A kialakítható új telek
legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató(m2/m2)

Leg-
nagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Lke-1

O

900

16

25

20

0,5

20

50

6,0

4

Lke-1*

O

720

16

25

20

0,5

20

50

6,0

Jegenye utca

5

Lke-2

O

720

16

25

20

0,5

20

50

4,5

6

Lke-3

O

1000

16

K

30

0,6

30

50

5,5

7

Lke-4

O

720

16

25

30

0,6

30

50

5,0

8

Lke-4a

SZ

720

16

25

30

0,6

30

50

5,0

9

Lke-4b

SZ

720

16

25

30

0,6

30

50

5,0

10

Lke-5

O

720

16

25

30

0,6

30

50

5,0

11

Lke-6

SZ

900

16

40

30

0,6

-

50

5,0

12

Lke-7

SZ

900

16

40

30

0,6

-

50

5,0

13

Lke-8

SZ

600

16

30

30

0,6

-

50

5,0

14

Lke-9

SZ

1500

20

30

30

0,6

-

50

5,0

15

Lke-10

SZ

800

16

25

30

0,6

-

50

6,0

16

Lke-11

SZ

360

7,5

50

30

-

30

50

K

17

Lke-12

SZ

K

16

25

K

-

-

K

6,0

2092/26 hrsz.

Jelmagyarázat: O = oldalhatáron álló, SZ = szabadon álló, K = kialakult

1.3. Falusias lakóterületek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épületmegengedett legnagyobb épületmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató(m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Lf-1

O

900

18

30

30

0,6

35

50

5,0

Bócsa területe

4

Lf-2

O

680

18

30

30

0,6

35

50

5,0

Bócsa területe

5

Lf-3

O

750

16

30

25

0,6

35

50

5,0

Nevelek területe

6

Lf-4

SZ

1500

18

30

30

0,6

35

50

6,0

Bócsa területe

Jelmagyarázat: O = oldalhatáron álló

1.4. Településközpont vegyes területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épületmegengedett legnagyobb/
legkisebb épületmagassága

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató(m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Vt-1

Z

1000

20

40

40

1,2

60

30

6,5/4,0

4

Vt-2

SZ

1000

25

40

30

1,0

-

30

5

5

Vt-3

SZ

1000

25

40

40

1,25

-

25

8/3,0

6

Vt-4

SZ

1000

25

40

30

1,0

-

40

6,0

7

Vt-5

SZ

1000

25

40

30

0,75

40

40

7,5

8

Vt-6

SZ

800

20

25

40

1,2

40

30

6,0

9

Vt-7

SZ

900

20

40

35

1,2

40

35

6,0/4,6

10

Vt-8

O

900

16

25

30

0,6

30

25

6,0

11

Vt-3*

SZ

4000

30

50

50

1,4

65

25

8,0/3,0

Jelmagyarázat: SZ = szabadon álló

1.5. Intézményi területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épületmegengedett legnagyobb épületmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató(m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Vi-1

SZ

900

20

40

37,5

1,2

40

32

6,0

39-es tábla Ady

4

Vi-2

SZ

16000

-

-

20

0,5

20

40

7,5

Feny-
ves

5

Vi-3

SZ

400

-

-

37,5

0,5

20

40

5,0

kert-
barát klub-
ház, evan-
gélikus templom

6

Vi-4

SZ

900

20

40

37,5

1,2

40

35

7,5

(Vk-1 volt)
Fácán

Jelmagyarázat: SZ = szabadon álló

1.6. Gazdasági területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épület megengedett legnagyobb épületmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató(m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Gksz-1

SZ

2000

30

40

40

0,8

40

20

6,0

4

Gksz-2

SZ

4500

30

40

40

0,8

40

20

8,5

5

Gksz-3

SZ

2000

30

-

40

0,8

40

25*

6,0

Ilka-lakópark**

6

Gip-1

SZ

20000

30

40

50

1,2

40

25

20

7

Gip-km

SZ

10000

30

40

50

1,2

40

25

20

Jelmagyarázat: SZ = szabadon álló, *a telek 20%-án háromszintű növényzetet kell kialakítani, ** telepítési tanulmányterv készítendő

1.7. Üdülőterületek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épületmegengedett legnagyobb/legkisebb épület magassága

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Üü-1

K

K

-

-

20

0,6

20

50

7,5

4

Üü-2

SZ

1500

-

-

20

0,6

20

50

6,0

5

Üü-3

SZ

K

-

-

20

K

20

50

5,5

6

Üh-1

SZ

K

-

-

20

K

20

50

5,5

Jelmagyarázat: SZ = szabadon álló, K = kialakult

1.8. Különleges területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

1

Az építési övezet

Az építési telek

Az épületmegengedett legnagyobb/
legkisebb épületmagassága

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Kst

SZ

3000

50

60

30

1,0

30

50

7,5

4

Kt

SZ

K

-

-

15

0,2

10

60

5,0

5

Ksp-1

SZ

K

-

-

20

0,3

-

60

9,0

6

Ksp-Dp

SZ

4000

-

-

40

0,5

-

40

7,5

7

Ksr

SZ

K

-

-

10

0,1

-

90

4,6

8

Kkv

SZ

K

-

-

15

0,25

-

40

6,0

9

Ko-1

SZ

K

-

-

40

1,2

-

40

11,0

10

Ko-2

SZ

K

-

-

40

1,2

-

40

11,0

11

Ko-3

SZ

5700

18

-

40

1,2

45

40

9,0

12

Keü-1

SZ

K

-

-

20

0,6

-

60

7,5

13

Keü-2

SZ

5000

40

50

25

0,8

25

40

12,0

14

Keü-3

SZ

3000

-

-

35

0,6

-

40

5,0

15

Kn

SZ

55000

-

-

10

-

-

80

10,0

16

Ksz

SZ

5000

20

K

35

0,5

35

50

5,0

17

Ksp-2

SZ

5000

-

-

30

0,3

-

60

9,0

18

Ko-4

SZ

3500

-

-

40

1,2

-

40

11,0

19

Ko-5

SZ

4000

-

-

40

1,2

-

30*

12,0

20

Ksp-3

SZ

10000

-

-

20

0,3

-

30*

9,0

Jelmagyarázat: SZ = szabadon álló, K = kialakult

2. Beépítésre nem szánt területek övezetei

2.1. Zöldterületek közparkok

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

1

Az övezet

A telek

Az épületmegengedett legnagyobb/legkisebb épületmagassága

Az épületmegengedett homlokzatmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Zkp-1

SZ

K (3000)

-

-

3

-

-

60

3,5

4,5

Feneketlen tó, Kossuth tér, Petőfi tér

4

Zkp-2

SZ

K (10000)

50

60

3

-

-

75

6,0

5,5

Duna-
part, Szakáts kert

5

Zkp-t

-

-

-

-

-

-

-

95

-

-

természetvédelmi parkok

2.2. Erdőterületek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az övezet

A telek

Az épületmegengedett legnagyobb épület-
magassága

Az épületmegengedett homlokzat-
magassága

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Eg

SZ

100000

-

-

0,5

-

-

95

7,5

10,0

2.3. Mezőgazdasági területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az övezet

A telek

Az épületmegengedett legnagyobb épületmagassága

Megjegyzés

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Má-1

SZ

100000

-

-

0,1

-

-

-

3,5

4

Má-2

SZ

50000

-

-

1

-

-

75

4,5

-

5

Má-3

SZ

2000

-

-

3

-

-

75

4,5

legkisebb beépíthető földterület 4000 m2

6

Má-4

SZ

8000

-

-

3

-

-

90

4,5

legkisebb beépíthető földterület 4000 m2

7

Mk-1

SZ

1500

-

-

3

-

-

95

4,5

Patak mellett

8

Mk-2

SZ

K

-

-

3

-

-

90

7,5

legkisebb beépíthető földterület 6000 m2

2.4. Különleges területek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1

Az övezet

A telek

Az épület megengedett legnagyobb épületmagassága

Az épület megengedett homlokzatmagassága

2

Övezeti jel

A beépítés jellemző módja

A kialakítható új telek legkisebb telekterülete (m2)

A kialakítható új telek legkisebb

A megengedett legnagyobb beépítettség %

A legnagyobb megengedett szintterületi mutató (m2/m2)

Legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)

A legkisebb kialakítandó zöldfelület %

Szélessége (m)

Mélysége (m)

3

Kb-B

SZ

K

-

-

5

0,1

-

60

5,0

3,5

4

Kb-Kt

SZ

K

-

-

5

-

-

20

3,5

4,5

5

Kb-Z

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-