Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01
a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
2022. június 1. napjától hatályát vesztette az a központi jogszabályi rendelkezés, mely szerint a veszélyhelyzet fennállása miatt nem lehet díjat bevezetni, illetve díjat emelni. Ennek okán indokolttá vált a gyermekvédelmi rendelet térítési díjainak felülvizsgálata.
A Hivatal felkérte a Gödi Településellátó Szervezet vezetőjét, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 147. § (1) és (3) bekezdése, valamint 151. § (3) bekezdése alapján, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (1) bekezdése alapján tegyen javaslatot az intézményi étkeztetés nyersanyagnormáira és térítési díjaira. A Településellátó Szervezet igazgatója – az előterjesztés szerint – megtette a nyersanyagnormák alapján meghatározott térítési díjakra vonatkozó javaslatát.
Mindezeken felül a Szivárvány Bölcsőde vezetőjével a Hivatal egyeztetett. Más önkormányzatok helyi rendeleteinek térítési díjait figyelembe véve megállapítást nyert, hogy Göd Városában kifejezetten alacsonyak a gondozási díjak. Egy hónapra kivetítve a gondozási díjak átlagosan 35.000 Ft és 45.000 Ft között mozognak. Ehhez képest Gödön az 1.000 Ft legmagasabb napidíj 20.000 Ft havi díjat eredményez.
Tekintettel a fentiekre, valamint arra a tényre, hogy sem a gondozási díj, sem az étkezési térítési díj évek óta nem lett emelve, továbbá arra, hogy az óvodai túljelentkezések megoldásához is jelentősen hozzájárul egy racionalizáltan kihasznált bölcsődei férőhelyszám, a térítési díjak módosítása indokolt.